Hopp til innhold

– Dere har så mye pent fra før

– Det er vanskelig å gi bort noe til noen som har så mye pent fra før, sa statsminister Jens Stoltenberg til kongeparet i dag. Han overrakte folkegaven til kongeparets 75-årsdager.

Seks utstillinger er regjeringens og folkets gave til kong Harald og dronning Sonja. Den første, «De kongelige reiser 1905-2005» åpnet på Kunstindustrimuseet i Oslo i dag.

– Dette er en kjærkommen anledning til et stevnemøte med glemte år, sa kong Harald under åpningen. Sammen med dronning Sonja fremførte kongeparet en takk i kor.

Saken fortsetter under videoen

Video Kongeparet mottok 75-årsgave på Kunstindustrimuseet, en utstilling om kongelige reiser

BEGEISTRING: Kongeparet var svært begeistret over 75-årsgaven.

Kroningsvogn

– På dette stigtrinnet av ren silke, kunne dronning Maud sette sin fot, forteller en begeistret kurator ved Nasjonalmuseet, Widar Halén.

Anniken Huitfeldt, Widar Halén og Nina Høye

Kulturminister Anniken Huitfeldt og kuratorene Nina Høye og Widar Halén.

Han snakker om selve juvelen i utstillingen «De kongelige reiser 1905-2005», kroningsvognen til Haakon VII og dronning Maud fra 1905. Den er restaurert, og måtte heises inn i Kunstindustrimuseet i Oslo.

Der kunne kongeparet selv ta den i øyensyn i formiddag.

46.000 gjenstander og 200.000 fotografier har funnet sin plass i en av de seks utstillingene som skal landet rundt. Den åpnet i dag, noen dager før Kongens fødselsdag 21. februar.

LES: Slottets skatter skal landet rundt

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var på plass i Kunstindustrimuseet sammen med statsminister Jens Stoltenberg, prinsesse Astrid og prinsesse Märtha.

– Det har vært som en skattejakt, sier kurator Nina Høye. Hun fortalte at en gave skal være hemmelig, men at hun og medkurator Widar Halén har vært nødt til å spørre om å få låne ting fra Slottet uten å røpe hva tingene skulle brukes til.

Saken fortsetter under videoen

Video En utstilling om kongelige reiser er regjeringens 75-årsgave til kongen og dronningen

JUVEL: Vognen som Kong Haakon VII og Dronning Maud brukte under kroningen i 1906 er selve juvelen i utstillingen om kongelige reiser på Kunstindustrimuseet i Oslo.

I hemmelighet

– Det har vært som en skattejakt, sier kurator Nina Høye. Hun forteller at en gave selvfølgelig skal være hemmelig, men at hun og medkurator Widar Halén har vært nødt til å spørre om å få låne ting fra Slottet uten å røpe hva tingene skal brukes til.

– Kongen var raus og aksepterte at vi hentet et maleri ned fra veggen på kontoret hans, forteller Widar Halén.

Genial gave

Statsminister Jens Stoltenberg synes gaven var genial.

– Vi gir dere noe dere allerede har, samtidig som det er noe av det fineste som finnes, sa han.

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.

Flere kulturnyheter