Hopp til innhold

Kåre Magnus Bergh erstatter Espen Thoresen i Nitimen

Kåre Magnus Bergh blir ny programleder i Nitimen fra førstkommende mandag, og tar over for Espen Thoresen. Da skal han ta med seg den «jovviale» hedmarkingen i seg på lufta.

Kvelden før kvelden

Kåre Magnus Bergh var programleder sammen med Ingrid Gjessing Linhave på Kvelden før kvelden. Nå skal de to igjen jobbe sammen, denne gangen i Nitimen på radio.

Foto: Ole Kaland / NRK

Det har stormet rundt Nitimen og Espen Thoresen som programleder den siste tiden. Thoresen, som har vært midlertidig programleder i Nitimen har fått nye oppgaver, og inn på hans plass kommer Kåre Magnus Bergh. Han var programleder for Stjernekamp og Kvelden før kvelden i fjor høst, og skal nå lede et av Norges mest populære programmer på radio.

Førstkommende mandag har han sin første sending, sammen med medprogramleder Ingrid Gjessing Linhave.

– Det er veldig hyggelig å jobbe med Ingrid igjen, vi har god kjemi, og jobber lett sammen, sier Bergh til NRK.no.

Han skal i utgangspunktet lede sendingen sammen med Linhave mandag til onsdag, og gleder seg til å ta fatt på oppgaven. At det er hundretusener av kresne lyttere som hører på tradisjonsrike Nitimen hver dag, prøver han å ikke tenke for mye på.

– Det er et tradisjonsrikt program, så man må behandle lytterne med respekt. Jeg tenker ikke for mye over hva andre mener, da blir man bare stressa. Jeg skal være meg, men har i bakhodet at det er et program du ikke tuller for mye med. Det er litt det samme som Kvelden før kvelden, som også har samme status, sier Bergh.

God journalistisk trening

Bergh er for de fleste kjent som programleder på TV, men han har også radioerfaring som vikar i P3 morgen og på P4.

– Det er alltid litt befriende å gjøre radio etter en stor TV-jobb. I TV er det en del tid som går bort til prøver og mye annet, mens det i radio er kortere vei fra researchen til man er på lufta.

Bergh synes det også at Nitimen gir god trening i det å være journalist.

– Jeg ser at Ingrid har fått enorm erfaring mens hun har vært der, og det er god trening i blant annet intervjuteknikk, sier han.

På lufta håper han at den gode kjemien mellom han og Linhave kommer til å høres, og han skal ta med den «jovviale» hedmarkingen i seg som han har blitt stemplet som.

– Jeg og Ingrid synes det er veldig morsomt å jobbe sammen, og jeg håper at det høres ekte ut på lufta. Jeg har også interesse for både smale og litt større ting, så det blir rom for mye, sier han.

Kan løfte Nitimen videre

Bergh har den siste måneden jobbet i redaksjonen, og har hatt en egen spalte i programmet. Nå skal han være med å løfte Nitimen videre, sier redaksjonssjef Rune Lind.

– Vi har prøvd Kåre Magnus i Nitimen en periode, og synes han gjør en strålende jobb. Jeg tror publikum kan forvente seg mye god radiounderholdning, intervju, humor og glede, sier han.

Forrige uke kokte det rundt programmet, og Aftenposten skrev at Nitimen fikk «en orkan av klager» etter flere større endringer i fjor høst. Spesielt programleder Espen Thoresen fikk gjennomgå for banning på lufta og tull og tøys.

– Hvis 690 har klaget, av 775 000 lyttere, er det utrolig få. Statistikk kan leses som man vil, og vi kan ikke ta av og på programledere på bakgrunn av det, selv om vi selvsagt tar publikum på alvor, sier Lind.

Aftenposten skriver at Nitimen har mistet 87.000 lyttere fra høsten 2011 til høsten 2012. Samtidig presiserer Lind at programmet har økt sin lytterandel med 1,3 prosent i samme periode.

Thoresen i ny portrettserie

Espen Thoresens engasjement i Nitimen har hele tiden vært midlertidig, og han har nå fått nye oppgaver i P1. Til sommeren blir han å høre med en portrettserie. Rune Lind sier at det er tilfeldig at det blir kjent samtidig som kritikken mot Nitimen har haglet.

– Det er flere faktorer som bestemmer hvem vi velger, og i dette tilfelle har Espen andre oppgaver som han hadde takka ja til, og det er tilfeldig at det skjer samtidig som kritikken kom, sier han.

Thoresen selv tar ikke klagene altfor tungt.

– Jeg samler ikke på klager, men jeg vet at mange ikke liker min form. Jeg har fått kaktus fra Se og Hør, og det er jeg stolt av. Men jeg forsøker ikke å jenke meg. Jeg forholder meg egentlig mest til sjefene og kollegene mine. Nå har Nitimen fått nytt mannskap, som har en litt annen smak, og det er ikke alle som foretrekker måten vi lager radio på, sa han til Aftenposten forrige uke.

Rune Lind sier at det ikke kommer til å skje noen radikale endringer i programmet når Kåre Magnus Bergh tar over på mandag.

– Det er bestandig slik at bytte av programledere kan oppfattes som forandring. Men jeg tror ikke lytterne kommer til å merke noen radikale endringer, for formatet skal være det samme som i dag. Og vi kommer ikke til å gjøre noen innholdsmessige endringer, da vi tror formelen fungerer bra som den er, sier han.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB