Hopp til innhold

Forlag refuserte J.K. Rowlings krimroman under falskt navn

Forlaget Orion takket pent nei til boken «The Cuckoo Calling», som i ettertid har vist seg å være J.K Rowlings krimdebut.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-LITERATURE-ROWLING-FILES

Forfatteren J.K. Rowling er blitt refusert av flere forlag, både som Harry Potter-forfatter og under det mannlige pseudonymet Robert Galbraith, men boken ble først refusert.

Foto: CARL COURT / Afp

Siden The Sunday Times i går avslørte at det var suksessforfatteren J.K. Rowling (47) som sto bak krimromanen «The Cuckoo Calling», har boken hoppet opp på bestselgerlisten til nettbokbutikken Amazon.

«The Cuckoo Calling» handler om en krigsveteran som blir tilkalt for å undersøke det mystiske dødsfallet til en modell, og J.K Rowling har gitt ut romanen under det mannlige pseudonymet Robert Galbraith.

Boken, som ble gitt ut i april, hadde bare solgt 1500 kopier og har i løpet av de siste dagene hoppet opp 5000 plasser på Amazons bestselgerliste, det skriver Daily Mail.

Mandag ettermiddag er boken nummer to på Amazons liste over mest leste bøker.

Avslått på nytt

Etter at forfatterens virkelige identitet kom fram i lyset for én dag siden, har forleggeren Kate Mills innrømmet at hun refuserte «The Cuckoo Calling», fordi hun syntes den var «anstendig, men stille».

Mills, redaktør for fiksjon i forlaget Orion, forteller at hun ikke så «The Cuckoo Calling» som en krimroman som ville klare seg i et tøft marked.

«Så, jeg kan nå si at jeg avslo J.K Rowling. Jeg leste og sa nei til Cuckoss’s calling. Er det noen andre som vil stå fram?», skrev Kate Mills på Twitter i går.

Foreløpig har ingen andre forleggere meldt seg.

Men det er ikke første gang J.K Rowlings verker blir refusert. Den første Harry Potter-boken hennes ble sendt ut til tolv forlag, alle nektet å publisere den.

Boken Harry Potter and the Philosopher's Stone, som Rowling skrev i 1995, ble til slutt utgitt av Bloomsbury og det er blitt solgt over 400 millioner eksemplarer av boken.

Kate Mills tweet

Kate Mills kan komme til å angre på avslaget av «The Cuckoo Calling». Krimromanen ble straks mer populær da det viste seg hvem som var forfatteren.

Foto: skjermdump

– En befriende opplevelse

J. K. Rowling

«Den Tomme Stolen», «The Casual Vacancy» på engelsk, kom ut på norsk i november 2012 og var J.K Rowlings første voksenroman etter at den siste Harry Potter-boken ble publisert.

Foto: Cappelen Damm

Boken «The Cuckoo's Calling» ble rost av kritikere og krimlesere da den kom ut tidligere i år.

Det var The Sunday Times som bestemte seg for å undersøke hvordan det var mulig å skrive en så utrolig god debutroman.

Avisen fant ut at det var Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling som skjulte seg bak det mannlige pseudonymet.

– Jeg hadde håpet på å holde på hemmeligheten litt lenger fordi det var en befriende opplevelse å være Robert Galbraith, sier forfatteren selv til nyhetsbyrået AP.

47-åringen sier at det har vært vidunderlig å kunne gi ut bok uten overdrevne forventninger.

Hun sier også at det har vært en nytelse å få tilbakemeldinger fra utgivere og lesere under et annet navn.

Etter Harry Potter-serien ga Rowling først ut boka «The Casual Vacancy», men denne ble ikke så godt mottatt av kritikerne.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm