– Dere har så mye pent fra før

– Det er vanskelig å gi bort noe til noen som har så mye pent fra før, sa statsminister Jens Stoltenberg til kongeparet i dag. Han overrakte folkegaven til kongeparets 75-årsdager.

Seks utstillinger er regjeringens og folkets gave til kong Harald og dronning Sonja. Den første, «De kongelige reiser 1905-2005» åpnet på Kunstindustrimuseet i Oslo i dag.

– Dette er en kjærkommen anledning til et stevnemøte med glemte år, sa kong Harald under åpningen. Sammen med dronning Sonja fremførte kongeparet en takk i kor.

Saken fortsetter under videoen

Kroningsvogn

– På dette stigtrinnet av ren silke, kunne dronning Maud sette sin fot, forteller en begeistret kurator ved Nasjonalmuseet, Widar Halén.

Anniken Huitfeldt, Widar Halén og Nina Høye

Kulturminister Anniken Huitfeldt og kuratorene Nina Høye og Widar Halén.

Han snakker om selve juvelen i utstillingen «De kongelige reiser 1905-2005», kroningsvognen til Haakon VII og dronning Maud fra 1905. Den er restaurert, og måtte heises inn i Kunstindustrimuseet i Oslo.

Der kunne kongeparet selv ta den i øyensyn i formiddag.

46.000 gjenstander og 200.000 fotografier har funnet sin plass i en av de seks utstillingene som skal landet rundt. Den åpnet i dag, noen dager før Kongens fødselsdag 21. februar.

LES: Slottets skatter skal landet rundt

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var på plass i Kunstindustrimuseet sammen med statsminister Jens Stoltenberg, prinsesse Astrid og prinsesse Märtha.

– Det har vært som en skattejakt, sier kurator Nina Høye. Hun fortalte at en gave skal være hemmelig, men at hun og medkurator Widar Halén har vært nødt til å spørre om å få låne ting fra Slottet uten å røpe hva tingene skulle brukes til.

Saken fortsetter under videoen

I hemmelighet

– Det har vært som en skattejakt, sier kurator Nina Høye. Hun forteller at en gave selvfølgelig skal være hemmelig, men at hun og medkurator Widar Halén har vært nødt til å spørre om å få låne ting fra Slottet uten å røpe hva tingene skal brukes til.

– Kongen var raus og aksepterte at vi hentet et maleri ned fra veggen på kontoret hans, forteller Widar Halén.

Genial gave

Statsminister Jens Stoltenberg synes gaven var genial.

– Vi gir dere noe dere allerede har, samtidig som det er noe av det fineste som finnes, sa han.

Kulturstrøm

  • Mikser blokkfløyte og trance

    Bergensartisten Vilde Tuv bestemte seg for å demonstrere at det går an å lage vakker musikk med blokkfløyte og trance-melodier. Hun er tema i siste utgave av programmet Musikkrommet.

    Går det an å lage vakker musikk med blokkfløyte og trance-melodier? Det bestemte bergensartisten Vilde Tuv seg for å bevise.
  • Skuespiller klar for verdensrommet

    Den russiske skuespilleren Julija Peresild sier det er for sent å bekymre seg for utfordringene ved å spille inn film i verdensrommet. – Om du er redd for ulv, bør du ikke gå inn i skogen. Det er for sent å være redd, sa Peresild til journalister under en digital pressekonferanse torsdag.

    Den 5. oktober starter hun og et filmcrew innspilling i verdensrommet. Den skal foregå over 12 dager på den internasjonale romstasjonen ISS. Det er romfartsorganisasjonen Roskosmos som skal sende den 36 år gamle skuespilleren til verdensrommet.