Saabye Christensen slått til ridder

Lars Saabye-Christensen mottok fredag ordenen Chevalier des Arts et Lettres i den franske ambassadørens residens i Oslo.

Ridder Saabye Christensen

Lars Saabye-Christensen, her flankert av kirke-og kulturminister Trond Giske og den franske ambassadøren i Norge, Chantal Poiret.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I en høytidelig seremoni hos den franske ambassadøren i Norge, Chantal Poiret, med kulturminister Trond Giske til stede, mottok Lars Saabye Christensen en av de fire mest prestisjefylte hedersutnevnelsene i Frankrike.

I sin overrekkelsestale sa ambassadøren at Lars Saabye Christensen ble tildelt denne ordenen fordi han tilhører de kulturelle budbærerne som bidrar til en bedre og dypere forståelse mellom de to land, og at mange mennesker i Frankrike har oppdaget nyere norsk litteratur takket være ham.

Universelle spørsmål

Den franske ambassadøren fremhevet Saabye Christensens evne til å sette lys på store spørsmål.

- Med ditt talent og ditt livsverk medvirker du til å utbre norsk kultur og du følger i fotsporene til de store klassikerne innen litteratur og andre kunstgrener, i et landskap der dagens kunstnere vokser. Ibsen, er han en klassiker? Hva med Hamsun? Du kan være stolt av å videreføre en mektig litteratur som tar for seg de universelle menneskelige spørsmålene og spørsmål ved dagens samfunn, sa ambassadøren.

- Individets redskap

I sin takketale sa Lars Saabye Christensen at Frankrike alltid hadde hatt en spesiell plass både i hans liv og i hans litteratur. Han skrev sin første roman, Amatøren, der, og alle hans senere bøker har delvis blitt til på forskjellige steder i landet.

Han understrekte at selv om han er en lokal forfatter i den forstand at både språk, kultur, landskap, bilder og referanser i bøkene er norsk, så kan litteraturen være et større diplomati og en annen disiplin enn politikk og geografi.

- For litteraturen er individets redskap, det enestående individets fortelling. Litteraturen er en nasjon uten grenser. Den gode litteraturen er lokal og samtidig global. Og kanskje dette er litteraturens nobleste budskap: å dele hverandres historier, å kunne gjenkjenne hverandre, i fortellingens og poesiens mange underlige speil, sa Saabye Christensen.

I godt selskap

Tidligere norske personer som har fått denne orden er bl.a. Carl Nesjar, Ingeborg Moræus Hansen, Bentein Baardson, Lars Roar Langslet, Haaken Christensen, Arne Hestnes, Kiki Sørum og Vigdis Lian.

Andre utlendinger som har fått den er Bob Dylan, George Clooney, Anthony Beevor, Clint Eastwood og Celine Dion. Ordenen ble opprettet i 1957 av den franske regjering.

Kulturstrøm

  • Kore-Eda åpner Veneziafestivalen

    Hirokazu Kore-Eda åpner filmfestivalen i Venezia 28. august med sin nye film «The Truth», skriver IndieWire. Ethan Hawke spiller mot Juliette Binoche og Catherine Deneuve. Den japanske filmskaperen vant Gullpalmen i Cannes i fjor med «Shoplifter», som han også ble Oscar-nominert for.

    Hirokazu Kore-eda, japansk filmregissør
    Foto: Valerie Macon / AFP
  • Paul McCartney med i musikal

    Når filmen «It's a wonderful life» skal gjøres om til musikal, skal artisten Paul McCartney (77) lage sangene, skriver The Guardian. Musikalen skal settes opp i 2020 og handler om en mann som vurderer å begå selvmord på julaften.