Norges viktigste bygg kåret

- Oslo Rådhus er det 20. århundrets norske byggverk, slik Nidarosdomen er 1800-tallets.

Oslo Rådhus
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det slår Morgenbladets kåring over de 12 viktigste byggene i etterkrigstidens Norge fast.

Juryen hevder at man med god grunn kan hevde at Oslo Rådhus er det 20. århundrets norske byggverk.

Byggingen av Oslo Rådhus førte til at en hel bydel ble sanert og gav Oslo et mer moderne sentrum.

Fremragende

I 2005 stod en samlet byggenæring bak kåringen ”Århundrets byggverk”. Den gang ble Atlanterhavsveien stemt fram på første plass. I Morgenbladets kåring er det et ekspertpanel som har valgt ut Oslo Rådhus, Sohlbergplassen utsiktspunkt i Rondane, Ålhytta og Regjeringskvartalet.

I følge juryen har de lett etter bygg som på hvert sitt vis kan betraktes som fremragende.

Både Sverre Fehn, Lund & Slaatto, Jensen & Skodvin og Carl-Viggo Hølmebakk er alle representert med to av sine arbeider. Derimot er ingen kvinner representert. Det gjelder også 1980-tallets figurative postmodernisme.

Video: Norges beste bygg er kåret

Juryen bestod av tre arkitekter, to kunsthistorikere og en litteraturviter, henholdsvis fem kvinner og en mann.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise