Hopp til innhold

Pocketbok blir teater

Trøndelag teater har Willy Ustads seriesuksess "Tyskertøs" som hovedsatsing til høsten. - Alt kan ikke være Ibsen, sier teatersjefen.

Forfatter Willy Ustad
Foto: Torill Aamodt / NRK

Willy Ustads "Tyskertøs" handler om en ung norsk kvinne som får barn med en tysk soldat, og deres opplevelser etter kringen.

Dette var den første og mest suksessrike boken av 42-bindsserien "Fire søsken" fra 1990-tallet. Boken har solgt i over 1, 5 millioner eksemplarer.

Publikum er med

- En viktig del av vår historie, sier Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag teater. Han tror ikke tror dette blir noe banalt drama fra et mørkt kapittel av norsk historie

- De som måtte mene det fornærmer alle som var utsatt for denne brutale behandlingen. Jentene ble plassert i interneringsleire etter krigen og fremtredende norske politikere ville deportere både dem og barna til Australia.

- Jeg vil lage teater med en norsk identitet, gjerne med en regional identitet, det er det viktigeste, sier Homlung. - Når det viser seg at publikum også er interessert i disse historiene, er jeg veldig glad for det.

Kitsch

Skeptikere frykter at forestillingen bli en banal kitchvariant av historien. Teaterviter Thoralf Berg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag mener det er rene kommersielle grunner til at boken nå blir teater.

- Otto Homlung appellerer vel her til et segment som ikke nødvendigvis leser Ibsen, men som egentlig er et lesende publikum og lett kan la seg lokke til teateret.

- Det er en slags utvikling av det arbeidet Anne B. Ragde har gjort før, som stor forteller med appell til brede lesergrupper, og det som tidligere teatersjef Catrine Telle gjorde med stykket "Bønder i solnedgang " og "Trekkspillkrigen" med Vømmøl Spelemannslag. "Tyskertøs" appellerer nok til mye av det samme publikummet.

- Men det kan jo være prisverdig også, sier Berg.

Respekt


Otto Homlung er ikke redd for reaksjonene fra litteratur- og teaterviterne. Som akademiker og litteraturviter mener han at han selv har stor respekt for faget.

- Jeg vet at jeg har publikum på min side. Det er det viktigste for meg, sier Homlung. - Jeg hører til den typen teatersjefer som blir relativt deprimert når det ikke er folk i salen.


"Tyskertøs" får premiere ved Trøndelag teater til høsten med tidligere Gåte-vokalist Gunnhild Sundli i hovedrollen som 16 år gamle Lea.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters