Hopp til innhold

Tara er opplagsvinneren

– Vi er kjempestolte og glade, sier kvinnebladet Tara. Magasinet er årets totale opplagsvinner både i prosent og antall solgte blader.

Kvinnebladet Tara
Foto: Tara

– Vi har sett gode opplagstall i løpet av fjoråret, men vi var slettes ikke sikre på om vi ville være størst, sier redaksjonssjef i Tara, Kathrine Gram Ellingsen.

Det Bonnier-eide magasinet ble etablert for snart fem år siden. Redaksjonen tror Taras suksess skyldes at det har klart å finne en stil og en måte å møte voksne kvinner på.

Nisjepreget

Kathrine Gram Ellingsen

Redaksjonssjef i Tara, Kathrine Gram Ellingsen.

Foto: Tara

– Vi ser at de andre tradisjonelle familiebladene sprer seg mer når det gjelder alder og tema. Jeg tror vi har lykkes med å være mer nisjepreget. Dessuten har vi fra dag én vært veldig lydhøre overfor publikum, og prøver stadig å forbedre produktet, sier Ellingsen.

Ellingsen mener det de siste årene er blitt mer «populært» å være i alderen førti pluss.

– Det er ok å være førti pluss. Det er ikke sånn at det er slutt på livet da, sier Ellingsen.

– Leserne våre er en kjøpesterk og ressurssterk gruppe. Vi tror denne gruppen har etterspurt et blad som kan inspirere, gi hygge og lærdom, sier hun.

Bolig og hage

Også andre kvinneblader kan skilte med fremgang i fjor. KK, Cosmopolitan, Topp, Costume, Det Nye ShapeUp og Elle kan skilte med fremgang i et krevende marked. Månedsmagasinet Henne har derimot en nedgang på 7,6 prosent.

Andre hovedtendenser fra opplagstallene er følgende:

  • Færre kjøper aktualitetsmagasiner
  • Færre kjøper de tradisjonelle familiebladene
  • Flere vil ha trendy boligmagasiner
  • Nisjene øker - små hageblader er nye på ti-på-topp-listen.

Se hele listen: Opplagstall 2009

– Trendene er tydelige. Det går mot en sterkere grad av nisjefisering. De generelle bladene som familieblader og aktualitetsblader taper terreng. Det har med at hele mediebildet er i endring, der alle kjemper om mediekonsumentenes tid, sier fagsjef i Mediebedriftene (MBL), Helge Holbæk-Hanssen.

Holder markedsandelene

Størst nedgang i antall eksemplarer har Se og Hør og Se og Hør Weekend (Aller Media) og Her og Nå (Hjemmet Mortensen).

Se og Hør tirsdag er fremdeles landets største. Se og Hør tirsdag og Se og Hør Weekend står for 22 prosent av alt bladsalg.

Konkurrenten Her og Nå pustet storebror Se og Hør i nakken i 2004, men siden har opplaget falt og falt. Slik sett var de negative tallene i dag ingen overraskelselse.

– Vi ser at markedet er vanskelig for denne type magasiner, sier Gunnar Bleness, ansvarlig redaktør i Her og Nå.

– Vi er ikke fornøyd med tilbakegangen, men er glad for at vi holder markedsandelene mot konkurrentene vi sammenligner oss med, sier Bleness.

Bleness sier det bli viktig å jobbe videre med produktet.

– Vi må ikke glemme at vi fremdeles leses av veldig mange.
For dem er Her og Nå er viktig del av hverdagen, sier Bleness.

Motbevist at unge ikke leser

– Topp er et magasin som retter seg mot yngre lesere. For andre året på rad har det en kraftig vekst i en gruppe man ikke tror leser noe på papir. Det viser at hvis bare innholdet treffer målgruppen, så er det i dagens marked, mulig å lage blader som får suksess, sier Holbæk-Hanssen.

I 2009 ble det solgt totalt 80.613.491 magasiner og blader med sammenlignbare titler. Det er 4,9 millioner færre enn året før, og en nedgang i prosent på 5,7.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP