– Ingen menneskerett å få gi ut bok

I dag kommer boken til den tidligere Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen ut både i Norge og Sverige, men forleggeren er norsk. Virtanen ble beskyldt for voldtekt og trakassering i Sverige, og navngitt i mediene.

anne gaathaug

Forlagssjef i Gloria forlag, Anne Gaathaug, synes det er rart at de svenske forlagene som fikk tilbudet, ikke har gitt ut Fredrik Virtanens bok.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

– Det er ingen menneskerett å få gitt ut bok, men jeg synes det er underlig at så mange svenske forlag avviste Fredrik Virtanens «Uten nåde». Det sier svenskens norske forlegger.

Journalist Fredrik Virtanen fikk sparken etter 25 år i Aftonbladet, etter at han ble anklaget for voldtekt under metoo. Han sier at han ikke har voldtatt noen, og er heller ikke dømt for noe.

– Det finnes ikke tvil om at metoo var en bra ting. Men det var jo det som tok knekken på meg, sa Virtanen da NRK møtte ham i november i fjor.

I dag kommer boken hans ut både i Norge og Sverige, men forleggeren er norsk. Den har tittelen «Uten nåde».

Uten stemme i Sverige

Anne Gaathaug i forlaget Gloria sier at hun regner med en god del motstand, særlig fra Sverige.

– Det er rart at mange svenske forlag har bestemt seg for at Fredrik Virtanen ikke skal få lov til å ha en stemme i hjemlandet, sier Gaathaug.

Da NRK kontaktet Svenska Förläggareföreningen i fjor, var svaret at «de ikke kunne hjelpe».

– Flere er ikke blitt spurt

I dag kommenterer direktør Kristina Ahlinder utgivelsen på denne måten:

Kristina Ahlinder

Kristina Ahlinder er direktør i Svenska Förläggareföreningen

Foto: SvF/Pressebilde

– Vi har overhodet ingen mening om denne saken, og har ikke vært involvert. Men det er ikke riktig at alle svenske forlag har avvist boken, det er også noen som ikke har fått tilbudet,sier Ahlinder i dag.

Den svenske forleggerforeningen har 70 ulike forlag som medlemmer.

Historien begynte å rulle i svenske medier da den tidligere skuespilleren og TV-profilen Cissi Wallin publisert et innlegg på Instagram. Et innlegg hvor Virtanen var nevnt, og som ble delt mange ganger.

cissi wallin instapost

Denne posten på Instagram fikk ballen til å rulle

Foto: Skjermdump / Instagram

I et program i SVTs «Uppdrag granskning» ble det sådd tvil om de alvorligste anklagene mot den svenske journalisten, og flere svenske medier er felt i det som tilsvarer norske Pressens faglige utvalg, PON.

De hadde bragt videre informasjon fra anonyme kilder, påstander om Virtanen som senere viste seg å ikke stemme.

virtanen

Fredrik Virtanens bok gis ut på det norske forlaget Gloria, både i Norge og Sverige i dag.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Kulturstrøm

  • Fikk Amalie Skram-prisen

    Inghill Johansen ble i går kveld tildelt Amalie Skram-prisen 2019. Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter «som skriver i Amalie Skrams ånd». Tidligere vinnere er blant andre: Liv Køltzow, Eldrid Lunden, Hanne Ørstavik, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm og Vigdis Hjorth.

  • Vil forby navn som Norad og OsloMet

    Kulturminister Trine Skei Grande vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet. Hun mener det er udemokratisk om folk ikke skjønner hva statlige organer driver med, og foreslår å styrke makten til for eksempel Språkrådet i forslaget på ny Språklov (NTB).

    OsloMet-logo
    Foto: Berit Roald / NTB scanpix