Pengegaver til artistekteparet

Både kulturlivet og anonyme givere stiller opp.

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Det kommer inn stadige støttemeldinger, erklæringer og sterke anbefalinger om å gå til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og vi har også fått pengestøtte til dekning av saksomkostninger. Det er gledelig for Lillo-Stenberg og Andrine Sæther, forteller artistparets advokat Harald Stabell.

Stabell ønsker ikke å gå ut med hvem som har gitt pengestøtte og hvor store beløpene er, men han sier de setter stor pris på den positive responsen.

- Foreløpig er det ikke store beløp som har kommet inn naturlig nok, men bare det at folk ønsker å gi penger er interessant og bemerkelsesverdig, sier han.

Får økonomisk støtte fra kolleger

I går avgjorde Høyesterett at Se og Hør var i sin fulle rett til å publisere tekst og bilder fra bryllupet til Andrine Sæther og Lars Lillo-Stenberg 2005. Statsviter og forsker på presseetikk Carl Erik Grimstad mener dommen har flere svakheter og oppfordret til kronerulling.

- Så lenge det ikke kan komme på tale at staten dekker saksomkostninger for å få dette spørsmålet vurdert, så mener jeg at organisasjoner eller andre som kan tenke seg å støtte Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther bør sette seg ned og diskutere hvorvidt man har interesse av å få dette spørsmålet avklart, og rett og slett lage en kronerulling for dem for å ta denne saken til Strasbourg, sier Grimstad.

Lars Lillo-Stenberg

Lars Lillo-Stenberg gjestet I kveld på NRK1 onsdag.

Foto: NRK / NRK

Skuespillerforbundet har støttet ekteparet i hele prosessen og forbundsleder Agnethe Haaland i tar utfordringen på strak arm.

- Ja, helt klart et ubetinget ja til å støtte dem økonomisk. Det er veldig viktig for oss at denne dommen blir sett på igjen. Det er slik i Norge at Stortinget gir lovene, og Høyesterett fortolker dem, hvis de kan fortolke dem slik de har valgt å gjøre det, da er det noe alvorlig feil med loven.

Kan dere anslå hvor mye dere er villig til å bidra med?

- Det kommer an på hva det vil koste. Det er klart at Norsk Skuespillerforbund vil være med å betale det gildet, og jeg er sikker på at veldig mange andre i Norge vil være interessert i det, sier Haaland.

Styreleder i Norsk Artistforbund Knut Aafløy sender nå ut brev til sine medlemmer og oppfordrer dem til å gi sin støtte.

- Vi vet at det er artister der ute som ønsker å vise solidaritet til sine kolleger og det vil vi informere om, sier Aafløy.

Artistekteparet har enda ikke bestemt seg for om de kommer til å anke til Strasbourg, men støtteerklæringene gjør at det har blitt mer aktuelt.

- Jeg skal diskutere dette i et møte med de to i løpet av de nærmeste dagene. Vi må diskutere og trekke frem de argumentene som taler for å ta saken videre, og de argumentene som taler imot. Det er klart at disse støtteerklæringene har sin virkning, sier Stabell.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland