Hopp til innhold

Psykoanalytiker spøker i Drammensveien

Den verdenskjente psykoanalytikeren Wilhelm Reich spøker i leiligheten der han bodde i Drammensveien i Oslo, tror psykolog Per Harbitz.

Byste av Wilhelm Reich

Byste av Wilhelm Reich.

Foto: Robert F. Bukaty / Scanpix/AP

Wilhelm Reich var jøde, kommunist og psykoanalytiker og flyktet fra nazistene i Berlin til Norge 1934.

Vekket av spøkelse

Han kom kjørende i åpen, rød sportsbil sammen med samboeren sin, og flyttet inn i et hus på Drammensveien i Oslo, der han bodde i fem år. At Reich går igjen i bygningen, synes ikke Harbitz er unaturlig.

Psykoanalytiker Wilhelm Reich

Mannen som spøker, psykoanalytiker Wilhelm Reich.

- En mann utenbys fra var på psykologseminarer i Oslo og overnattet her, forteller Harbitz og viser frem benken han sov på.

Mannen fortalte senere at han hadde våknet om natten av at han ble holdt fast så han ikke kunne røre seg av noe han ikke visste hva var. Dette opplevde han gjennom flere netter. Han ble redd og ville ikke bo der lenger. Men han kom tilbake av praktiske hensyn, og opplevde igjen å bli holdt fast, nå hørte han også skritt i rommet. Han ville spørre om hvem det var - og hørte seg selv si på tysk: "Aber warum?"

- Da vi snakket sammen neste morgen, ble vi enige om at det måtte være Reich som går igjen.

Spiritus Loci

De to første årene han bodde i Norge skal ha vært de lykkeligste i livet til Reich, forteller Per Harbitz.

- Det er en spesiell atmosfære i dette huset som gjør det godt å drive terapi. Spiritus loci, en særegen atmosfære som er god for å drive med Reich-relaterte ting. Det er det mange som merker.

Elev av Freud

Wilhelm Reich var elev av Sigmund Freud og videreutviklet psykoanalysen, blant annet skapte han en ny retning som fikk navnet vegetoterapi. Dette er en kroppsorientert form for psykoterapi der pust, berøring og annen kroppslig respons er en viktig side ved behandlingen - som også er samtaleorientert, forteller Per Herzberg, som selv er medlem av Forum for vegetoterapi.

Skuespiller Sir Sean Connery

Reich-tilhenger: Sean Connery.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

Det var professor K. Schelderup som iviterte den nazi-truete psykoterapeuten til Norge. Han fikk oppholdstillatelse og forskningsfrihet i Norge, men pasienter fikk han ikke lov til å ha.

Han skapte intens debatt i media og kulturliv. Reich fikk mange tilhengere i det psykoanalytiske miljøet her til lands. Blandt de mest trofaste var Nic. Waal og Ola Raknes. Som en kuriositet kan vi fortelle at også "James Bond"-stjernen Sean Connerey var tilhenger av Reichs tanker gjennom Ola Raknes, og gikk i terapi hos sistnevnte for depresjon. Dette ble slått opp i løssalgsavisene på 70-tallet utlagt, som om Connery var i Norge for å få behandling for impotens ved hjelp av Reichs orgonskap.

Orgonskapet

Reich utviklet Orgonskapet, et lite kabinett man kan gå inn i for å samle livsenergi - eller orgon, som Reich kalte det. Han var inspirert av kinesisk og indisk tenkning om livsenergi og deres chi, eller prana. Reich hadde en teori om at orgon sprang ut av det han kalte bioner - et overgangsfenomen mellom det levende og ikke levende, og han sammenlignet det med det man kan se vibrere i horisonten etter solrike dager.

Orgonskapet til Reich står fortsatt i bygningen på Drammensveien og er kledd utvendig med striesekker. Innvendig er veggene dekket av vekselvis blikk, stålull og saueull.

Reich-utstilling

Går det som foreningen Wilhelm Reichs' venner håper, kommer det en Reich-utstilling til Oslo i løpet av året.

Hans siste bolig i USA står nå som museum, men gjenstandene etter den verdensberømte psykoanalytikeren kommer fra Tyskland, og nå leter venneforeningen etter et utstillingslokale.

Per Harbitz er redd de nå må gi fra seg huset på Drammensveien i løpet av året på grunn av pengemangel.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.