Operasjefen svarte kritikerne: – Vi er i rute

Operasjef Per Boye Hansen avviser at «Peer Gynt» risikerer å måtte utsette premieren.

Operasjef Per Boye Hansen

PREMIERE LØRDAG: Om fem dager går teppet opp for «Peer Gynt» i samtidsdrakt ved Operaen i Bjørvika. Operasjef Per Boye Hansen har møtt problemer på veien mot premiere, men svarer kritikerne med at alt er under kontroll.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Prestisjeprosjektet «Peer Gynt» har urpremiere ved Operaen i Oslo lørdag, men flere i ensemblet har fryktet at premieren i verste fall må utsettes på grunn av tidsnød.

Operasjef Per Boye Hansen bestilte verket fra den estiske komponisten Jüri Reinvere i mai 2012.

Han fikk dermed to og et halvt år på seg til å omskrive Ibsens verk til en samtidsopera.

Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen

SIER OPPSETNINGEN IKKE ER I FARE: Operasjef Per Boye Hansen, her sammen med ballettsjef Ingrid Lorentzen under presentasjonen av programmet til Den Norske Opera & Ballett i april 2013.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Leveransen av notene har blitt utsatt, og tenor Øystein Wiik uttalte i går at operasjefen ikke kan ha hatt kontroll over situasjonen.

Nå slår operasjefen tilbake mot kritikerne.

– Aldri snakk om utsettelse

– Det virker som om kritikerne tror at det allerede har oppstått en krise, at vi har kommet på etterskudd og at hele oppsetningen er i fare. Det er overhodet ikke tilfelle. Vi er faktisk i veldig god rute, sa Per Boye Hansen da han gjestet NRK Kulturnytt i morges.

– Har du noen gang i løpet av denne prosessen vurdert å utsette premieren?

– Vi har hatt hatt en kontinuerlig evaluering av situasjonen, men det var aldri snakk om å utsette premieren, Vi fant alltid løsninger underveis, svarer Hansen.

Kaller situasjonen «kritisk»

Som følge av den korte forberedelsestiden, har ensemblet fått notene til operaen langt senere enn hva som er vanlig.

Orkesteret mottok sågar notene til siste halvdel av operaen så sent som 11. november, altså kun litt over to uker før premieren.

Per Boye Hansen innrømmer at dette skapte problemer. Operasjefen kaller situasjonen som oppsto da «kritisk».

– Men den kritiske situasjonen som oppsto for en ukes tid siden ble avverget. Vi taklet den situasjonen først og fremst fordi vi har noen fantastiske orkestermusikere og en musikksjef som tok ansvar. Vi klarte å forandre på prøveopplegget og gjorde noen gruppeprøver over til orkesterprøver. Nå, en uke senere, kan si at vi er i absolutt god rute, sier han.

Saken fortsetter etter bildene fra prøvene til «Peer Gynt».

– Selve operaen har vært ferdig lenge

Komponistforeningen bruker fem år som veiledende tid fra bestilling av en nyskrevet opera til urpremieren.

Per Boye Hansen har altså halvert denne i tilfellet «Peer Gynt».

– Heldigvis er det flott at vi av og til går utenom Komponistforeningens standard. Reinvere brukte ett år og to måneder på operaen han skrev før «Peer Gynt», og da jeg snakket med ham for to og et halvt år siden hadde vi begge rimelig grunn til å tro at vi kom i mål, sier Hansen.

Jüri Reinvere

GJØR PEER GYNT TIL SAMTIDSOPERA: Den estiske komponisten Jüri Reinvere fikk oppdraget av operasjef Jüri Reinvere i mai 2012.

Foto: Jyri Reinvere by re:pi:n media / www.reinvere.de - [1]. Licensed under Creative Commons Attribution

Komponist Jüri Reinveres forrige og eneste opera «Utrenskning», basert på Sofi Oksanens roman, hadde premiere i april 2012. Like etter det begynte arbeidet med «Peer Gynt».

– Det viktige er å poengtere at Reinvere faktisk har skrevet og levert den operaen han ønsket å skrive. Han ble ferdig med verket, sier Per Boye Hansen, og legger til:

– Vi hadde tekniske komplikasjoner når det gjelder notematerialet, men selve operaen har vært ferdig for lenge siden. Det er ikke sånn at vi nå er i en situasjon hvor vi rasker sammen det vi har og forsøker å bli ferdig.

Kansellert for fjernsyn og kino

Operaen hadde også planer om å fjernsynsprodusere forestillingen 18. januar, sende den på NRK1 og direktestrømme den til kinosaler i hele Norden.

Dessuten ble forestillingen 2. januar kansellert.

– Forestillingen 2. janar ble avlyst og kino- og dvd-planene ble lagt på is. Det er ikke bare noteleveransen som har vært problematisk, Hansen?

– Vi hadde ambisjoner om tv-overføring. Det pleide NRK å produsere, men de har ikke ressurser lenger og vi ble dermed avhengig av finansiering som vi ikke klarte å skaffe, sier Per Boye Hansen.

– Når det gjelder den kansellerte forestillingen, gjorde vi dette etter en rutinemessig samtale med markedsavdelingen. Vi studerte forhåndssalget fra romjula og så at det var vanskelig å finne publikum, så vi slo to forestillinger sammen til én, fortsetter han.

– Atten ledige seter

Ensemblet har siste orkester- og sceneprøve i kveld, hovedprøve tirsdag og generalprøve onsdag.

Lørdag er det så urpremiere på «Peer Gynt» i samtidsdrakt, signert Jüri Reinvere.

– Premieren lørdag er ennå ikke utsolgt, så vi på operaens nettsider i morges?

– Jo, nå er den det! Det er bare atten ledige plasser nå, så hvis noen vil ha billetter må de skynde seg, kontrer operasjefen.

– Til slutt: Har du i denne prosessen vært borti grensene for hvor dristig du bør være som operasjef?

– Jeg håper i hvert fall at jeg har mot som operasjef. Man må vise seg ansvarlig overfor sangerne, orkestermusikerne og alle på scenen og gi dem rammebetingelser som de kan leve med. Trygghet og dristighet må balanseres, avslutter han.

Hør Per Boye Hansen i Kulturnytt:

Kulturprogram - nyhetsprogram

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • USA sender kunstskatter til Irak

  USA vil tilbakeføre rundt 17.000 arkeologiske kunstgjenstander til Irak. Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi, som tirsdag møtte president Joe Biden i Det hvite hus, skal ta med seg mest mulig av skattene når han torsdag flyr hjem til Bagdad.

  Mye stammer fra det gamle Mesopotamia, og mange små dokumentbiter viser hvordan handelen foregikk i den sumeriske perioden 3000–4000 år før vår tidsregning, heter det i en uttalelse fra kulturdepartementet. Kulturminister Hassan Nazim sier at dette er den største tilbakeføringen av stjålne skatter til Irak noensinne.

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kone og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP