NRK Meny
Normal

Postkort fra 1958 kom omsider fram

Etter 53 år på veien kom endelig hilsenen til Scott McMurry fram.

Postkort fra 1958 kom omsider fram

Dette postkortet ble sendt fra Chicago på slutten av 50-tallet (se venstre poststempel). I april 2012 kom det fram til den rette adressaten (høyre poststempel).

Foto: Elizabeth Fulcher

«Vi kommer sikkert hjem før postkortet». Mange vil gjenkjenne seg den setningen fra ferier opp gjennom årene, der hilsenen med eksotisk motiv ramler ned i postkassa omtrent samtidig som sommerklærne pakkes ned.

Slik var det også med postkortet Scott McMurrys mor sendte ham, bare at det tok lengre tid, ganske mye lengre tid, på å komme fram til adressaten.

Kortet ble nemlig sendt i 1958, skriver Daytone Beach News Journal, som først skrev om historien som nå spres verden rundt ved hjelp av nyhetsbyrået AP.

Ekteparet McMurry var på ferie i Chicago det året. Der besøkte de Shedd-akvariet, som da var verdens største innendørs fiskesamling, med over 25 000 arter. Trolig falt besøket i smak, og de kjøpte et postkort som de bestemte seg for å sende hjem til sønnen Scott i Virginia.

Lite visste de at det ville bruke rundt 53 år på komme fram.

Brukte Facebook

Og det er ikke postverket Scott McMurry kan takke for at foreldrenes hilsen omsider nådde ham.

Postkortet har trolige befunnet seg på ukjent sted en god del år før det har blitt postlagt i år fra delstaten Michigan. Det dukket så plutselig opp i postkassa til Elizabeth Fulcher i Florida.

Kortet var nemlig adressert til McMurrys barndomshjem, som hadde samme navn som Fulchers gateadresse.

Fulcher brukte så Facebook for å finne McMurry. Ved hjelp av gode venner, skal hun til slutt ha funnet McMurrys nåværende adresse og sendt det til ham. Ikke med vanlig postgang denne gang, men håndlevert av den lokale postsjefen.

Les Fulchers jakt på riktig adressat på hennes Facebook-side.

– Jeg kjente igjen min mors håndskrift umiddelbart, sier McMurry til Chicago-avisen Sun Times.

Han fikk imidlertid ikke gleden av å takke mora for kortet, da hun døde i 1991. Men han takker internett for at kortet omsider kom fram. Hvordan kortet brukte så lang tid på å komme fram, forblir et mysterium.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".