Pål Sverre Valheim Hagen - rekvisittyven

Skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen (31) stjeler rekvisitter fra filmer og forestillinger han har vært med på. Men det er en hemmelighet.

Pål Sverre Valheim Hagen

Hør dokumentaren: Skuespilleren og tingene - Pål Sverre Valheim Hagen

Pål Sverre Valheim Hagen er blant annet kjent fra filmer som De Usynlige, Max Manus og diverse teaterroller. Til høsten kommer han inn i norske stuer med TV-serien Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?, og han har fått rollen som Thor Heyerdahl i filmen om Kon Tiki-ekspedisjonen.

Også er han kjent for å ha et langt navn.

– Jeg forstår at folk synes at navnet mitt er langt. Jeg har prøvd å forsvare det med at jeg har en veldig lang kropp. Men det er jo det jeg heter. Jeg vil ikke bytte til noe kort og ”catchy”, sier Pål Sverre Valheim Hagen.

Rekvisittyven

Valheim Hagen debuterte på Det Norske Teater i 2003. Siden da har han samlet på rekvisitter.

– Det er egentlig en hemmelighet. Men jeg har en del ting rekvisittavdelingen sikkert vil ha tilbake, innrømmer han mens han blar gjennom gamle minner.

Han har planer om å gi seg med samlingen, men ting tyder på at han ikke har klart det. Hans arkiv med stjålne rekvisitter er en stor og bugnende hvit konvolutt.

Det er slikt man oppdager når man går ut for å intervjue skuespillere under overskriften ”Skuespilleren og tingene”.

De fleste rekvisittene han har i sine hemmelige kammer – er fra Det Norske Teatret. Men også fra Hålogaland teater – dit han ble hentet nesten rett fra teaterskolen for å spille Raskolnikov og Ivanov.

Fiskeri og teater

Egentlig skulle Pål Sverre Valheim Hagen bli marinbiolog, men så fikk han en slags behersket tenning for skuespilleryrket på videregående og folkehøyskole.

Men fortsatt kan han hisse seg grundig opp over måten myndighetene forvalter rikdommene i havet på. Dessuten er han ikke i tvil; fiskeri er langt viktigere enn teater.

– Hvis det finnes en fisk jeg kan se på, så kan det ta oppmerksomheten min fra nesten hva som helst. Faktisk, sier han.

Angst som drivkraft

I denne radiodokumentaren forteller han at han ikke liker at man som skuespiller læres opp til å ha angst som en drivkraft. Han snakker om kontroll og beherskelse, men aller mest snakker han om den store gaven det er å møte andre skuespillere, regissører, fotografer. Å møte et team av motiverte mennesker som jobber sammen.

Møt en lang, reflektert og vennlig mann i Radiodokumentarens portrettserie ”Skuespilleren og tingene”.

Hør «Skuespilleren og tingene - Pål Sverre Valheim Hagen» lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03. Dokumentaren ble sendt første gang i juni 2009.

Av Agnes Moxnes. Teknisk regi: Kåre Johan Lund. Konsulent: Ragna Nordenborg.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.