Safari ser på mannen

Helle Vaagland styrer skuta når Safari nå er tilbake med en ny sesong. Mannsrollen er i vinden, og i sesongens første program ser Helle nærmere på hvordan dette får utløp i kunsten.

Helle Vaagland

Helle Vaagland er ny programleder for Safari.

Foto: Studio Vest / NRK

- Vi ser at spesielt mange mannlige kunstnere tematiserer mannsrollen. Mange spør om mannsrollen er i krise. Dette var jeg i utgangspunktet tvilende til, men når mannlige kunstnere lager kunst som baserer seg på at de gråter eller viser frem tissen sin, kanskje aller helst samtidig, er jeg i hvert fall overbevist om at noe er på gang.

Se Safari i nett-TV

Safaris hjemmeside

Kunst av vold

I den motsatte enden av spekteret har Safari-redaksjonen funnet bergenskunstneren Kjetil Kausland, som elsker kampsporten Mixed Martial Arts så høyt at han lager kunst av det. I flere år har han tatt bilder av utøverne, og nå tar han skrittet inn i ringen selv.

- Denne typen kampsport har nesten ingen regler og er forbudt i Norge, men Kausland har fått dispensasjon fordi han kategoriserer stuntet som kunst, sier Vaagland.

Sesongens åtte Safari-programmer veksler mellom tema- og magasinprogrammer. En sending tar for seg kjendiser i kunsten, en annen spør om kunst kan være politisk i vår tid, mens en tredje presenterer nye kunstnere og strømninger i Polen.

- Vi er spesielt stolte av å ha fått filmet at fotografen Nan Goldin råkliner med en tilfeldig forbipasserende på en vernissage. Det var også artig å følge gonzo-kritiker Tommy Olsson en dag på jobben.

Hekta på magasiner

Helle kommer fra redaksjoner som Store Studio og Natt & Dag. Sammen med Store Studio-kollega Anne Lindmo har hun skrevet bok om det å bli mamma. Likevel er det kanskje magasin-konsepter som Safari som ligger Helles hjerte nærmest.

- Jeg er hekta på magasiner og følelsen det gir av å følge med. På samme måte er mitt mål at seerne skal føle seg trygge på at vi lager sendinger av de riktige tingene, slik at de faktisk går glipp av noe viktig dersom de går glipp av ett av våre programmer.

Se sesongens første Safari tirsdag 1. april klokken 22.30 på NRK1.

Kulturstrøm

 • Facebook størst på pengeinnsamling

  84 prosent av norske ideelle organisasjoner brukte i fjor Facebook til å samle inn penger, viser en undersøkelse gjort av Norsk innsamlingsråd og rådgivningsselskapet Deloitte. Det er en økning på 40 prosent fra året før, og gjør at Facebook har gått forbi direktereklame som det mest brukte innsamlingsverktøyet.

 • Musikere frykter redusert inntekt

  Komponistforeningen frykter at deres medlemmer får mindre inntekter neste år til å skape ny musikk, skriver Klassekampen. Reaksjonen kommer etter at ordningen med vederlag for privatkopiering er blitt endret i åndsverkloven. Disse endringene betyr at flere må dele på den samme potten. Da Stortinget vedtok den nye loven, ble nemlig også forfattere og bildekunstnere innlemmet i ordningen.

 • TONO-pris til kordirigent

  Dirigent for Det Norske Solistkor, Grete Pedersen, får TONOs Formidlerpris på 50.000 kroner samt et diplom utformet av Magne Furuholmen. Juryen mener Pedersen har løftet frem nyskrevet norsk musikk gjennom flere tiår. Blant tidligere vinnere av Formidlerprisen, som ble etablert i 2011, er Øyafestivalen, Manfred Eicher og ECM, Tommy Tee og i fjor Grappa Musikkforlag og Helge Westbye. (NTB)

   Grete Pedersen får TONO Formidlerpris 2018
  Foto: Bård Gundersen / TONO / Handout / NTB Tema