Saabye Christensen slått til ridder

Lars Saabye-Christensen mottok fredag ordenen Chevalier des Arts et Lettres i den franske ambassadørens residens i Oslo.

Ridder Saabye Christensen

Lars Saabye-Christensen, her flankert av kirke-og kulturminister Trond Giske og den franske ambassadøren i Norge, Chantal Poiret.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I en høytidelig seremoni hos den franske ambassadøren i Norge, Chantal Poiret, med kulturminister Trond Giske til stede, mottok Lars Saabye Christensen en av de fire mest prestisjefylte hedersutnevnelsene i Frankrike.

I sin overrekkelsestale sa ambassadøren at Lars Saabye Christensen ble tildelt denne ordenen fordi han tilhører de kulturelle budbærerne som bidrar til en bedre og dypere forståelse mellom de to land, og at mange mennesker i Frankrike har oppdaget nyere norsk litteratur takket være ham.

Universelle spørsmål

Den franske ambassadøren fremhevet Saabye Christensens evne til å sette lys på store spørsmål.

- Med ditt talent og ditt livsverk medvirker du til å utbre norsk kultur og du følger i fotsporene til de store klassikerne innen litteratur og andre kunstgrener, i et landskap der dagens kunstnere vokser. Ibsen, er han en klassiker? Hva med Hamsun? Du kan være stolt av å videreføre en mektig litteratur som tar for seg de universelle menneskelige spørsmålene og spørsmål ved dagens samfunn, sa ambassadøren.

- Individets redskap

I sin takketale sa Lars Saabye Christensen at Frankrike alltid hadde hatt en spesiell plass både i hans liv og i hans litteratur. Han skrev sin første roman, Amatøren, der, og alle hans senere bøker har delvis blitt til på forskjellige steder i landet.

Han understrekte at selv om han er en lokal forfatter i den forstand at både språk, kultur, landskap, bilder og referanser i bøkene er norsk, så kan litteraturen være et større diplomati og en annen disiplin enn politikk og geografi.

- For litteraturen er individets redskap, det enestående individets fortelling. Litteraturen er en nasjon uten grenser. Den gode litteraturen er lokal og samtidig global. Og kanskje dette er litteraturens nobleste budskap: å dele hverandres historier, å kunne gjenkjenne hverandre, i fortellingens og poesiens mange underlige speil, sa Saabye Christensen.

I godt selskap

Tidligere norske personer som har fått denne orden er bl.a. Carl Nesjar, Ingeborg Moræus Hansen, Bentein Baardson, Lars Roar Langslet, Haaken Christensen, Arne Hestnes, Kiki Sørum og Vigdis Lian.

Andre utlendinger som har fått den er Bob Dylan, George Clooney, Anthony Beevor, Clint Eastwood og Celine Dion. Ordenen ble opprettet i 1957 av den franske regjering.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame