Hopp til innhold

Rekordmange strikkebøker i høst

I høst kan du bli ekspert på å strikke kluter, tøfler eller kanskje en protestvott. Vi anbefaler sju av dem.

Rekordmange strikkebøker høsten 2014

Det er stor bredde blant høstens nye strikkebøker. Det går i alt fra tøfler, kluter, gensere og politiske plagg som Pussy Riot-masken. (Illustrasjon: Robert Rønning/NRK)

Foto: Collage av Robert Rønning/NRK

Strikkebøker er blant de faktabøkene vi kjøper mest av for tiden.

I høst kommer det ut over 15 nye strikkebøker og flere av bøkene er med på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. De viser deg enten hvordan du kan strikke varianter av en ting, som kluter, sokker eller tøfler, eller hvordan du fordyper deg i genseroppskrifter fra Island eller Selbu-mønster.

Og geriljabroderiet har fått sitt søskenbarn i strikk med bannord og politisk budskap.

Kulturjournalist Aaste Kveseth

Strikkeentusiast Aaste Kveseth bruker de nye strikkebøkene til inspirasjon, men har et kjært forhold til sitt gamle strikkehefte.

Foto: Kristin Vold / NRK

Den store bredde i oppskriftene både gleder og frustrerer kulturjournalist og strikkeentusiast Aaste Kveseth.

- Det er inspirerende med disse praktbøkene. Og oppskriftene er lagt opp slik at du skal få det til. Men jeg prøver å ikke impulskjøpe slike bøker ettersom mange bare blir stående og støve i bokhylla. Jeg ender selv stort sett opp med mitt gamle strikkehefte med standardoppskrifter. Så kan jeg selv gå i garnbutikkene og mikse og leke meg med farger og garntyper.

Men hvis man ikke kjenner seg så kreatv, er kanskje disse bøkene nyttige?

– Så klart. Det er alltid minst et plagg man får veldig lyst til å strikke. Men likevel er det mange penger spart på å bla i bøkene i butikken og så gå hjem til grunnoppskriftene. Dessuten er det jo utrolig mange nettsteder og grupper på sosiale medier som dekker behovet hvis man trenger inspirasjon.

Jeg liker at forfatterne bak de nye strikkebøkene deler hemmelighetene sine med leserne

Strikkeentusiast Aaste Kveseth

Marta Nordheim irriterer seg over alle oppskriftsbøkene

Butikken stiller ut høstens nye strikkebøker

Rekordmange nye strikkebøker har kommet ut denne høsten

Foto: Kristin Vold / NRK

«30 tøfler»

Arne & Carlos framstår som Norges strikkekonger og fikk sitt gjennombrudd med boken «Julekuler» i 2010. I høst er de ute med sin åttende strikkebok. Denne gangen har de samlet oppskrifter på 30 tøfler. Egner seg godt for nybegynnere fordi alle tøflene er laget av samme grunnmønster. Denne oppskriften brukes så til å lage tøfler som passer til forskjellige anledninger, som hjemmekos, på hytta, på terrassen og selvfølgelig til jul.

Alle tøflene strikkes og så dekoreres de i varierende grad med perler, maskesting, korssting, pompom-er med mer. Mønstrene på tøflene spenner fra tradisjonelle klassiske tøfler til de mer spenstige med friske farger og perler.

Strikkefeberen fortsetter

Strikkekongene Arne & Carlos vil at du skal strikke tøfler, strikkedronning Dorthe Skappel gir ut sine egen oppskrifter til genser og det som hører høsten til

Foto: NRK

«Skappelstrikk»

Dorthe Skappel får også av mange æren for å har satt i gang strikkefeberen i Norge med strikkesuksessen Skappelgenseren. Nå gir hun ut en bok med oppskrifter på både den genseren, men også mange andre plagg som kåper, kjoler og luer. Hun bruker sin egen familie som modeller.

Her er det gode teknikkforklaringer og illustrasjoner. De enkle oppskriftene skal nesten enhver klare. Og forklaringen på hvorfor de er så enkle; jo da kan du også greie å følge med på en film eller en TV-serie!

«Strikk luer til hele familien»

Selv om de fleste sikkert har hyllene fulle med luer, så føles det likevel som om en skal starte den kalde tida med et par nye. Og fordelen med å strikke ei lue i forhold til en genser, for eksempel, er jo at du blir ferdig.

I denne boka finner du oppskrifter til hele familien. Her er det 57 forskjellige strikkede luer. Samtidig får du innføring i andre teknikker som kan brukes til å pynte luene. Noen av oppskriftene er enkle, noen litt mer avanserte. Og når en har lært seg oppskriftene er det bare å improvisere med farger og garn og så er kanskje årets julegave sikret?

Bæker om å strikke luer og kluter

Noen av bøkene handler kun om lurer, andre kun om kluter.

Foto: NRK

«Kluter»

Bitta Mikkelborg har også fått mye av æren for å ha vekket opp strikkelysten. I fjor toppet hun bokhandelens salgslister med boka "Sokker. Strikking hele året". I år er hun ute med ny bok og denne gangen er det en praktbok med oppskrifter på kluter. Også denne boka lå øverst på bestselgerlista til bokhandlerforeningen i begynnelsen av september.

Her er det 52 oppskrifter: Forfatteren viser hvordan du kan strikke tynne og solide, myke og røffe, små og større kluter. Noen av oppskriftene er mer avanserte, men noen er også helt enkle. For alt en vet så kan det være disse oppskriftene som får den mannlige delen av familien til å kaste seg på strikkebølgen?

«Islandsk strikk»

En ekte islandsgenser får deg til å føle deg naturlig, nostalgisk og ikke minst varm. I denne boka til er det rundt 60 tradisjonelle, men også moderne, oppskrifter for kvinner, menn og barn. Oppskriftene i boka er fra 1950-tallet og fram til i dag. Foruten den klassiske genseren er det også oppskrifter på sokker, votter og skjerf.

De islandske strikkeplaggene har en del mønster, men likevel ikke så mye at det er helt umulig for strikkeren å følge med på for eksempel TV-skjermen. Og mange av genserne bringer med seg varme tanker om gammeldagse skiturer med kakao og grilling av brødskiver med brunost.

Strikkebker høsten 2014

Varme plagg fra Island, artige plagg fra barne-Tv og Pussy Riots-maske er blant oppskriftene i de nye strikkebøkene.


«Lag favorittfigurene fra Barne-Tv»

Målgruppa til denne boka er uten tvil alle strikke- og hekleglade mødre, bestemødre, tanter og onkler som ønsker å lage fine norske figurer til de minste i familien. For første gang presenteres strikke- og hekleoppskrifter til ca. 20 av de mest kjente og kjære figurene fra Barne-Tv.

Oppskriftene varierer i hvor vanskelige de er, men forfatteren av boka lover at de fleste som har litt erfaring i strikking og hekling kan klare å lage alle modellene i boken.

«Strikk i strid»

Hvem skulle tro, men joda, i høst kommer det også ut en strikkebok for den politisk engasjerte. Målet for boka er å vise hvordan strikking kan brukes som aktivisme og til å formidle politiske budskap. Alt fra gensere, skjerf og luer, til puter og sitteunderlag har en ny og politisk vri. «Strikk i strid» er ei bok om raddisstrikk, ei bok om radikal strikking, men også for radikalerne, som forfatterne selv sier.

Boka er skrevet av ekteparet Jenny og Markus Keller, som møttes i Natur og Ungdom på slutten av 1990-tallet. De ønsker å bryte opp den rigide bruken av oppskrifter og mønstre og heller skape noe selv, som passer med tiden og med dem selv. Så dette er en bok som ønsker å inspirere deg til å finne på noe selv, men er også full av oppskrifter.

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.