Phil Spector fikk 19 år for mord

Musikklegenden Phil Spector har blitt dømt til fengsel i minst 19 år for mordet på skuespilleren Lana Clarkson.

Phil Spector
Foto: Nick Ut / AP

Spector ble i april i år kjent skyldig i drapet på den 40 år gamle skuespilleren Clarkson i Los Angeles i 2003.

Saken var oppe første gang i september 2007, uten at juryen den gangen klarte å bli enige om skyldspørsmålet.

Møttes på nattklubb samme kveld

Clarkson, som spilte i b-filmer i Hollywood, døde etter å ha blitt skutt i munnen. Kulen ble avfyrt med Spectors pistol. Clarksons mest kjente roller var i filmer som «Barbarian Queen» og «Amazon Women on the Moon».

De to møttes bare timer tidligere på en nattklubb i Hollywood, der hun jobbet som vert på klubben «House of Blues».

Lana Clarkson

Skuespiller Lana Clarkson ble funnet skutt og drept i Phil Spectors hjem i 2003.

Foto: Anonymous / AP

Dommen betyr at han nå må tilbringe minst 19 år bak murene før han kan vurderes til prøveløslatelse. Dersom han ikke tilfredsstiller kravene til prøveløslatelse, vil 69 år gamle Spector sitte i fengsel resten av livet.

Spector nekter for å ha drept Clarkson, men avslo å avlegge vitnesbyrd både under rettssaken i 2007 og i år. Han har blitt holdt i varetekt siden han ble kjent skyldig den 13. april, etter å ha vært fri mot kausjon siden arrestasjonen etter drapet i 2003.

Spector: - Djevler kjemper inni meg

Ifølge aktor var skytingen av Clarkson en del av et mønster med skytevåpen og vold som Spector har vist mot kvinner de siste 20 årene. Aktor hevdet også at Spector har et problem med raseri og at han er «en bølle».

Video nsps_upload_2009_5_29_22_38_13_93.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Her får Phil Spector dommen.

Spectors advokater hevdet derimot at Clarkson var deprimert fordi karrieren hennes gikk så dårlig, og at hun derfor begikk selvmord i huset til musikklegenden.

Like før Clarkson ble skutt sa Spector til den britiske journalisten Mick Brown, i et sjeldent intervju, at han hadde en bipolar lidelse og at han hadde «djelver som kjemper inni meg».

«Wall of Sound»

Spector jobbet med mange av de største navnene i musikken på 60- og 70-tallet - blant annet the Righteous Brothers, the Ronettes, Ike and Tina Turner, Ramones og the Beatles. Han jobbet også på soloplater med John Lennon og George Harrison.

Eksentrisk: Phil Spector i 2005

Phil Spector i 2005.

Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP

Han ble kjent som skaperen av et helt spesielt lydbilde: «Wall of Sound». Produksjonene med slike lydbilder besto gjerne av en hel mengde musikere som spilte samme instrument for å skape en tettest mulig lyd, altså en vegg av lyd.

På farens gravsten sto det det skrevet «To Know Him Is to Love Him», en tittel han brukte på den første store hiten han hadde med en musikkgruppe. Bandet Teddy Bears spilte inn og ga ut sangen i 1958. Spectors far begikk selvmord.

Rettet pistol mot Leonard Cohen

Spectors tidlige suksess med grupper som the Ronettes og Teddy Bears, gjorde ham til en rik mann allerede som ung. Og fremdeles tjener han store opphavsrettpenger fra platene han har laget.

Han har vært gift fire ganger, blant annet med Veronica «Ronnie» Bennett, som sang i the Ronettes. I dag er han gift med Rachelle Short, som han giftet seg med i 2006.

Historier om Spector og lek med våpen, er ikke ukjent. Ifølge biografien «Wall of Pain» pleide han ofte å ha en pistol med deg i studio.

Han avfyrte også et skudd under en kranglete innspilling med John Lennon og han presset en pistolmunning mot nakken til Leonard Cohen under en annen innspilling.

Spector har også prøvd seg i filmens verden, der han spilte en kokain-selger i kultfilmen «Easy Rider».

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter