NRK Meny
Normal

FBI åpner rapper-arkiv

Nå kan du hjelpe til å løse gåten rundt drapet på rapperen The Notorious B.I.G.

Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G. ble skutt i Los Angeles 9. mars 1997. Her fra utdelingen av Billboard Music Awards i New York 6. desember 1995.

Foto: MARK LENNIHAN / Scanpix/AP

Artisten ble drept ved skudd fra en forbipasserende bil i Los Angeles i 1997.

Fjorten år etter drapet offentliggjør FBI nå saksdokumentene fra etterforskningen av drapet på rapperen fra New York.

Les dokumentene her!

Et uløst mysterium

Etter halvannet år med etterforskning meldte FBI i 2005 at de ikke hadde noen mistenkte det var skjellig grunn til å rettsforfølge. Saken ble derfor henlagt.

Det er fortsatt uvisst hvem som sto bak drapet på The Notorious B.I.G., som ble skutt bare seks måneder etter at rapkollega Tupac Shakur ble drept på samme måte.

Marijuana og kondomer

Selv om FBI har lagt etterforskningen på is, skorter det ikke på viljen hos fans og journalister til å oppdage sammenhenger FBIs etterforskere kan ha oversett.

Time Magazine har gravd dypt i dokumentene, og presenterer på sin nettside det de mener er av interesse i papirene:

 • FBI forsøkte helt fra starten å koble drapet på The Notorious B.I.G. sammen med drapet på Tupac Shakur. Dette på grunn av krigen som på nittitallet pågikk mellom rapmiljøene på USAs vest- og østkyst.
 • Det ble brukt 9 mm-ammunisjon av merket Gecko i drapsvåpenet. Denne typen ammunisjon var da bare tilgjengelig i Europa og i enkelte forretninger i California og New Jersey.
 • FBI mistenkte at korrupte politifolk var involvert i å skjule gjerningsmennene. Dette klarte de aldri å bevise.
 • The Notorious B.I.G. hadde nær mafiatilknytning. Han hadde tette bånd til den italiensk-amerikanske Genovese-familien i New York.
 • Rapperen hadde fullstappete lommer da han døde. De inneholdt blant annet et førerkort fra staten Georgia, en penn, 0,91 gram marijuana, en astma-inhalator og tre kondomer.

Hvis du ønsker å leke detektiv kan du laste ned saksdokumentene fra FBIs etterforskning av drapet på The Notorious B.I.G. som pdf-filer her (del en), her (del to) og her (del tre).

Fra FBI-saksdokumentene om Notorious BIG

Utdrag fra de over hundre sidene med dokumenter offentliggjort av FBI. (Etterforskerne har feilstavet Christopher Wallaces artistnavn i noen av sakspapirene.)

Foto: FBI

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP