Hopp til innhold

Renberg fikk Bokhandlerprisen

Tore Renberg ble i dag tildelt Bokhandlerprisen 2008 i en seremoni på Litteraturhuset i Oslo.

Tore Renberg og Trond Giske

Tore Renberg fikk i dag Bokhandlerprisen, som deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Det er på en måte en pris som har hele det norske litteraturfeltet i ryggen. Så den henger utrolig høyt og enhver norsk forfatter blir rødmende glad for å få den, sier Renberg til NRK Kulturnytt.

Renberg mottok prisen for sin kritikerroste roman "Charlotte Isabel Hansen". Prisen ble overrakt av Kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Renberg forteller til NRK at moren hans nå advarer ham mot å miste forfestet.

- Mamma sa til meg at jeg må passe meg, holde bena på bakken og vite hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Og hun har jo helt rett.

Video nsps_upload_2008_11_18_15_27_20_1334.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Planlegger mange bøker om Jarle Klepp.

Avstemming blant ansatte

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel.

Bokhandlerprisen er en av de mest prestisjetunge litterære prisene en forfatter kan få her til lands. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: ”Takk for boken”, utført av billedhugger Nils Aas.

Siden 1948

2008 er første gang bokhandlerne først nominerer titler til Bokhandlerprisen. Det var 15 nominerte titler til årets pris, og de andre 14 var: Erlend Loe (Kurtby), Gunhild Øyehaug (Vente, blinke), Gunnar Staalesen (Kalde hjerter), Ingar Sletten Kolloen (Snåsamannen), Jo Nesbø (Hodejegerne), Jo Nesbø (Doktor Proktors tidsbadekar), Knut Faldbakken (Senskade), Lars Saabye Christensen (Bisettelsen), Levi Henriksen (Like østenfor regnet), Nikolaj Frobenius (Jeg skal vise dere frykten), Per Petterson (Jeg forbanner tidens elv), Stig Holmås (Regn), Tom Kristensen (Dragen) og Unni Lindell (Mørkemannen).

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den ”Takk for boken”-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet ”Bokhandlerprisen”. I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere.

Blant de senere års vinnere er forfattere som Jo Nesbø (2007), Erik Fosnes Hansen (2006), Anne B. Ragde (2005), Levi Henriksen (2004), Per Petterson (2003), Åsne Seierstad (2002) og Lars Saabye Christensen (2001).

"Charlotte Isabel Hansen" har ligget lenge på bestselgerlistene i høst. Så langt er romanen trykket i et opplag på 45.000, og den har vært hovedbok i Bokklubben.

For de som nå ønsker å stifte nærmere bekjentskap med Renbergs forfatterskap kan det nevnes at P2-programmet Verd å lese har laget en serie på seks programmer basert på Renbergs kortroman ”Farmor har kabel-TV.” Denne starter fredag 2. januar klokken 17.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP