Hopp til innhold

Pianostemmere en utdøende rase

Mens Norge satser stort på bygging av nye konserthus og kulturskoler, er den eneste utdanningen av pianostemmere lagt ned. Leif Ove Andsnes er bekymret for framtiden.

Leif Ove Andsnes

Pianist Leif Ove Andsnes er bekymret for utviklingen etter at pianostemmerutdanningen ble lagt ned.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Jeg har 4-5 klaverstemmere som jeg setter min lit til når jeg reiser rundt. Det er altfor få, og ingen av dem er spesielt unge, forteller Norges mest kjente pianist Leif Ove Andsnes.

Det finnes minst en halv million pianoer i Norge, men bare vel 70 registrerte pianostemmere.

Samtidig ble den eneste utdanningen til yrket - pianostemmerutdanningen ved Rud videregående skole - lagt ned i år.

– Ikke lett å stemme et piano

Nå begynner musikkbransjen å frykte for konsekvensene.

– Det er jo et spesialisert yrke. Hvis det var lett å stemme et piano, ville jo vi pianister ha lært det, men det er veldig få pianister som kan dette. Det er jo en utdanning over flere år, sier Andsnes.

– Jeg er veldig bekymret for utviklingen. Pianostemmeren er veldig viktig, ikke minst fordi han kan så mye om mekanikken i flygelet, forteller han.

Henrik Melsom Edvardsen

Henrik Melsom Edvardsen har til sammen 50 pianoer og 17 flygler han må holde nystemte.

Foto: Kaj Hjertnes

– Vet ikke hvordan vi skal klare det

Særlig utenfor Oslo frykter man konsekvensene.

Henrik Melsom Edvardsen skal lede det nye konserthuset i Stavanger. I Bjergsted-parken bygges både konserthus, ny kulturskole og ny videregående skole for musikk og dans. Og til sammen 50 pianoer og 17 flygler.

– Vi vet jo ikke helt hvordan vi skal klare å holde disse pianoene og flyglene nystemte. Det må de jo være når vi skal være et konserthus av internasjonalt format.

– Norge har en veldig utfordring ved at vi ikke lenger har noen utdanning for pianostemmere. Og vi kan ikke la Andsnes spille på et flygel som er stemt av en vaktmester. Stemmerne vi har går snart av med pensjon, sier han.

Ingenting har skjedd

Det bygges konserthus og kulturskoler for milliarder landet rundt, og noen må ta vare på instrumentene. Men etter at Akershus fylkeskommune la ned pianostemmerutdanningen har ingenting skjedd.

Leder i Norges pianostemmer og teknikerforening, Kjell Sverre Fardal, mener myndighetene må ta nasjonalt ansvar.

– Behovet for rekruttering er ikke stort, men det må minimum tilsvare frafallet som er hvert år med tanke på alder.

Vurderes som verneverdig

– Man trenger en grunnutdanning på 2-3 år, der man kan utdanne folk som er i stand til å gå ut i felten og gjøre en jobb på basisnivå.

Etter et møte med statssekretær Lisbeth Rugtvedt i vår, har ikke foreningen hørt noe mer.

Ifølge informasjonsavdelingen i Kunnskapsdepartementet har regjeringen nå en gjennomgang av såkalt verneverdige fag. Pianostemmerne inngår i den vurderingen.

I mellomtiden må Stavanger Konserthus vurdere på alternative løsninger.

– Når pianostemmerne vi har går av med pensjon, må vi sannsynligvis fly stemmere inn fra Tyskland. Og det er uholdbart når vi skal ha en pianostemmer her 4-5 ganger i uken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.