Hopp til innhold

Serieskaper: -Ville aldri fått Cumberbatch til Sherlock i dag

LONDON (NRK): Skuespillerne Benedict Cumberbatch og Martin Freeman ble så berømte etter BBCs moderniserte serie om Sherlock Holmes at serieskaperne fleiper med at de aldri ville klart å få dem i samme serie i dag.

Sherlock Special

Doktor Watson (Martin Freeman) og Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) er tilbake på TV-skjermen etter to års pause.

Foto: Robert Viglasky / BBC

Fra å være to relativt ukjente ansikter da de bekledte rollene som Sherlock Holmes og Doctor Watson i BBC-serien «Sherlock» i 2010, har skuespillerne Benedict Cumberbatch og Martin Freeman blitt superstjerner.

Etter to års ventetid returnerer de to etterforskerne til TV-skjermen i en spesialepisode - og denne gangen i klassiske omgivelser. Tilbake til tiden da Arthur Conan Doyle skapte serien for over 100 år siden.

– Begynte som en spøk

NRK møter skaperne av serien til intervju i et koselig, men anonymt hotell nær området Barbican i London. 13 minutters kjøretur med undergrunnen fra Baker Street, gaten der den berømte detektiven holder til i bøker og filmatiseringer.

Sherlock Special

Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes fra settet på «The Abominalbe Bride». Denne gang utspiller handlingen seg på samme tid som bøkene om duoen ble skrevet.

Foto: Robert Viglasky / BBC

Steven Moffat og Mark Gatiss hadde aldri drømt om at serien skulle få så enorm suksess, og etter tre sesonger kommer nå en spesialutgave, en 90 minutter lang film som skal vises både på kino og fjernsyn, med navnet «The Abominable Bride» eller «Den avskyelige bruden».

Filmens handling denne gang utspiller seg på Victoriatiden, i motsetning til de foregående seriene som alle har utspilt seg i nåtidens London.

– Vi skulle normalt sett ha laget en ny sesong på denne tiden, men klarte ikke å matche avtalebøkene til alle involverte, men så det var rom for å lage en spesialepisode, forklarer Mark Gatiss, som også spiller Sherlocks bror Mycroft i serien.

– Vi hadde spøkt med denne ideen i lengre tid, og som alle gode spøker, så blir den en dag sann, fortsetter han, mens skaperkollega Steven Moffat ler rått ved siden av.

Sherlocks serieskapere

Serieskaperne Mark Gatiss (t.v.) og Steven Moffat har opplevd enorm suksess med sin moderniserte versjon av Sherlock Holmes.

Foto: Espen Aas / NRK

– Journalister spurte om hvordan de ville klare seg uten iphone

Forfatteren Arthur Conan Doyle skrev flesteparten av bøkene om Sherlock Holmes på slutten av 1800-tallet, i det viktorianske London med brostein og hestedrosjer. Å gjenskape den tiden til spesialepisoden ble litt av en jobb, ifølge Moffat.

– Det krevet innsats på et helt annet nivå. Det viktorianske London eksisterer ikke, du må finne hester, du må ha folk i kostymer, du bruke CGI-teknikk for å gjenskape verden slik den så ut.

– Men iallfall langt mer gjenkjennende omgivelser for hovedpersonene?

– Vel, det morsomme var at da vi ga noen intervjuer i forbindelse med innspillingen, spurte en rekke reportere «hvordan kan Sherlock Holmes befinne seg i en tid uten iphone?», og jeg svarte at akkurat det finnes det noen beviser på, gliser Gatiss.

Det sier nok også noe om inntrykket serien har klart å skape opp gjennom årene.

Spesialepisoden «The Abominalbe Bride» er en spesialskrevet episode som ikke er basert på noen enkeltbok av Arthur Conan Doyle, men henter inn små elementer fra flere av dem.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters