Hopp til innhold

Riksmuseet i Amsterdam

Slott eller katedral? Uansett har arkitekt Cuypers' museumsbygg vært omstridt fra det sto ferdig i 1885 til det gjenåpnet i 2013. Etter ti års restaurering blir museets praktfulle innhold endelig presentert på en oversiktelig og pedagogisk måte - der også arkitekturen igjen kommer til sin rett.

Riksmuseet (Rijks Museum) i Amsterdam, fasade mot Museumsplein.

Riksmuseet (Rijks Museum) i Amsterdam, fasade mot Museumsplein.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Museet tar form

Vi rekker ikke over museets 6.780 kvadratmeter utstillingsplass i ett program. Derfor tar vi først for oss bygningsprosessen fra det i 1863 ble tatt initiativ til et riksmuseum i Amsterdam. Det skjedde ikke uten strid da katolikken Pierre Joseph Cuypers i 1875 vant konkurransen i det strenge, calvinistiske Nederland.

Skulptur av arkitekten Cuypers ved et av sidetårnene.

Skulptur av arkitekten Cuypers ved et av sidetårnene.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Gjenåpning i 2013

Da museets hovedbygning ble stengt for restaurering i desember 2003, tenkte man heller ikke at det skulle ta ti år før museet kunne åpne igjen. Den siste striden sto om syklistene skulle få sin vilje om å beholde tunnellen gjennom bygningen mellom Museumsplein og Stadhouderskade/Spiegelgracht. Syklistene vant. Og arkitektene Cruz y Ortiz som hadde vunnet konkurransen om restaureringen, og Wilmotte og Gijsbertvan Hoogevest med interiørdesign og ombygging har gjort en god jobb. De to atriene som før var uforenelige, er nå bundet sammen i en ny underetasje. Og historiemalerier i inngangshallen i andre etasje kan igjen sees og forberede oss til museets aller helligste: 1600-tallets nederlandske kunst.

Historiemalerier på veggene i inngangshallen til "gullalderen".

Historiemalerier på veggene i inngangshallen til 'gullalderen'.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Prioriterer gullalderen

Av museets innhold tar vi her for oss andre etasje med 1600-tallet, gullalderen i nederlandsk malerkunst. Vi ser også hvordan de har inndelt århundret med æresgalleriet der de mest kjente presenteres - med Rembrandts Nattevakten som høydepunkt. Og hvordan også kunsthåndverk og bilder og gjenstander fra koloniene er trukket inn. Dette gir er bredere perspektiv på tiden og omstendighetene som førte til den ufattelige rikdommen på denne tiden.

Kunsthåndverk beskriver tiden sammen med billedkunsten.

Kunsthåndverk beskriver tiden sammen med billedkunsten. Her Delft.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Modell av krigsskipet William Rex (1697-98).

Modell av krigsskipet William Rex (1697-98).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Serien videre

I neste program går vi inn i det aller helligste, rommet der Nattevakten og lignende gruppeportretter henger. Så går turen til Rembrandts hus - før vi igjen kommer tilbake til Riksmuseet og avrunder besøket der med flere av gullalderens store: Frans Hals, Jan Steen, Vermeer og mer Rembrandt. Og intet besøk i Amsterdam uten Van Gogh og mer om Amsterdams historie og kirker, både hemmelige og de som ruver i bybildet!

"Æresgalleriet" i andre etasje med fokus mot Nattevakten.

'Æresgalleriet' i andre etasje med fokus mot Nattevakten.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Rembrandt van Rijn: Nattevakten (1642).

Rembrandt van Rijn: Nattevakten (1642).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.