NRK vil satse på amerikansk fotball

Over 100.000 nordmenn valgte å trosse nattesøvnen da NRK viste Super Bowl natt til mandag. – Fantastiske tall, sier sportssjef i NRK.

Pittsburgh mot Arizona, Superbowl 2009

Pittsburgh mot Arizona, Superbowl 2009.

Foto: Chris O'Meara / Scanpix/AP

Finalen i amerikansk fotball er den største årlige TV-begivenheten de har i USA. Super Bowl er ikke tidligere blitt vist på NRK, som i år valgte å sende finalen både på TV og nett.

Sportssjefen fornøyd

Rune Haug

Rune Haug

Legger du sammen Thanksgiving, nyttårsaften og nasjonaldagen i USA, får du hva Super Bowl betyr for landet. Super Bowl betyr også verdens dyreste reklamespotter. Også i Norge er interessen for amerikansk fotball stor. Sendinga startet på NRK1 etter Kveldsnytt og varte til nærmere 04.30 natt til mandag 8. februar. I snitt så 109.000 nordmenn sendingen.

– Det er fantastisk, det er vi veldig godt fornøyd med. Ekstra godt fornøyd er vi med at 38 prosent var i aldersgruppa 20 - 29 år, en aldersgruppe NRK sliter med. Men, vi er aller mest fornøyd med kvaliteten på sendinga, sier sportsjef i NRK Rune Haug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

superbowl 2010

Superbowl 2010

Foto: Scanpix/AFP

NRK vil nå gjerne satse på amerikansk fotball, men har ikke rettighetene til å vise det.

– Viasat har rettigheten til å vise all amerikansk fotball. At vi kunne vise Super Bowl 2010 er som følge av et samarbeid med Viasat i år, sier Haug.

60 prosent menn

Om det blir mer amerikansk fotball i løpet av året gjenstår å se.

– I utgangspunktet har vi ingen avtale om det, alt er avhengig av hva en videre avtale for 2010 og 2011 vil innebære, sier Haug.

I snitt var 60% av seerne menn, men seermassen ble enda mer maskulin utover natten, opplyser analyseavdelingen i NRK.

Kulturstrøm

 • Van Gogh-verk solgt på auksjon

  To av de eldste verkene til den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh er solgt på auksjon i den belgiske byen Gent. Det ene maleriet, en akvarell av blomster, ble solgt for 220.000 euro Det andre verket ble solgt for 140.000 euro.

 • Island bøtelagt etter Eurovision

  Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

 • «Friends» 25 år

  Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

  - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.