Hopp til innhold

FBI åpner rapper-arkiv

Nå kan du hjelpe til å løse gåten rundt drapet på rapperen The Notorious B.I.G.

Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G. ble skutt i Los Angeles 9. mars 1997. Her fra utdelingen av Billboard Music Awards i New York 6. desember 1995.

Foto: MARK LENNIHAN / Scanpix/AP

Artisten ble drept ved skudd fra en forbipasserende bil i Los Angeles i 1997.

Fjorten år etter drapet offentliggjør FBI nå saksdokumentene fra etterforskningen av drapet på rapperen fra New York.

Les dokumentene her!

Et uløst mysterium

Etter halvannet år med etterforskning meldte FBI i 2005 at de ikke hadde noen mistenkte det var skjellig grunn til å rettsforfølge. Saken ble derfor henlagt.

Det er fortsatt uvisst hvem som sto bak drapet på The Notorious B.I.G., som ble skutt bare seks måneder etter at rapkollega Tupac Shakur ble drept på samme måte.

Marijuana og kondomer

Selv om FBI har lagt etterforskningen på is, skorter det ikke på viljen hos fans og journalister til å oppdage sammenhenger FBIs etterforskere kan ha oversett.

Time Magazine har gravd dypt i dokumentene, og presenterer på sin nettside det de mener er av interesse i papirene:

  • FBI forsøkte helt fra starten å koble drapet på The Notorious B.I.G. sammen med drapet på Tupac Shakur. Dette på grunn av krigen som på nittitallet pågikk mellom rapmiljøene på USAs vest- og østkyst.
  • Det ble brukt 9 mm-ammunisjon av merket Gecko i drapsvåpenet. Denne typen ammunisjon var da bare tilgjengelig i Europa og i enkelte forretninger i California og New Jersey.
  • FBI mistenkte at korrupte politifolk var involvert i å skjule gjerningsmennene. Dette klarte de aldri å bevise.
  • The Notorious B.I.G. hadde nær mafiatilknytning. Han hadde tette bånd til den italiensk-amerikanske Genovese-familien i New York.
  • Rapperen hadde fullstappete lommer da han døde. De inneholdt blant annet et førerkort fra staten Georgia, en penn, 0,91 gram marijuana, en astma-inhalator og tre kondomer.

Hvis du ønsker å leke detektiv kan du laste ned saksdokumentene fra FBIs etterforskning av drapet på The Notorious B.I.G. som pdf-filer her (del en), her (del to) og her (del tre).

Fra FBI-saksdokumentene om Notorious BIG

Utdrag fra de over hundre sidene med dokumenter offentliggjort av FBI. (Etterforskerne har feilstavet Christopher Wallaces artistnavn i noen av sakspapirene.)

Foto: FBI

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.