NRK Meny
Normal

Originalfoto av Roald Amundsen på Sydpolen funnet i Australia

Bildet er det eneste kjente fotoet som er framkalt direkte fra Amundsens negativer.

Sjeldent bilde fra Sydpolen funnet
Foto: NATIONAL LIBRARY OF AUSTRALIA HANDOUT / Scanpix

Bildet viser Roald Amundsen og hans menn på polpunktet i 1911. Da Amundsen nådde Sydpolen 14. desember sammen med Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting, heiste de det norske flagget på teltet, som var satt opp på polpunktet.

Reproduksjoner

Den første havnen Amundsen nådde etter å ha forlatt isødet, var byen Hobart på den australske øya Tasmania. Der skal han ha gått rett til fotografen JW Beattie for å få bildene framkalt.

Beattie hadde en yngre assistent, Edward Searle, som siden påstod at det var han som framkalte filmen og printet negativene. Hvor negativene og et eller flere originalfoto har tatt veien siden den gang da, har forblitt et ubesvart spørsmål - fram til nå.

– Det har vært et mareritt for bildearkivarer i generasjoner: «Hvor er bildet?» Alle har en nedarvet skam knyttet til dette bildet: «Vi har rotet det bort». Ingen vet hvem eller hvor, men mange føler seg skyldige, forteller Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, til NRK.

Se video:

Video nsps_upload_2009_10_8_15_27_54_3522.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video

Privat fotoalbum

Etter å ha lett systematisk i nærmere fire år, fant Østgaard Lund et spor i nettopp Australia.

I et privat fotoalbum, eid av det australske nasjonalbiblioteket, fant han det nå eneste kjente originalfotoet av Amundsen på polpunktet i 1911.

I fotoalbumet som viser høydepunkter i karrieren til fotoassisten Searle, finnes flere originalfotoer, det vil si bilder som er framkalt direkte fra negativet, fra Amundsens ekspedisjon. Albumet ble i 1965 kjøpt av Nasjonalbiblioteket i Australia. Familien til Searle tror ikke ifølge ABC News at Amundsens negativer eksisterer lenger.

De bildene som fram til i dag har vært beviset på at Amundsen nådde polpunktet, er ifølge Østgaard Lund, reproduksjoner av antatt tapte originalfoto som Amundsen hadde.

– De kommer av noe som har vært på trykk, og gjerne med en ganske lav kvalitet, som man etterpå har retusjert. Felles for alle disse bildene er at de består av svarte og hvite prikker. Du ser ikke ansikter, det er ikke øyne eller munn, det er bare en silhuett så å si, slår han fast.

Originalfotoet øverst viser i motsetning til reproduksjonen under, gruppens fotspor i snøen. Videre blir det også tydelig at flagget på reproduksjonen er retusjert.

Retusjert bilde av Roald Amundsen på Sydpolen i 1911

RETUSJERT: Dette er av reproduksjonene som viser Amundsen og hans ledsagere på Sydpolen. Legg merke til at forskjellene på flagget og også snøen rundt teltet.

Foto: SCANPIX/Arkiv

Kulturstrøm

 • Westworld podcast episode 9

  I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

  Laster Instagram-innhold
 • Filmanmeldelse: «Ulvehunden» (4)

  Historien har noen kjappe overganger og enkle løsninger, men Ulvehunden er likevel en flott tegnefilm med høydramatiske topper og en interessant tematikk rundt ville dyrs tøffe møter med menneskers såkalte sivilisasjon, sier Filmpolitiets anmelder Birgir Vestmo. Les hele anmeldelsen her.

  Ulvehunden
  Foto: Selmer Media / Selmer Media
 • – Kulturpolitikken må styrke folk

  – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.