Rybak dubber "Dragetreneren"

Alexander Rybak dubber hovedrollen i animasjonsfilmen "Dragetreneren", og ikke bare til norsk.

-Jeg er takknemlig, dette føles som en riktig ting å gjøre.

Alexander Rybak møter NRK til et eksklusivt intervju for å fortelle om sin nye jobb, å dubbe hovedrollen Hikken i animasjonsfilmen "Dragetreneren" fra Dreamworks.

- Hikken er en femi viking, tenk deg meg og så ti ganger mer!

Hikken er rebelsk og vil ilkke være så tøff som de andre vikingene. En dag bestemmer han seg for å drepe en drage for å vise at han kan. Men det ender med at Hikken blir venn med dragen.

Rybak dubber nå Hikkens replikker til norsk, men også til russisk.

- Jeg er litt redd for det russiske. Jeg snakker vel russisk som en tiåring.

(Artikkelen fortsetter under traileren)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Musikalsk oppgave

For en musiker er dette en kjempespennende oppgave, mener Rybak. - Jeg ble veldig glad da jeg ble spurt. Det er en musikalsk oppgave å høre hvordan det blir gjort i originalen, og få det til å stemme på norsk.

Rybak foretrekker nemlig å bruke ørene når han jobber med dubbing.

- Det er forskjellige teknikker for folk som dubber, og mange går etter tekst. Jeg går etter skjermen og hører det som blir sagt på engelsk, så sier jeg det samme på norsk.

- Likner litt på meg

Alexander Rybak syns det er noen likheter mellom rollefiguren og ham selv.

- Han har jo også ku-øyne og langt, rufsete hår så jeg likner på ham. Jeg legger dessuten noe av meg selv i stemmen, så da likner han også på meg.

Selv om filmerfaringen er liten fra før, føler Rybak seg kvalifisert for oppgaven.

- Det er jo gøy å være dommer i en talentkonkurranse for eksempel, men der har jeg ikke ekspertise. Her føler jeg at jeg kan bruke fagene jeg har lært.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"Dragetreneren"

Rybaks rollefigur Hikken er en vikinggutt som blir venn med en drage.

Foto: Dreamworks/United International Pictures

Flere filmtilbud


Rybak håper på flere filmtilbud, og noen har han allerede fått. Blant annet spiller han en liten rolle i en barnefilm som heter "Johan".

- Det er litt rart at jeg skal snakke gebrokkent der. Jeg er litt rett for at folk skal tro at det er sånn jeg snakker. Så derfor er det bra at jeg har fått rollen i "Dragetreneren".

- Tenker ikke på terningkast


Alexander Rybak håper han innfrir som stemmen til Hikken. - Jeg har liksom ikke lyst til å ødelegge en Dreamworks-produksjon. Men jeg tenker ikke på terningen. Det er barna som kaster terning her.

- Jeg har funnet ut at av alt jeg har gjort, setter jeg mest pris på det som får barn til å smile. Egentlig ser jeg forresten på hele mitt publikum som barn. Barn i alle aldre.

Den ferske skuespilleren er fornøyd med betalingen. Den er i hvert fall bedre enn i Melodi Grand Prix.

- Her får jeg penger. Det er en betalt jobb. Men jeg vet ikke hva som er vanlig. Jeg er i hvert fall fornøyd, hadde gjort det for halvparten. Som jeg har sagt tidligere, jeg får betalt for å leke.

Påskefilm

"Dragetreneren"

'Dragetreneren' får norsk premiere i påsken 2010.

Foto: Dreamworks/United International Pictures

"Dragetreneren" får norsk premiere i påsken 2010. Dreamworks Animation ved Jeffrey Katzenberg står bak produksjonen. Selskapet står bak filmer som "Madagaskar" og "Shrek".

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters