Hopp til innhold

Se, som de ligner!

Svartediket låner stil fra Ringenes Herre.

Se som de ligner

Det er unektelig en likhet. Er det tilfeldig?

Den Nationale Scene i Bergen røpet endelig onsdag hvordan Kristian Gaahl Espedal kom til å se ut på teaterscenen i musikalen Svartediket.

Dermed ble også sammenhengen mellom Svartediket, black metal-bandet Gorgoroth, Norrøn mytologi og Ringenes Herre-trilogien tydelig.

Fra svart til hvit

Den verdenskjente black metal- vokalisten Kristian Espedal, med artistnavnet Gaahl, er vi ellers vant med å se med langt svart hår og skjegg. Og i svarte klær.

På scenen i musikalen Svartediket fremstår han i hvitt. Fra topp til tå.

I hår-, skjegg, og klesfarge er han tydelig lik skuespilleren Christopher Lees fremstilling av Sarumann, - slik vi kjenner ham fra Ringenes Herre-filmene.

Likheten er neppe tilfeldig.

Felles bakgrunn

Sarumann er sentral i Ringenes Herre-trilogien. Romanverket Ringenes Herre er skrevet at JRR Tolkien. Tolkien var inspirert av norrøn mytologi.

I Tolkiens historie om Sarumann den hvite, får vi vite at han den første av Istarene som kom til Midgard. Midgard er navnet på menneskenes boplass i norrøn mytologi.

Kristian Gaahl Espedal

Kristian Gaahl Espedal spiller Heimdal i musikalen Svartediket.

Foto: Halgrim Hals / NRK

Kristian Espedahl har i musikalen Svartediket en rolle som Heimdall. Heimdall var i den norrøne mytologien gudenes vaktmann. Han bor ved Bifrost, som er broen mellom Åsgård og samme Midgard.

Kristian Espedal er – når han ikke står på Den Nationale Scene i Bergen – verdenskjent black metal-vokalist og bruker navnet Gaahl i bandet Gorgoroth.

Gorgoroth henter sitt navn fra Tolkiens verden, der det er navnet på et område. Gorgoroth blir også nevnt i filmen om Ringenes Herre. Tolkien mente at Midgards geografi skulle likne på vår egen jords geografi.

Felles rot

Musikalen Svartediket er en historie som springer ut av lokale sagn og myter. Det er en dyster og svart historie. I uttrykk har forestillingen også hentet mye fra black metal-musikken.

Black metal er i sin tur også omspunnet med myter og klisjeer, og ofte også med en tiknytning til – nettopp – norrøn mytologi.

Den visuelle likheten mellom scenefiguren til Gaahl og filmfremstillingen av Sarumann blir dermed bare en av mange likheter.

Både Sarumann, Gaahl, Svartediket og Ringenes Herre har en tilknytning til norrøn mytologi.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)