Hopp til innhold

Postkort fra livet

P1 inviterer Norges befolkning til å fortelle sine livshistorier på postkort. Nå har noen av Norges største artister satt musikk til postkortene.

Abdul Maajids sjokkerende møte med Norge i 1969 har det blitt sang av. 22 mai var han i Ikveld.
Foto: NRK

P1-programmene Norgesglasset og Kveldsåpent har invitert lytterne til å fortelle sine historier under tittelen "Postkort fra livet".

Tolv artister, deriblant Halvdan Sivertsen, Elvira Nikolaisen, Hellbillies og Kari Bremnes, fikk velge hver sin historie som utgangspunkt for en låt.

Livet på bortebane

Henning Kvitnes

Musiker Henning Kvitnes.

Foto: Scanpix

De første artistene har gått i studio denne uka, blant dem Henning Kvitnes, som har valgt å skrive låt om Abdul Maajids postkort "Hele livet på bortebane".

- Bare i tittelen, ”Hele livet på bortbane”- her ligger det en sang, sier Henning Kvitnes.

Hør resultatet: På bortebane hele livet

- Den måtte bare lages, jeg hørte melodien alt da jeg hørte tittelen første gang. Og den tror jeg at jeg har klart å beholde sånn nogenlunde. Det er ikke så mange sanger som har blitt skrevet om norsk-pakistanere, de som kom hit tidlig på 70-tallet. For det er en fantastisk historie han forteller.

I sitt postkort forteller Abdul Maajid om hvordan det var for ham å komme til Norge på 70-tallet, direkte fra den pakistanske landsbygda.

Abdul Maajid

Abdul Maajid.

Foto: Rune Håkonsen / NRK

- Alt var nytt for meg. Jeg kom fra en landsby, vi hadde ikke media, tv, vi visste ingenting om Europa, bortsett fra en hvit mann av og til på jernbanestasjonen som var på vei til et annet sted. Ellers visste vi ingenting om Europa og verden, sier Maajid til NRK.

Abdul Maajid på "I kveld": -Et sjokk å se masse nakne damer

Litterære talenter

Prosjektleder i NRK Bjørn Johan Jacobsen ble overrasket over hvor skriveføre lytterne var.

- Når vi inviterer Norgesglassets en million lyttere til å fortelle historier fra sitt liv, så regner jeg med at det kommer litt av hvert. Vi har sett at nordmenn er et lesende folk, at det er litterære kvaliteter som går rundt og ikke er oppdaget, som de klarer å bruke i fortellinger om sitt eget liv.

Lytterne sendte inn både glade barndomsminner, og mange triste historier, mye hav og kjærlighet, i følge Jacobsen.

- Vi har fått sterke vitnesbyrd om det å være annerledes, for eksempel. Det å være hiv-smittet og lengte etter kjærlighet på en bar en kveld, å oppleve at man får kontakt med et menneske, glede seg over det, og sorgen over å gå ut alene, for du tør ikke å si hva du sitter med i kroppen. Dette at hiv er et virus som tar livet av mer enn mennesker, det tar livet av livskvaliteten også.

Følg med på Norgesglasset hver dag framover klokka 13.05 på P1 for å høre flere musikalske postkort.

Samlesiden: Postkort fra livet

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.