Pangstart for «Julekongen»

Over 900.000 fikk med seg første episode av NRKs nye julekalenderserie.

Julekongen

NRK høster gode seertall for sin nye julekalenderserie «Julekongen». Fra venstre: Peder (Oscar Reistad Fosse), Kevin (Vetle Qvenild Werring og Eiril (Emma Rebecca Storvik).

Foto: NRK

Den første episode av «Julekongen», som ble vist på NRK lørdag, ble sett av 908.000 personer. 243.000 av disse var barn i alderen 2 til 11 år.

– 89 prosent av alle barn som så på TV på det tidspunktet, så på «Julekongen», sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Julekongen

På rollelista i «Julekongen»: Tvillingene Ada og Katrine (Fride og Inga Bakken), moren Sara (Tone Mostraum) og faren Anton (Bjarte Tjøstheim). Foran: Mira (Stella Stenman) og Kevin (Vetle Qvenild Werring).

Foto: Jørn Veberg/NRK

Dermed har den nye julekalenderserien sikret seg et stort publikum fra første stund. Og seertallene er bedre enn da «Blåfjell» ble vist i fjor. Den serien hadde et snitt på 178.000 i snitt blant barn fra 2-11, mens snittet for «Julekongen» etter to episoder er 227.000. I tillegg kommer de som ser serien i opptak eller på nett-TV.

– Fy søren, så fantasisk gøy!, er den spontane reaksjonen til Bjarte Tjøstheim. Han er mest kjent fra Radioresepsjonen, men i «Julekongen» spiller han den forsofne faren til hovedpersonen Kevin (Vetle Qvenild Werring).

Drøm i oppfyllelse

De 24 avsnittene på nærmere en halvtime hver, tilsvarer totalt sju helaftens spillefilmer. Det har tatt tre og et halvt år fra manuset ble påbegynt til serien ble ferdig. Store navn som Gisken Armand, Herborg Kråkevik og Robert Stoltenberg er blant hovedrolleinnehaverne.

– Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse for de som har jobbet med serien i mange år, som regissør Thale Persen, produsent Marius Hoel og manusforfatterne Lars Gudmestad og Harald Rosenløw Eeg – samt alle ungene som har vært med på å spille, sier han.

«Julekongen» har fått veldig bra mottakelse av kritikerne, og de to første episodene fikk terningkast seks i VG. «Julekongen» er en spenstig nysatsning og en historie om vennskap, riddere og magi», skriver anmelderen.

Serien ble svært populær under TV-messa MIPCON i Cannes i år, og flere vesteuropeiske land skal ha stått i kø for å sikre seg serien.

– Gled dere til fortsettelsen

Tjøstheim tror at serien kan bli en publikumsfavoritt som blir vist år etter år, som Jul i Blåfjell, Jul i Skomakergata og The Julekalender.

– Det er det man håper og drømmer om, og tiden vil vise det. Men starten er jo veldig lovende, sier han.

Tjøstheim sier at det er mye snadder i vente utover i serien, og oppfordrer alle unger til å glede seg til fortsettelsen.

– Det skjer så mye gøy og spennende utover i serien, og det vi har sett i de to første episodene er bare begynnelsen, sier han.

PS: På NRK Super sine hjemmesider kan du spille spillet «Julekongen», hvor barn (og voksne) lage sin egen ridder, og hver dag spille nye småspill. Hvert fullførte spill gir nytt utstyr til ridderen.

Kulturstrøm

  • Ny sjefdirigent til KORK

    KORKs nye sjefdirigent fra høsten 2020 er tsjekkiske Petr Popelka, som overtar direkte etter Miguel Harth-Bedoya, som har hatt sjefdirigentjobben fra 2013. Popelka er av mange beskrevet som en sensasjon og er en av de raskest stigende dirigentstjerner i verden i dag. nrk.no/kork

    Petr Popelka
    Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK
  • Nominert til Grammy

    Musikkprodusent Morten Lindberg er nominert til Grammy for albumet «Lux» med Trondheimsolistene og Nidarosdomens jentekor. Plata ble spilt inn i Nidarosdomen. Lindberg er også nominert til prisen som årets klassiske produsent. Dette betyr at han tilsammen er nominert til Grammy 28 ganger.