Ribbe med rødkål. Surkål og brun julesaus
1 kg Flatribbe
salt
pepper
Steketermometer
Svinet rutes med en skarp kniv, gjerne en tapetkniv som er forbeholdt matvarer og ikke andre aktiviteter i heimen.
Gni godt inn med salt og pepper. Stekes ved 200 - 250 grader i ca 20 minutter, til svoren begynner å danne luftbobler, skru så ned til 170 grader og stekes til termometeret måler 67-70 grader, hviles minst 30 minutter før man skjærer i den.
Surkål
½ kg hodekål
1 stk eple
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl vann eller kraft
hvitvinseddik
sukker
pepper
Finsnitt kålen. Skrell og rasp eplet. Legg kål, epler, salt og karve lagvis i en kjele og hell på vann eller kraft. Kok kålen til den er mør, ca. 50 min. Smak til med sukker, eddik, salt og pepper.
Rødkål
1 rødkål - stilk fjernet, finsnittet.
3 dl rødvin.
1/4 dl rødvinseddik.
1 diverse frosne bær (rips, bringebær, jordbær, solbær etc)
Legges i en langpanne, dekkes med plast og settes i kjøleskap natten over.
Dagen etter blandes kålen med :
100 gr aprikoser - skåret i tynne skiver.
100 gr tørkede fiken - skåret i tynne skiver.
1 kanelstang.
Dekk til med aluminiumsfolie, og sett i ovnen på 150 grader. Bakes i ca 1- 1 1/2 time, til kålen begynner å bli mør. Ha alt så over i en kjele, kok med lokk til kålen er ferdig. Ca 1/2 - 1 time.
Det er viktig å røre underveis, og eventuelt etterfylle med væske. Her er alt lov; vann, vin, portvin, solbærsirup, husholdningsaft etc.
Når kålen er mør, smaker du til med salt og pepper.
Har du noe ribbefett eller andefett, blir det vilt godt! Har du ikke frossne eller friske bær, kan du nå heller tilsette litt syltetøy - jordbær, bringebær, solbær etc.
Hjemmelagde julepølser
1 kg medisterfarse
1 kg kjøttdeig ( 50/50 svin- okse)
1 ss salt
½ ss pepper
1 ts muscat
1 knivsodd allehånde eller nellik
½ ss malt karve
1 dl melk
Det er viktig at alle ingredienser er kalde, da sprekker ikke farsen.
Krydre kjøttdeigen og mos den sammen for hånd, tilsett medisterdeigen og jobb de to sammen et par minutter. Tilsett melk etter hvert, og jobb den inn til en jevn deig. La så deigen gjerne stå i 20 minutter, slik at smaken og deigen setter seg. Lag en liten prøvebolle som du trekker i vann, smak evt til med mer salt og krydder om du ønsker det. Slå eller press ut evt luft av deigen så du ikke får luftbobler i pølsene. Ha deigen i en sprøytepose med stor åpning, da blir det lettere å fordele senere.
Har du tarmer og mulighet for å fylle de er det aller best, men det er enklere å bruke clingfilm/plastfolie. Trekk ut et firkantet stykke plastfolie og klem ut en rett pølse, rull opp så stramt du klatrer og knyt sammen stramt i begge ender. Fortsett til all farsen er brukt opp, pølsene trekkes i vann i ca 10 minutter, alt etter tykkelsen. Kjøl ned og legg i kjøleskap eller frys. Fjern plasten og stek opp ved servering.
Medisterkaker med julesaus
1400 gr kjøttdeig ( 50/50 svin/okse)
20 gr salt
10 gr sort pepper
1 ts muskat
1 knivsodd allehånde
45 gr potetmel ( ca 3 ss)
3 egg
2 - 3 dl melk
Krydre deigen og bland godt for hånd, tilsett potetmel og arbeid den inn før du tilsetter egg, som også jobbes inn. Tilslutt tilsettes melken, litt etter litt. Når 2 dl er blandet inn, lager du en prøvekake, er denne for hard tilsetter du resten av melken. Formes til små eller store kaker/boller, stekes i smør eller olje på middels temperatur.
Når kakene er stekt haes de over i en kjele, tilsett vann eller kraft og kok opp. La trekke i 20 minutter. Løft ut bollene og bruk denne kraften til julesausen.
Brun Julesaus
½ liter brun kraft (okse, kalv eller kylling )
2 ss usaltet smør
2 ss hvetemel
2 dl rødvin, gjerne litt kraftig
2 laurbærblader - ferske om mulig
1 nellikspiker
1 liten løk - finhakket
salt + pepper
Kok opp rødvin og la den redusere til det gjenstår etpar ss, tilsett kraft og kok opp.
Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør godt sammen. Fortsett og rør til jevningen får en brun farge og lukten minner om nøtter. Spe så med varm kraft mens du rører som besatt, for å unngå klumper, fortsett slik til all kraften er brukt. Brun opp finhakket løk, sammen med laurbær og nellik, tilsett sausen og kok opp og la trekke minimum 30 minutter.
Smak til med salt og pepper, monter evt med litt usaltet smør får å få sausen rikere på smak og blankere å se på.