Pangstart for «Julekongen»

Over 900.000 fikk med seg første episode av NRKs nye julekalenderserie.

Julekongen

NRK høster gode seertall for sin nye julekalenderserie «Julekongen». Fra venstre: Peder (Oscar Reistad Fosse), Kevin (Vetle Qvenild Werring og Eiril (Emma Rebecca Storvik).

Foto: NRK

Den første episode av «Julekongen», som ble vist på NRK lørdag, ble sett av 908.000 personer. 243.000 av disse var barn i alderen 2 til 11 år.

– 89 prosent av alle barn som så på TV på det tidspunktet, så på «Julekongen», sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Julekongen

På rollelista i «Julekongen»: Tvillingene Ada og Katrine (Fride og Inga Bakken), moren Sara (Tone Mostraum) og faren Anton (Bjarte Tjøstheim). Foran: Mira (Stella Stenman) og Kevin (Vetle Qvenild Werring).

Foto: Jørn Veberg/NRK

Dermed har den nye julekalenderserien sikret seg et stort publikum fra første stund. Og seertallene er bedre enn da «Blåfjell» ble vist i fjor. Den serien hadde et snitt på 178.000 i snitt blant barn fra 2-11, mens snittet for «Julekongen» etter to episoder er 227.000. I tillegg kommer de som ser serien i opptak eller på nett-TV.

– Fy søren, så fantasisk gøy!, er den spontane reaksjonen til Bjarte Tjøstheim. Han er mest kjent fra Radioresepsjonen, men i «Julekongen» spiller han den forsofne faren til hovedpersonen Kevin (Vetle Qvenild Werring).

Drøm i oppfyllelse

De 24 avsnittene på nærmere en halvtime hver, tilsvarer totalt sju helaftens spillefilmer. Det har tatt tre og et halvt år fra manuset ble påbegynt til serien ble ferdig. Store navn som Gisken Armand, Herborg Kråkevik og Robert Stoltenberg er blant hovedrolleinnehaverne.

– Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse for de som har jobbet med serien i mange år, som regissør Thale Persen, produsent Marius Hoel og manusforfatterne Lars Gudmestad og Harald Rosenløw Eeg – samt alle ungene som har vært med på å spille, sier han.

«Julekongen» har fått veldig bra mottakelse av kritikerne, og de to første episodene fikk terningkast seks i VG. «Julekongen» er en spenstig nysatsning og en historie om vennskap, riddere og magi», skriver anmelderen.

Serien ble svært populær under TV-messa MIPCON i Cannes i år, og flere vesteuropeiske land skal ha stått i kø for å sikre seg serien.

– Gled dere til fortsettelsen

Tjøstheim tror at serien kan bli en publikumsfavoritt som blir vist år etter år, som Jul i Blåfjell, Jul i Skomakergata og The Julekalender.

– Det er det man håper og drømmer om, og tiden vil vise det. Men starten er jo veldig lovende, sier han.

Tjøstheim sier at det er mye snadder i vente utover i serien, og oppfordrer alle unger til å glede seg til fortsettelsen.

– Det skjer så mye gøy og spennende utover i serien, og det vi har sett i de to første episodene er bare begynnelsen, sier han.

PS: På NRK Super sine hjemmesider kan du spille spillet «Julekongen», hvor barn (og voksne) lage sin egen ridder, og hver dag spille nye småspill. Hvert fullførte spill gir nytt utstyr til ridderen.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.