Hopp til innhold

– Jula kommer med juleheftene

Det gjelder å finne de rette juleheftene om man skal komme i julestemning. Norge Rundt drar til tegneserieekspert Arild Wærness for å få noen tips.

Tegneserieekspert Arild Wærness har gode tips til hvilke julehefter som er verdt å kjøpe i år.

Tegneserieekspert Arild Wærness har gode tips til hvilke julehefter som er verdt å kjøpe i år.

Foto: Trond Baugstø / NRK

Forlagene har gitt ut ca 40 julehefter også i år. Det er gamle klassikere, trofaste slitere og nye spreke konkurrenter.

Da er jula er her

Julehefter
Foto: Trond Baugstø / NRK

Tegneserieentusiasten mener at jula er i gang når han ser de forskjellige fargeklattene i butikkhyllene.

–-De kan komme med marsipanbrød og julemenn allerede i september, men men for meg er ikke juleforberedelsene i gang før juleheftene kommer siste helga i november, ler Arild.

Wærness har interessert seg for tegneserier hele livet., og han har hatt en rekke ulike roller i og omkring denne kunstarten. Best kjent er han som tidligere sjef for tegneseriefestivalen Raptus.

Konservativt marked

Det første tegneseriejuleheftet ble gitt ut i 1911 og het "Knold og Tot i skole". "Nr. 91 Stomperud" kom som julehefte for første gang i 1938.

De fleste nordmenn velger nok fremdeles de gode gamle julestripene, som Knoll og Tott, Stomperud og Disney-selskapets fremste tegner Carl Barks julehistorier. Men nye titler haler innpå, f.eks Nemi og Pondus.

Likevel vil Wærness trekke frem klassikerne.

– Mye er ved det gamle, med bare et par endringer. Knoll og Tott, Fiinbeck og Fia er blant de eldste, og nok en gang må jeg si at de eldste er best. De står stødige som påler. Og selv om de fleste seriene er utdaterte, er figurene like aktuelle i dag, mener Arild Wærness.

– De norske er best

Flåklypa julehefte 2008
Foto: Marit Elin Kemi / NRK

For Arild Wærness er et av høydepunktene hvert år å se hva som dukker opp blant de norske juleheftene. Og det er positive opplevelser når man blar i både "Vangsgutane" og "Ingeniør Knut Berg" .

Det er ikke tvil om at "Flåklypa" har i år begeistret tegneserieeksperten, på samme måte som i fjor.

– Det heftet er fantastisk både når det gjelder innhold, tegninger og ikke minst julesteming. Det er vakkert, sterkt og heftig, mener Wærness.

"Kollektivet", med sin magi og dagligdagse realiteter har Wæraas også falt for. Det heftet tror han forøvrig ungdom som er yngre enn han selv, vil like.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.