Hopp til innhold

Polanski mister fransk støtte

Franske styresmakter dropper sin offentlige støtte til den arresterte filmregissøren Roman Polanski, men kulturministeren står på sitt.

Roman Polanski på den røde løperen på filmfestivalen i Cannes
Foto: Francois Mori / Scanpix/AP

– Polanski er ikke hevet over loven, Ifølge Luc Chatel, som er talsmann for den franske regjeringen.

Den franske kulturministeren kom raskt på banen da det ble klart at den fransk-polske regissøren var blitt arrestert i Sveits, hvor han skulle motta en ærespris på en filmfestival.

Kulturminister Frederic Mitterand sa at det ikke gav noen mening, at regissøren var «blitt lurt i en felle» og «kastet til løvene på grunn av gammel historie».

– Gjør jobben sin

Onsdag møtte Luc Chatel journalister med en helt annen holdning.

– Vi er underveis i en juridisk prosedyre, for et alvorlig forhold, nemlig voldtekt av en mindreåring, hvor både det amerikanske og det sveitsiske rettssystemet gjør jobben sin.

Samtidig la han til at man hadde forståelse for følelsene som er oppstått i kjølvannet av pågripelsen av Polanski på bakgrunn av en 31 år gammel arrestordre, og metodene rundt arrestasjonen.

Men, Frederic Mitterand, forsvarer fremdeles sin avgjørelse om å støtte Polanski.

- Det er på sin plass at en kulturmininster forsvarer artister i Frankrike, sier han.

Splitter filmmiljøet

Polanski som flyktet fra USA i 1978, ett år etter å ha erklært seg skyldig i å ha hatt seksuelt samkvem med en mindreårig jente, kjemper nå mot å bli utlevert til USA.

Blant Polanskis støttespillere finner vi filmregissørene Woody Allen, David Lynch og Martin Scorsese. Sammen med blant andre filmregissørene Michael Mann, Wim Wenders og Pedro Almodovar, og over hundre andre personer i filmindustrien, har de skrevet under på en felles protest som krever at Polanski løslates.

Men det finnes også dem i filmmiljøet som mener Polanski bør ta straffen for sine ugjerninger, deriblant Polanskis venn, den franske filmregissøren Luc Besson.

– Jeg har en stor hengivenhet for ham, men ingen burde stå over loven. Jeg kjenner ikke detaljene i denne saken, men jeg tenker at du tar en risiko når du ikke møter opp til rettssaken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.