NRK Meny
Normal

FBI åpner rapper-arkiv

Nå kan du hjelpe til å løse gåten rundt drapet på rapperen The Notorious B.I.G.

Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G. ble skutt i Los Angeles 9. mars 1997. Her fra utdelingen av Billboard Music Awards i New York 6. desember 1995.

Foto: MARK LENNIHAN / Scanpix/AP

Artisten ble drept ved skudd fra en forbipasserende bil i Los Angeles i 1997.

Fjorten år etter drapet offentliggjør FBI nå saksdokumentene fra etterforskningen av drapet på rapperen fra New York.

Les dokumentene her!

Et uløst mysterium

Etter halvannet år med etterforskning meldte FBI i 2005 at de ikke hadde noen mistenkte det var skjellig grunn til å rettsforfølge. Saken ble derfor henlagt.

Det er fortsatt uvisst hvem som sto bak drapet på The Notorious B.I.G., som ble skutt bare seks måneder etter at rapkollega Tupac Shakur ble drept på samme måte.

Marijuana og kondomer

Selv om FBI har lagt etterforskningen på is, skorter det ikke på viljen hos fans og journalister til å oppdage sammenhenger FBIs etterforskere kan ha oversett.

Time Magazine har gravd dypt i dokumentene, og presenterer på sin nettside det de mener er av interesse i papirene:

 • FBI forsøkte helt fra starten å koble drapet på The Notorious B.I.G. sammen med drapet på Tupac Shakur. Dette på grunn av krigen som på nittitallet pågikk mellom rapmiljøene på USAs vest- og østkyst.
 • Det ble brukt 9 mm-ammunisjon av merket Gecko i drapsvåpenet. Denne typen ammunisjon var da bare tilgjengelig i Europa og i enkelte forretninger i California og New Jersey.
 • FBI mistenkte at korrupte politifolk var involvert i å skjule gjerningsmennene. Dette klarte de aldri å bevise.
 • The Notorious B.I.G. hadde nær mafiatilknytning. Han hadde tette bånd til den italiensk-amerikanske Genovese-familien i New York.
 • Rapperen hadde fullstappete lommer da han døde. De inneholdt blant annet et førerkort fra staten Georgia, en penn, 0,91 gram marijuana, en astma-inhalator og tre kondomer.

Hvis du ønsker å leke detektiv kan du laste ned saksdokumentene fra FBIs etterforskning av drapet på The Notorious B.I.G. som pdf-filer her (del en), her (del to) og her (del tre).

Fra FBI-saksdokumentene om Notorious BIG

Utdrag fra de over hundre sidene med dokumenter offentliggjort av FBI. (Etterforskerne har feilstavet Christopher Wallaces artistnavn i noen av sakspapirene.)

Foto: FBI

Kulturstrøm

 • Netflix mer verd enn Disney

  Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

 • Freeman beklager etter anklager

  Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.