Hopp til innhold

NRK vil satse på amerikansk fotball

Over 100.000 nordmenn valgte å trosse nattesøvnen da NRK viste Super Bowl natt til mandag. – Fantastiske tall, sier sportssjef i NRK.

Pittsburgh mot Arizona, Superbowl 2009

Pittsburgh mot Arizona, Superbowl 2009.

Foto: Chris O'Meara / Scanpix/AP

Finalen i amerikansk fotball er den største årlige TV-begivenheten de har i USA. Super Bowl er ikke tidligere blitt vist på NRK, som i år valgte å sende finalen både på TV og nett.

Sportssjefen fornøyd

Rune Haug

Rune Haug

Legger du sammen Thanksgiving, nyttårsaften og nasjonaldagen i USA, får du hva Super Bowl betyr for landet. Super Bowl betyr også verdens dyreste reklamespotter. Også i Norge er interessen for amerikansk fotball stor. Sendinga startet på NRK1 etter Kveldsnytt og varte til nærmere 04.30 natt til mandag 8. februar. I snitt så 109.000 nordmenn sendingen.

– Det er fantastisk, det er vi veldig godt fornøyd med. Ekstra godt fornøyd er vi med at 38 prosent var i aldersgruppa 20 - 29 år, en aldersgruppe NRK sliter med. Men, vi er aller mest fornøyd med kvaliteten på sendinga, sier sportsjef i NRK Rune Haug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

superbowl 2010

Superbowl 2010

Foto: Scanpix/AFP

NRK vil nå gjerne satse på amerikansk fotball, men har ikke rettighetene til å vise det.

– Viasat har rettigheten til å vise all amerikansk fotball. At vi kunne vise Super Bowl 2010 er som følge av et samarbeid med Viasat i år, sier Haug.

60 prosent menn

Om det blir mer amerikansk fotball i løpet av året gjenstår å se.

– I utgangspunktet har vi ingen avtale om det, alt er avhengig av hva en videre avtale for 2010 og 2011 vil innebære, sier Haug.

I snitt var 60% av seerne menn, men seermassen ble enda mer maskulin utover natten, opplyser analyseavdelingen i NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.