Seks utstillinger er regjeringens og folkets gave til kong Harald og dronning Sonja. Den første, «De kongelige reiser 1905-2005» åpnet på Kunstindustrimuseet i Oslo i dag.
– Dette er en kjærkommen anledning til et stevnemøte med glemte år, sa kong Harald under åpningen. Sammen med dronning Sonja fremførte kongeparet en takk i kor.
Saken fortsetter under videoen
BEGEISTRING: Kongeparet var svært begeistret over 75-årsgaven.
Kroningsvogn
– På dette stigtrinnet av ren silke, kunne dronning Maud sette sin fot, forteller en begeistret kurator ved Nasjonalmuseet, Widar Halén.
Kulturminister Anniken Huitfeldt og kuratorene Nina Høye og Widar Halén.
Han snakker om selve juvelen i utstillingen «De kongelige reiser 1905-2005», kroningsvognen til Haakon VII og dronning Maud fra 1905. Den er restaurert, og måtte heises inn i Kunstindustrimuseet i Oslo.
Der kunne kongeparet selv ta den i øyensyn i formiddag.
46.000 gjenstander og 200.000 fotografier har funnet sin plass i en av de seks utstillingene som skal landet rundt. Den åpnet i dag, noen dager før Kongens fødselsdag 21. februar.
LES: Slottets skatter skal landet rundt
Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var på plass i Kunstindustrimuseet sammen med statsminister Jens Stoltenberg, prinsesse Astrid og prinsesse Märtha.
– Det har vært som en skattejakt, sier kurator Nina Høye. Hun fortalte at en gave skal være hemmelig, men at hun og medkurator Widar Halén har vært nødt til å spørre om å få låne ting fra Slottet uten å røpe hva tingene skulle brukes til.
Saken fortsetter under videoen
JUVEL: Vognen som Kong Haakon VII og Dronning Maud brukte under kroningen i 1906 er selve juvelen i utstillingen om kongelige reiser på Kunstindustrimuseet i Oslo.
I hemmelighet
– Det har vært som en skattejakt, sier kurator Nina Høye. Hun forteller at en gave selvfølgelig skal være hemmelig, men at hun og medkurator Widar Halén har vært nødt til å spørre om å få låne ting fra Slottet uten å røpe hva tingene skal brukes til.
– Kongen var raus og aksepterte at vi hentet et maleri ned fra veggen på kontoret hans, forteller Widar Halén.
Genial gave
Statsminister Jens Stoltenberg synes gaven var genial.
– Vi gir dere noe dere allerede har, samtidig som det er noe av det fineste som finnes, sa han.