Hopp til innhold

Rivertonprisen til Unni Lindell

Hun får Norges viktigste krimpris for romanen «Dronen». – Det er et beinhardt slit og har kostet mye, sier hun.

Unni Lindell

KRIMINELT GOD: Unni Lindell fikk Rivertonprisen 2018.

Foto: Simon Skjelbostad Yset/NRK

Unni Lindell får Rivertonprisen for andre gang.

– Jeg er virkelig beæret, ydmyk og ikke minst overrasket over å motta denne høythengende prisen. I tillegg er jeg stolt over å ha klart å henge med i dette sjiktet i 23 år, sier hun.

En mester

– Det skal en mester til, både språklig og når det gjelder intrigens oppbygning, for å holde leseren i ånde når man vet så mye. Årets prisvinnerroman gjør dette elegant, uten å nøle, for forfatteren har gjort lignende før, og etter hvert blitt en mester i faget, sier juryens leder, litteraturprofessor Hans H. Skei. I tillegg sitter forfatterne Trude Teige og Elin Bjørhei i juryen.

Om den beste kriminalromanen i 2018 sier juryen:

«Den har særegne språklige kvaliteter, den har skikkelser med avvikende og farlige særegenheter, den tar oss dypt ned i Marian Dahles kamp med demoner både utenfor og inne i henne selv. Årets vinnerbok er ifølge forfatteren et eventyr for voksne som samtidig er en kriminalroman, eller, slik juryen ser det, den beste kriminalromanen i 2018 i et sterkt tetfelt av gode romaner».

Dronen

Etter en brannulykke for halvannet år siden, er politiførstebetjent Marian Dahle tilbake. Cato Isaksen kobler henne på et drap som har skjedd i et telt oppe i Maridalen. Marian dras inn i noe hun ikke kan kontrollere.

Dronen

DRONEN


En mann står inne i en nedlagt militærleir og sender en drone utover et mørkt skogområde. Han filmer. Dronen kommer til en åpen plass ved et rapsjorde. Et telt viser seg plutselig på droneskjermen. Det står akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. Og nå kommer en ny dame til syne. Har hun virkelig slått opp telt på samme sted?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.