Hopp til innhold

Reprise

Filmen om ungdommelig overmot, har et helt egenartet filmspråk. Det gir Helen De Bellis lyst til å se mer av reigssør Joachim Trier.

Phillip (Anders Danielsen Lie) og Erik (Espen Kluman Høiner) i Reprise
Foto: Columbia TriStar Nordisk

Kompisfilmer med unge, umodne menn i krise er blitt gjengangere i norsk film. Selv om ”Reprise” til regi av Joachim Trier føyer seg inn i temaflokken, skiller den seg ut gjennom et helt egenartet filmspråk. En fortellerteknikk som gir historien smak, farge og energi.

Leken film

Phillip og Erik er på Huk i Oslo
Foto: Columbia TriStar Nordisk

Trier boltrer seg i flashbacks, stillbilder og svart/hvitt. Han klipper dynamisk og blander fortids- og fremtidsfabuleringer med nåtiden.

Resultatet er en leken film med rike bilder, som lover godt for fremtidige filmer.

De unge, urbane, intellektuelle guttene i filmen dyrker angsten, ironien og punkrocken, men forstår seg lite på jenter. Slik har unge skråsikre menn dosert for hverandre siden tidenes morgen.

Filmen tar dette kvasi-intellektuelle miljøet på kornet. ”Reprise” handler om ungdommelig overmot i kollisjon med virkeligheten, og om vennskap og koder i kameratflokken.

Misforstått kjærlighet

Den handler også om skuffelser og sårbarhet, om galskap og mentalt sammenbrudd, og forknytt og misforstått kjærlighet. Ikke minst handler filmen om et spesielt urbanlitterært miljø.

Philipp (Anders Danielsen Lie) i Reprise
Foto: Columbia TriStar Nordisk

I sentrum står to unge menn som drømmer om å bli forfattere. De har skrevet sine første romaner – den ene blir refusert, den andre antatt.

Philipp (Anders Danielsen Lie) forelsker seg bokstavelig talt til vanvidd, og blir lagt inn på psykiatrisk klinikk.

Erik (Espen Klauman Høiner) får endelig sin bok utgitt, og blir slaktet av kritikerne

Lovende debut

”Reprise” er en ung, dynamisk og entusiastisk film med vittige replikker fra et miljø regissøren kjenner godt. Filmens svakhet er at form og stil er mer interessant enn innholdet.

Joachim Trier er kanskje for ivrig etter å fortelle veldig mye på en gang, og pøser på med ideer og innfall. Det går utover dybden i historiene og spenningen i den dramaturgiske oppbyggingen.

Men dette er en lovende debut. Jeg ser frem til at han får begge deler på plass.

Helen De Bellis gir filmen terningkast 4 

Guttegjengen i Reprise
Foto: Columbia TriStar Nordisk

 

 

 

 

 

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor