Hopp til innhold

– Flat, stiv og kjedelig Flåklypa-film

– «Jul i Flåklypa» når ikke originalen til beksømstøvlene, mener NRKs anmelder. «Fortjener toppscore», mener andre.

Ludvig, Reodor Felgen og Solan

Ludvig, Reodor Felgen og Solan er filmens hovedpersoner

Foto: Maipo AS

Mikal Olsen Lerøen, kjent fra NRK-programmet Filmplaneten og radioens Mørkets opplevelser, er ikke fornøyd med filmen «Solan og Ludvig. Jul i Flåklypa», som har premiere i helgen.

– Flat, stiv og kjedelig, sier han, og mener at regissør at Rasmus A. Sivertsen forvalter arven etter «Flåklypa Grand Prix», dårlig. Den ble Norges største kinosuksess noensinne.

Anmeldelsen av oppfølgeren kan du høre her:

– Stokk stiv

Mikal Olsen Lerøen

NRKs filmanmelder Mikal Olsen Lerøen

Foto: Tina Sletten / NRK

– Det er ikke bare filmen som er stokkstiv, men også karakterene. Kjell Aukrust ga dem en varme og personligheter Norge har brydd seg om siden 50-tallet. Det skulle ikke mangle på inspirasjonskilder, men filmen klarer ikke å skape magi og puste liv i dukkene, mener Lerøen.

Det er det ikke så mange som er enige med ham i.

– Kanonbra!

Forventningene til «Solan og Ludvig. Jul i Flåklypa» har vært skyhøye.

De blir mer enn innfridd, mener Aftenpostens Ingrid Åbergsjord.

– Filmen vil garantert sikre førjulsstemningen for både barn, foreldre og besteforeldre. Allerede dagen etter at jeg så den, hadde jeg lyst til å se den igjen. Jeg spår at billettene kommer til å fyke fra billettlukene som fnugg i en snøstorm. Kanonbra! skriver hun.

– Nytt hundreår

Klassekampens Guri Kulås mener at regissøren har klart å blåse liv i Aukrusts hovedpersoner:

– Nær førti år etter at Ivo Caprino gjorde Solan og Ludvig til nasjonale kulturikon, kjem innbyggjarane i Flåklypa igjen til live i dokkeanimasjon. I hovudsak meistrar regissør Rasmus A. Sivertsen å føra Kjell Aukrusts karakterer inn i eit nytt hundreår med den særmerkte ironien til forfatteren intakt, skriver hun.

– I trygge hender

Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad skriver:

– En hyggelig, helstøpt familiefilm, et varmt stykke underholdning, og en ansvarsbevisst ivaretakelse av en norsk nasjonalfabel.

Jul i Flåklypa

Reodor Felgen i den nye Flåklypafilmen

Foto: Tomas Berger / NRK

Bergens Tidende kaller filmen «et gledelig gjensyn med unikt univers», Fædrelandsvennen «et varmt gjensyn i snøstorm» og Aftenposten konkluderer med at «dette er årets morsomste film».

NRK P3s Filmpolitiet mente filmen fortjente terningkast fem.

– Politisk korrekt

– Historiemessig er filmen kjedelig og politisk korrekt som en nyhetsoppleser. Den har faktisk ingen egentlig skurk. Dramaturgien er like kupert som innsiden av Vikingeskipet på Hamar, og folkene like glatte som isen inni. Humoren er like spennende som å diskutere skismørning i juli, sier Mikal Olsen Lerøen, og fyrer av denne salven:

– Solan og Ludvig blir ikke fylt med menneskelighet og varme. Dermed er filmen like spennende som første juledag.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters