Hopp til innhold

NRK må kutte i podkast-tilbudet

Ny avtale med plateselskapene gjør det vanskeligere å tilby nettinnhold.

Rammes av ny avtale

Dette er tre av P1s mest populære programmer, som nå rammes av ny avtale som begrenser musikkbruken i podkastene. F.v. Kari Slaatsveen i Kveldsmat, Herreavdelingen og redaksjonen i P.i.l.s.

Foto: NRK

Det er bare formaliteter som gjenstår før NRK nå undertegner en avtale med plateselskapenes bransjeorganisasjon IFPI, som representerer de store internasjonale plateselskapene i Norge. I avtalen ligger endrede tillatelser for hva radio- og TV-programmene kan tilby nettbrukerne i etterkant av sending.

Det siste året har alle NRKs radio- og TV-programmer vært tilgjengelig for nedlasting på nettet i minst fire uker etter sending, så lenge de inneholdt 70 prosent eller mindre eksternt produsert musikk. Fra og med i dag blir denne prosentsatsen endret til 50 prosent, slik at flere programmer nå enten blir nødt til å klippe i programmene – eller å la være å legge ut programmet til podkasting fullstendig.

Det blir fremdeles anledning til å høre sendingen i nettradioen i fire uker etter sending, men den kan ikke lenger lastes ned.

Reagerer kraftig

I en e-postliste sirkulert på NRK gjør flere redaksjoner det tydelig klart at de nå kutter podkastene. P1-programleder Kari Slaatsveen reagerer kraftig på de endrede reglene.

– VI har ikke så mange brukere på nettet, men de vi har er veldig trofaste. Det er folk som laster ned til iPodene sine og som lytter på oss mens de går. De sitter og venter og blir sure om systemet går treigt. Men nå får de ikke lastet ned våre programmer i det hele tatt. Det var gøy så lenge det varte, men nå er det ha det på badet for oss, sier hun til nrk.no.

Fordi hennes program Kveldsmat er sydd sammen med musikken vil ikke Slaatsveen klippe ned slik at det passer med de nye bestemmelsene.

– For oss å rippe ned programmet til bare verbalt høres helt i tåka. Det samme vil jeg tro gjelder Jungeltelegrafen, P.i.l.s. og Pyro, sier hun.

p.i.l.s. podkast

Programmet Populærmusikk Ispedd litt Sladder, eller P.i.l.s blir tvunget til å slutte med podkaster. – Trist. Veldig trist, sier programleder Bård Ose (t.v.)

Foto: NRK

Den nye avtalen er kommet i stand på overtid etter at NRK det siste året har hatt 70-prosentsavtalen med Tono.

– Hvorfor er kravene endret nå?

– Dette er krav som de internasjonale plateselskapene forlanger for at vi i det hele tatt skal få en avtale. Det er ikke sånn at vi er veldig begeistrede for at avtalen er endret. Det er en konsekvens av at vi forholder oss til en internasjonal verden, sier Per Ole Hagen, musikkrettighetsansvarlig i NRK til nrk.no.

Internasjonale regler

Avtalen er inngått mellom oss og International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) Norge. Vi har tilsvarende avtaler med Fono og Tono, med mer liberale regler for hva som kan podkastes, men IFPI har satt de største begrensingene.

– Er det IFPI Norge eller IFPI internasjonalt som har satt disse begrensingene?

– Vi opplever at vi har hatt veldig god dialog med IFPI Norge, som har vært vår forhandlingspart, sier han.

Skal reforhandles snart

For de som helst har valgt å laste ned sine favorittprogrammer til iPoden eller maskinen finnes det likevel håp. Den nye avtalen er tidsbegrenset til å gjelde bare ut 2009, og NRK og IFPI er allerede nå i gang med å planlegge et forhandlingsløp nå, for neste år.

– Det er vi som har ønsket en kort varighet, for vi ønsker å starte en reforhandling så tidlig som mulig. Vi tror og håper på at platebransjen ser at NRK er i stand til å oppfylle de kravene vi har fått, og at de da i neste runde gir oss utvidede rettigheter. Derfor vil vi tvinge oss selv og motparten til å sette oss ned og komme videre med avtalen. Det er jo også et signal på at vi ikke synes avtalen er god nok, sier Hagen.

– Betyr det at podkastene som nå er rammet kommer tilbake?

– I et lenger perspektiv må vi se at dette var en tilbakeslag, men vi må ha litt tålmodighet, og vi må se at det kommer andre løsninger og andre måter å spre innhold på. Podkast er kjempebra nå, men jeg tror det kommer nye tjenester som er enda bedre, hvor det er enda lettere å få rettigheter. Om et år kan det komme ting som er interessante for oss, og som også er spiselig sett fra bransjekontoret, sier han.


Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters