– Jula kommer med juleheftene

Det gjelder å finne de rette juleheftene om man skal komme i julestemning. Norge Rundt drar til tegneserieekspert Arild Wærness for å få noen tips.

Tegneserieekspert Arild Wærness har gode tips til hvilke julehefter som er verdt å kjøpe i år.

Tegneserieekspert Arild Wærness har gode tips til hvilke julehefter som er verdt å kjøpe i år.

Foto: Trond Baugstø / NRK

Forlagene har gitt ut ca 40 julehefter også i år. Det er gamle klassikere, trofaste slitere og nye spreke konkurrenter.

Da er jula er her

Julehefter
Foto: Trond Baugstø / NRK

Tegneserieentusiasten mener at jula er i gang når han ser de forskjellige fargeklattene i butikkhyllene.

–-De kan komme med marsipanbrød og julemenn allerede i september, men men for meg er ikke juleforberedelsene i gang før juleheftene kommer siste helga i november, ler Arild.

Wærness har interessert seg for tegneserier hele livet., og han har hatt en rekke ulike roller i og omkring denne kunstarten. Best kjent er han som tidligere sjef for tegneseriefestivalen Raptus.

Konservativt marked

Det første tegneseriejuleheftet ble gitt ut i 1911 og het "Knold og Tot i skole". "Nr. 91 Stomperud" kom som julehefte for første gang i 1938.

De fleste nordmenn velger nok fremdeles de gode gamle julestripene, som Knoll og Tott, Stomperud og Disney-selskapets fremste tegner Carl Barks julehistorier. Men nye titler haler innpå, f.eks Nemi og Pondus.

Likevel vil Wærness trekke frem klassikerne.

– Mye er ved det gamle, med bare et par endringer. Knoll og Tott, Fiinbeck og Fia er blant de eldste, og nok en gang må jeg si at de eldste er best. De står stødige som påler. Og selv om de fleste seriene er utdaterte, er figurene like aktuelle i dag, mener Arild Wærness.

– De norske er best

Flåklypa julehefte 2008
Foto: Marit Elin Kemi / NRK

For Arild Wærness er et av høydepunktene hvert år å se hva som dukker opp blant de norske juleheftene. Og det er positive opplevelser når man blar i både "Vangsgutane" og "Ingeniør Knut Berg" .

Det er ikke tvil om at "Flåklypa" har i år begeistret tegneserieeksperten, på samme måte som i fjor.

– Det heftet er fantastisk både når det gjelder innhold, tegninger og ikke minst julesteming. Det er vakkert, sterkt og heftig, mener Wærness.

"Kollektivet", med sin magi og dagligdagse realiteter har Wæraas også falt for. Det heftet tror han forøvrig ungdom som er yngre enn han selv, vil like.

Kulturstrøm

 • Kygo samarbeider med Tina Turner

  På fredag slipper Kygo ny låt sammen med Tina Turner, melder den norske artisten på sin egen Twitter-konto. Det var VG som først omtalte saken. Kygo antyder i et vedlagt bilde at det er snakk om en remiks av den tidligere monsterhiten «What's love got to do with it».

  Laster Twitter-innhold
 • Abid Raja åpnet Moldejazz

  – Moldejazz er en bauta i norsk festivalliv, det sa Abid Raja i sin åpningstale på Moldejazz. Kulturministeren åpnet festivalen når den i år fyller 60 år. Til NRK forteller Raja at han synes det er stort å få åpne Moldejazz. Vanligvis åpnes festivalen med en parade i Molde sentrum, men den ble avlyst som følge av koronaviruset.

  Abid Raja og Festivalsjef Hans-Olav Solli på Moldejazz
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK