NRK Meny
Normal

Safari ser på mannen

Helle Vaagland styrer skuta når Safari nå er tilbake med en ny sesong. Mannsrollen er i vinden, og i sesongens første program ser Helle nærmere på hvordan dette får utløp i kunsten.

Helle Vaagland

Helle Vaagland er ny programleder for Safari.

Foto: Studio Vest / NRK

- Vi ser at spesielt mange mannlige kunstnere tematiserer mannsrollen. Mange spør om mannsrollen er i krise. Dette var jeg i utgangspunktet tvilende til, men når mannlige kunstnere lager kunst som baserer seg på at de gråter eller viser frem tissen sin, kanskje aller helst samtidig, er jeg i hvert fall overbevist om at noe er på gang.

Se Safari i nett-TV

Safaris hjemmeside

Kunst av vold

I den motsatte enden av spekteret har Safari-redaksjonen funnet bergenskunstneren Kjetil Kausland, som elsker kampsporten Mixed Martial Arts så høyt at han lager kunst av det. I flere år har han tatt bilder av utøverne, og nå tar han skrittet inn i ringen selv.

- Denne typen kampsport har nesten ingen regler og er forbudt i Norge, men Kausland har fått dispensasjon fordi han kategoriserer stuntet som kunst, sier Vaagland.

Sesongens åtte Safari-programmer veksler mellom tema- og magasinprogrammer. En sending tar for seg kjendiser i kunsten, en annen spør om kunst kan være politisk i vår tid, mens en tredje presenterer nye kunstnere og strømninger i Polen.

- Vi er spesielt stolte av å ha fått filmet at fotografen Nan Goldin råkliner med en tilfeldig forbipasserende på en vernissage. Det var også artig å følge gonzo-kritiker Tommy Olsson en dag på jobben.

Hekta på magasiner

Helle kommer fra redaksjoner som Store Studio og Natt & Dag. Sammen med Store Studio-kollega Anne Lindmo har hun skrevet bok om det å bli mamma. Likevel er det kanskje magasin-konsepter som Safari som ligger Helles hjerte nærmest.

- Jeg er hekta på magasiner og følelsen det gir av å følge med. På samme måte er mitt mål at seerne skal føle seg trygge på at vi lager sendinger av de riktige tingene, slik at de faktisk går glipp av noe viktig dersom de går glipp av ett av våre programmer.

Se sesongens første Safari tirsdag 1. april klokken 22.30 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.