Hopp til innhold

Norske byggverk hylles for fremragende arkitektur

Seks norske byggverk hedres med arkitekturprisen Houens Fonds Diplom.

Collage Houens fond

HEDRES: De seks vinnerne av Houens Fonds Diplom er byggverk som er forbilder for det som bygges fremover. Fra øverst til venstre og med klokka: Lærernes hus, Militært treningsanlegg på Haakonsvern, Ishavskatedralen og Nationaltheatret stasjon.

Dette regnes som Norges fremste arkitekturpris og deles ut av Kulturdepartementet og Norske arkitekters landsforbund (NAL). Prisen ble sist delt ut i 2012, men stammer helt tilbake fra 1904.

– Det er en glede å få dele ut denne utmerkelsen til fremragende arkitektur. Norsk arkitektbransje viser konkurransekraft og høster både nasjonale og internasjonale utmerkelser. Arkitektbransjen er rett og slett en vellykket kulturnæring, uttaler kulturminister Thorhild Widvey, som delte ut prisen sammen med president Kim Skaara i NAL.

– Alle byggverkene som får denne prisen er av meget høy arkitektonisk kvalitet og er forbilder for det som bygges fremover. To av prosjektene som hedres i dag var forut for sin tid og har vært «forbigåtte» verk, som nå fortjener oppmerksomhet, sier han.

Det følger ikke penger med prisen, men byggverket blir prydet med en bronseplakett.

Se bilder av alle vinnerne og utdrag av begrunnelsene her:

Lærernes hus, Oslo

Arkitekt: Element Arkitekter AS. Byggherre: Utdanningsforbundet. Fullført: 2009.

Juryen sier:

«Lærernes hus har vist seg over tid å holde høy arkitektonisk kvalitet. Det er et bygg som er lett å orientere seg i. Disponeringen av bygget er tilsynelatende svært enkel med én funksjon på hvert plan».

Lærernes Hus (Smykkeskrinet)
Foto: Hans Petter Smeby og Element Arkitekter AS

Militært treningsanlegg Haakonsvern, Bergen

Arkitekt: Longva Arkitekter AS. Byggherre: Staten v/Forsvarsdepartementet/Forsvarsbygg. Fullført: 2011.

Juryen sier:

«Longva arkitekter har klart å skape et elegant bygg som gjenspeiler formgivningsglede og innlevelse i detaljene. Prosjektet er i tillegg gjennomført med et sterkt miljøfokus, lave vedlikeholdskostnader og lav energibruk».

Militært Treningsanlegg, Haakonsvern
Foto: Ivan Brodey

Nationaltheatret stasjon – oppgang vest, Oslo

Arkitekt: Arne Eggen Arkitekter AS. Byggherre: Jernbaneverket. Fullført: 1998.

Juryen sier:

«Totalt sett er stasjonsoppgang vest et vakkert og helstøpt arkitektonisk fremragende prosjekt som står like flott i dag som da det ble ferdig og som vil fortsette å gi merverdi til folks daglige reise i lang tid fremover».

Nationaltheatret Stasjon
Foto: Jernbaneverket

Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen), Tromsø

Arkitekt: Jan Inge Hovig. Byggherre: Foreningen kirkebygg, Tromsdalen. Fullført: 1965.

Juryen sier:

«Kirken har en klar og monumental karakter, og et overbevisende konsept for utnyttelse av dagslyset, ved at dette slippes inn i kirkerommet gjennom åpningene mellom taklamellene som dannes av de bærende gitterdragere som er en integrert del av takkonstruksjonen».

Ishavskatedralen
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Grieghallen, Bergen

Arkitekt: Knud Munk. Byggherre: Grieghallen AS. Fullført: 1978.

Juryen sier:

«Grieghallen har en unik posisjon i det bergenske bybildet både i form av innhold, størrelse og arkitektonisk uttrykk. Bygget fremstår fortsatt, etter 36 år, som et moderne bygg, med kvalitet og holdbarhet i utforming og materialbruk».

Grieghallen
Foto: Trygve Schønfelder og Eilif Stene

Trollstigen – vandring og utsiktspunkt, Rauma

Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Byggherre: Statens veivesen, turistvegseksjonen. Fullført: 2012.

Juryen sier:

«Prosjektet iscenesetter på en fremragende måte det spektakulære landskapet med den ville Stigfossen og utsikt over et av landets imponerende veganlegg. Vandringen er nennsomt tilpasset terrengformene, samtidig som de historiske spor etter tidligere «villmarksvandringer» på jakt etter det optimale utsiktspunkt, er respektert».

Trollstigen
Foto: diephotodesigner.de

Kulturstrøm