Palme for norske hager

Trodde du at palmer er umulig ute i Norge? Hils på vindmøllepalmen.

Vindmøllepalmen.

Vindmøllepalmen tåler frost, og vil greie seg godt mange steder i Norge.

Foto: Privat

Ingen andre palmearter tåler mer frost enn vindmøllepalmen. Vi snakker trolig om ned til minus 15 grader, og det gjør ingenting om temperaturen holder seg der i en dag eller fire.

Smalest nederst

Vindmøllepalmen vil altså trives ute mange steder i Norge. Den kan bli 10 til 12 meter høy, med stammeomkrets som låret på en godt trenet alpinist.

Det rare er at stammen, i motsetning til trær, ofte er tynnere nederst enn øverst!

Alle jordtyper

Bladene kan på sin side bli meterlange, men i skygge og kjølige forhold blir de oftest ikke mer enn halvmeteren.

Palmen trives i nær sagt alle slags jordtyper, så lenge jorda ikke er for leirholding med stående fuktighet.

Det betyr at den også egner seg svært godt som potteplante.

Problemet er at den antagelig blir litt for stor for potta etter hvert, men siden den maksimalt gror en halvmeter i sesongen, er ikke det noe stort problem sånn med en gang.

Etablert seg

Om vindmøllepalmen (Trachycarpus fortunei) hadde kunnet, ville den trolig for lengst etablert seg langs kysten i Norge.

Men planta er særbu, altså finnes det særegne hann- og hunnplanter. Dermed er den avhengig av en kjæreste som ikke står lenger unna enn en bie eller noe slikt kan fly, for å forplante seg.

Kan ikke gå

Siden bier ikke gidder fly over havet, og palmer verken kan gå eller ta flyet, har vindmøllepalmen foreløpig holdt seg til de sydligere farvannene, hvor den første gang oppstod for noen titalls millioner år siden.

Selv om det står velvoksne eksemplarer av vindmøllepalmer langs strandpromenadene i England og i Frankrike, må vi nok foreløpig flytte dem hit selv, om vi skal ha slike palmer her til lands.

Men det er en smal sak. Du får kjøpt dem i butikken.

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.