Hopp til innhold

Pengegaver til artistekteparet

Både kulturlivet og anonyme givere stiller opp.

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Det kommer inn stadige støttemeldinger, erklæringer og sterke anbefalinger om å gå til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og vi har også fått pengestøtte til dekning av saksomkostninger. Det er gledelig for Lillo-Stenberg og Andrine Sæther, forteller artistparets advokat Harald Stabell.

Stabell ønsker ikke å gå ut med hvem som har gitt pengestøtte og hvor store beløpene er, men han sier de setter stor pris på den positive responsen.

- Foreløpig er det ikke store beløp som har kommet inn naturlig nok, men bare det at folk ønsker å gi penger er interessant og bemerkelsesverdig, sier han.

Får økonomisk støtte fra kolleger

I går avgjorde Høyesterett at Se og Hør var i sin fulle rett til å publisere tekst og bilder fra bryllupet til Andrine Sæther og Lars Lillo-Stenberg 2005. Statsviter og forsker på presseetikk Carl Erik Grimstad mener dommen har flere svakheter og oppfordret til kronerulling.

- Så lenge det ikke kan komme på tale at staten dekker saksomkostninger for å få dette spørsmålet vurdert, så mener jeg at organisasjoner eller andre som kan tenke seg å støtte Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther bør sette seg ned og diskutere hvorvidt man har interesse av å få dette spørsmålet avklart, og rett og slett lage en kronerulling for dem for å ta denne saken til Strasbourg, sier Grimstad.

Lars Lillo-Stenberg

Lars Lillo-Stenberg gjestet I kveld på NRK1 onsdag.

Foto: NRK / NRK

Skuespillerforbundet har støttet ekteparet i hele prosessen og forbundsleder Agnethe Haaland i tar utfordringen på strak arm.

- Ja, helt klart et ubetinget ja til å støtte dem økonomisk. Det er veldig viktig for oss at denne dommen blir sett på igjen. Det er slik i Norge at Stortinget gir lovene, og Høyesterett fortolker dem, hvis de kan fortolke dem slik de har valgt å gjøre det, da er det noe alvorlig feil med loven.

Kan dere anslå hvor mye dere er villig til å bidra med?

- Det kommer an på hva det vil koste. Det er klart at Norsk Skuespillerforbund vil være med å betale det gildet, og jeg er sikker på at veldig mange andre i Norge vil være interessert i det, sier Haaland.

Styreleder i Norsk Artistforbund Knut Aafløy sender nå ut brev til sine medlemmer og oppfordrer dem til å gi sin støtte.

- Vi vet at det er artister der ute som ønsker å vise solidaritet til sine kolleger og det vil vi informere om, sier Aafløy.

Artistekteparet har enda ikke bestemt seg for om de kommer til å anke til Strasbourg, men støtteerklæringene gjør at det har blitt mer aktuelt.

- Jeg skal diskutere dette i et møte med de to i løpet av de nærmeste dagene. Vi må diskutere og trekke frem de argumentene som taler for å ta saken videre, og de argumentene som taler imot. Det er klart at disse støtteerklæringene har sin virkning, sier Stabell.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.