Hopp til innhold

Klimaprinsen vil løse klimakrisen

Prins Charles har gjort som Al Gore og laget film om klimautfordringene. Prinsen maner med dette til kamp for å finne en løsning på miljøspørsmålet.

Prins Charles

Prins Charles går til kamp for miljøet.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Filmen ved navn «Harmony», tar i likhet med Al Gores «An Inconvenient Truth» for seg klimautfordringene. Filmen skal vises på NBC i USA til høsten, og er beskrevet som en film med et lett tilgjengelig budskap som maner til rask handling.

På klimatokt i inn- og utland

I filmen er tronarvingen på klimakorstog i Storbritannia og i utlandet hvor han snakker med bønder, næringslivstopper og statsledere. I løpet av filmen kommer prinsen med flere innovative løsningsforslag til hvordan vi kan håndtere klimakrisen.

«Harmony» inneholder også en sekvens der Prins Charles intervjuer Nobelprisvinner Gore i 1988. Al Gore vant både og Oscar for sitt engasjement i miljøet med filmen «An Inconvenient Truth».

Prins og økobonde

Prins Charles og Al Gore

Prins Charles og Al Gore står på samme side i miljøkampen

Foto: TOM HEVEZI / AP

Den 61 år gamle prinsen har vært aktiv i miljøspørsmål i tre tiår, og bruker mye av fritiden til å drive økologisk landbruk. I «Harmony» setter han fokus på hvordan vi kan leve i harmoni med naturen og benytte oss av naturressursene på en måte som er mer bærekraftig enn hva vi gjør i dag.

– Trenger miljøfilmer

Nestleder Marius Holm i Bellona tror filmen kan ha en effekt om den har fokus på løsninger.

– I Norge har miljødebatten dabbet av, så vi trenger nye personer og filmer som tar opp problematikken. Så om filmen er konstruktig og fokuserer på løsninger i stedet for dommedagsprofetier, tror jeg den kan ha noe for seg, mener Holm som tror kjendisfaktoren også kan virke positivt.

– Det er viktig å ha et kjent navn i spissen for slike filmer, men det fordrer at prinsen bruker innflytelsen sin fornuftig og har et klart fokus.

«Harmony» har TV-premiere under NBCs grønne uke i november 2010.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters