Nordmenn ser på TV som aldri før

Nordmenn så 28 minutter mer TV i februar i år enn i februar i fjor, og denne helgen satt både "Den store klassefesten" og "Himmelblå" nye bestenoteringer.

Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie i Den store klassefesten
Foto: NRK

NRK1 er større i år enn på samme tid i fjor, forteller medieforsker i NRK, Kristian Tolonen.

Medieforsker Kristian Tolonen

Medieforsker i NRK, Kristian Tolonen

Foto: Sjur Sætre / NRK

Tolonen forteller at seertallene generelt er veldig høye. Gjenomsnittlig har vi sett 3 timer og 46 minutter på TV hver dag.

Aldri før har vi sett så mye på TV.

- Februar 2009 er tidenes TV-måned. Nordmenn har ikke sett like mye TV siden TNS tok over målingen i 2000, sier Tolonen.

NRK1 øker

- NRK1 øker også sine markedsandeler for første gang siden høsten 2007, da de store kanalene begynte å miste andeler, sier Tolonen.

Og det er ikke bare NRKs hovedkanal som øker i årets andre måned, både NRK2 og NRK3 øker også i februar, med den følge at alle NRK-kanalene er nesten tre prosentpoeng større i februar 2009 enn på samme tid i fjor.

NRK er dermed nesten dobbelt så stor som TV2 i februar.

Knallhelg for NRK

NRK har hatt en knallhelg når det gjelder seertall. Det mest sendte tv-programmet var som vanlig "Nytt på nytt" med over 1,3 millioner seere. Men på andre og tredjeplass satt Dan Børge Akerøs klassefest og dramaet på Ylvingen nye bestenoteringer med henholdsvis 1,251 og 1,232 millioner seere.

Himmelblå sesong 2

Skuespillerne fra ”Himmelblå”.

Foto: Fredrik Arff / NRK

Johan Olav Koss og Vegard Ulvangs interne kappestrid lørdag kveld interesserte hele 74,2 prosent av de som så på tv. Noe som er uvanlig høyt. Og med sine 1,251 millioner seere oppnådde Akerøs program sitt nest høyeste seertall noensinne, bare toppnoteringen fra 2001 med 1,452 millioner seere er bedre.

Line Verndal og de andre skuespillerne i "Himmelblå" satt ny seerrekord denne helgen. De slo sin fjorten dager gamle rekord med nesten 40 000 seere, og tok tredjeplassen med over 1,2 millioner seere. På fjerdeplass fulgte finalen i " Mesternes mester " med 1,14 millioner.

Søndagens sportsrevy hadde også over en million seere og la seg like bak TV 2s "Senkveld med Thomas og Harald" som det femte mest sette programmet i forrige uke.

Kulturstrøm

 • Åleine om å betale tilbake

  Ålesundsartisten Sigrid Raabe er den einaste som har betalt tilbake overskot av koronamidlar, skriv Aftenposten. Fleire artistar fekk støtte frå staten på grunn av tapte inntekter, mellom andre Highasakite og Vassendgutane. Aftenposten har fått innsyn i pengeutbetalingane hos Kulturrådet, og den viser at dei fleste beheldt pengane dei fekk, sjølv om dei gjekk med overskot.

  Sigrid Raabe
  Foto: Frode Berg / NRK
 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.