NRK Meny
Normal

Palme for norske hager

Trodde du at palmer er umulig ute i Norge? Hils på vindmøllepalmen.

Vindmøllepalmen.

Vindmøllepalmen tåler frost, og vil greie seg godt mange steder i Norge.

Foto: Privat

Ingen andre palmearter tåler mer frost enn vindmøllepalmen. Vi snakker trolig om ned til minus 15 grader, og det gjør ingenting om temperaturen holder seg der i en dag eller fire.

Smalest nederst

Vindmøllepalmen vil altså trives ute mange steder i Norge. Den kan bli 10 til 12 meter høy, med stammeomkrets som låret på en godt trenet alpinist.

Det rare er at stammen, i motsetning til trær, ofte er tynnere nederst enn øverst!

Alle jordtyper

Bladene kan på sin side bli meterlange, men i skygge og kjølige forhold blir de oftest ikke mer enn halvmeteren.

Palmen trives i nær sagt alle slags jordtyper, så lenge jorda ikke er for leirholding med stående fuktighet.

Det betyr at den også egner seg svært godt som potteplante.

Problemet er at den antagelig blir litt for stor for potta etter hvert, men siden den maksimalt gror en halvmeter i sesongen, er ikke det noe stort problem sånn med en gang.

Etablert seg

Om vindmøllepalmen (Trachycarpus fortunei) hadde kunnet, ville den trolig for lengst etablert seg langs kysten i Norge.

Men planta er særbu, altså finnes det særegne hann- og hunnplanter. Dermed er den avhengig av en kjæreste som ikke står lenger unna enn en bie eller noe slikt kan fly, for å forplante seg.

Kan ikke gå

Siden bier ikke gidder fly over havet, og palmer verken kan gå eller ta flyet, har vindmøllepalmen foreløpig holdt seg til de sydligere farvannene, hvor den første gang oppstod for noen titalls millioner år siden.

Selv om det står velvoksne eksemplarer av vindmøllepalmer langs strandpromenadene i England og i Frankrike, må vi nok foreløpig flytte dem hit selv, om vi skal ha slike palmer her til lands.

Men det er en smal sak. Du får kjøpt dem i butikken.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters