Hopp til innhold

Nøttegeneral Roald er vår påskehelt

Samme dag som årets første «Påskenøtter» skal knekkes på NRK, har nøttegeneral Roald Øyen blitt kåret til «Norges påskehelt».

Roald Øyen er den folk forbinder sterkest med påske.
Foto: NRK / NRK

Flere påskekjendiser var med i kåringen som ble arrangert av Lindemans, men da siste stemme var talt kunne man konstantere en overveldende seier til påskeveteranen.

– Jøss, for en ære! Jeg har holdt på med påskenøtter i 27 år, så det er veldig hyggelig å endelig få gjennomslag som påskehelt, sier Roald Øyen.

Test deg selv: Ta Roald Øyens påskequiz her!

Starter i kveld

Til NRK.no innrømmer Øyen at «heltestatusen» kom ganske overraskende.

– Jeg er helt skjelven innvendig. Det appellerer å være helt, må jeg innrømme.

Nett-TV: Se «Påskenøtter» fra 1984

Årets sesong med «Påskenøtter» starter i kveld kl 19.30, og går hver dag til samme tidspunkt gjennom hele påsken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hjemmepåske

Og selv om det ikke skulle se slik ut på TV-skjermen, er Roald Øyens påske relativt mindre reisefylt enn man skulle tro.

– I år skal jeg feire påske hjemme på Malmøya. Vi bor like ved sjøkanten, og det er fantastisk å se blåveisen spire i skråningen, sier han til NRK.no.

Øyen bør med andre ord ha mer enn nok tid til å benytte seg av «påskestipendet» som fulgte med prisen. Stipendet er ment å dekke et hvert påskebehov og består av to dusin egg, sjokolade, quizbok, tøyhare og en gul kappe med krone.

Espen Eckbo, Kristian Ødegård og Jo Nesbø måtte ta til takke med en delt 2.plass og kun fem prosent hver av stemmene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.