Pocketbok blir teater

Trøndelag teater har Willy Ustads seriesuksess "Tyskertøs" som hovedsatsing til høsten. - Alt kan ikke være Ibsen, sier teatersjefen.

Forfatter Willy Ustad
Foto: Torill Aamodt / NRK

Willy Ustads "Tyskertøs" handler om en ung norsk kvinne som får barn med en tysk soldat, og deres opplevelser etter kringen.

Dette var den første og mest suksessrike boken av 42-bindsserien "Fire søsken" fra 1990-tallet. Boken har solgt i over 1, 5 millioner eksemplarer.

Publikum er med

- En viktig del av vår historie, sier Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag teater. Han tror ikke tror dette blir noe banalt drama fra et mørkt kapittel av norsk historie

- De som måtte mene det fornærmer alle som var utsatt for denne brutale behandlingen. Jentene ble plassert i interneringsleire etter krigen og fremtredende norske politikere ville deportere både dem og barna til Australia.

- Jeg vil lage teater med en norsk identitet, gjerne med en regional identitet, det er det viktigeste, sier Homlung. - Når det viser seg at publikum også er interessert i disse historiene, er jeg veldig glad for det.

Kitsch

Skeptikere frykter at forestillingen bli en banal kitchvariant av historien. Teaterviter Thoralf Berg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag mener det er rene kommersielle grunner til at boken nå blir teater.

- Otto Homlung appellerer vel her til et segment som ikke nødvendigvis leser Ibsen, men som egentlig er et lesende publikum og lett kan la seg lokke til teateret.

- Det er en slags utvikling av det arbeidet Anne B. Ragde har gjort før, som stor forteller med appell til brede lesergrupper, og det som tidligere teatersjef Catrine Telle gjorde med stykket "Bønder i solnedgang " og "Trekkspillkrigen" med Vømmøl Spelemannslag. "Tyskertøs" appellerer nok til mye av det samme publikummet.

- Men det kan jo være prisverdig også, sier Berg.

Respekt


Otto Homlung er ikke redd for reaksjonene fra litteratur- og teaterviterne. Som akademiker og litteraturviter mener han at han selv har stor respekt for faget.

- Jeg vet at jeg har publikum på min side. Det er det viktigste for meg, sier Homlung. - Jeg hører til den typen teatersjefer som blir relativt deprimert når det ikke er folk i salen.


"Tyskertøs" får premiere ved Trøndelag teater til høsten med tidligere Gåte-vokalist Gunnhild Sundli i hovedrollen som 16 år gamle Lea.

Kulturstrøm

 • Historisk rettssak i bokbransjen

  Gyldendal skuldar Jørn Lier Horst for å selje piratkopiar av bøker han har skrive sjølv. Horst er ueinig. I dag starta rettssaka mellom dei to gigantane. Ifølgje Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, vil dommen ha stor betyding for den som vinn.

 • Sinnataggen tilbake på plass

  Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken, etter at den lille statuen ble utsatt for hærverk natt til tirsdag 6. april. Skulpturen er restaurert og ble tirsdag plassert tilbake på broen i parken, det melder Kulturetaten i Oslo i en pressemelding.

  Sinnataggen på plass igjen
  Foto: Marte Grette, Vigelandsmuseet
 • Festivalen Findings flyttes

  Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.