Hopp til innhold

Nekter NRK å få labbene i Labbetuss-manus

Barne-TV-dronninga fra Lekestue, Vibeke Sæther, er i konflikt med NRK om hvem som skal få arkivere blant annet manus og brev fra hennes lange NRK-karriere.

Labbetuss (Geir Børresen) og Vibeke Sæther.

Labbetuss (Geir Børresen) og Vibeke Sæther i et stykke NRK-historie fra Barne-TV på 80-tallet.

Foto: NRK / NRK/Arkiv

Da Vibeke Sæther sluttet i NRK i 2007, etter en lang karriere som programleder for Lekestue og med blant annet Labbetuss som kollega, overleverte hun alle papirer fra sin tid i NRK til Riksarkivet.

NRK mener at Riksarkivet har informasjonsplikt og skulle ha veiledet Sæther om at Riksarkivet ikke var korrekt mottaker av dokumentene.

– Det er neppe noen tvil om at Riksarkivet burde ha visst, og sagt, at det var NRK som skulle ha hatt disse dokumentene, sier NRKs arkivleder Vilde Ronge.

– Bedre skikket enn NRK

Vibeke Sæthers arkiv

Noe av Sæthers arkiv som Riksarkivet sitter på.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Vibeke Sæther forklarer at hun valgte Riksarkivet til fordel for NRK fordi hun mente de var bedre skikket til å ta vare på det.

– Som hovedverneombud var jeg veldig godt kjent med situasjonen i NRK. Det var dårlig sikring av dokumenter og veldig mye ble kastet på grunn av plassmangel. Riksarkivet har god plass og brannsikker oppbevaring, sier hun, og legger til:

– Det er veldig lett for NRK-folk og andre å gå til Riksarkivet og få tak i det de er interessert i.

Sæther sier hun er opptatt av forskning på barn.

– Nå kan forskere bruke materialet mitt til for eksempel å undersøke hvordan barnekulturen har forandret seg gjennom TV.

I materialet finnes manus fra alle hennes programmer i tillegg til mange brev med tegninger og hilsener fra seere.

– Det er veldig mange tegninger og mange som takket meg. Det synes jeg er veldig hyggelig. Noen har jeg har også spart på og har hjemme.

Sæther er nå pensjonist og mormor til flere barnebarn, som ikke er helt klar over at hun var «hele Norges Lekestue-dronning».

– Noen viste mitt eldste barnebarn et program med Labbetuss. Da sa min mann «det er mormor», hvorpå mitt fire år gamle barnebarn repliserte «det er mormor til hunden, jeg har en annen mormor.»

Se Vibeke Sæther i Lekestue: (saken fortsetter nedenfor videoen)

De fleste som var barn i Norge på 1970-tallet husker barne-tv-serien ''Lekestue'', laget etter mønster av et engelsk pedagogisk lek-og-lær-program på BBC. Barna skulle lære på en lett og underholdende måte.
De to programlederne, Vibeke Sæther og Geir Børresen, jobbet sammen i andre barneprogram som ''Tre-fire-fem'', der blant andre Labbetuss, den rufsete liksomhunden, spilt av Geir Børresen, var en elsket figur.

De fleste som var barn i Norge på 1970-tallet husker barne-tv-serien ''Lekestue'', laget etter mønster av et engelsk pedagogisk lek-og-lær-program på BBC. Barna skulle lære på en lett og underholdende måte. De to programlederne, Vibeke Sæther og Geir Børresen, jobbet sammen i andre barneprogram som ''Tre-fire-fem'', der blant andre Labbetuss, den rufsete liksomhunden, spilt av Geir Børresen, var en elsket figur.

– Jeg skjønner ikke hvorfor NRK, som har så lite plass, skal ha dette tilbake. Men dette får fagfolkene finne ut av, sier Sæther.

– Viktig å sikre dokumentene

NRK vil nå ha materialet tilbake til egne arkiver, og skal ha et møte med Riksarkivet senere i måneden. Det er imidlertid ikke et krav Sæther stiller seg bak.

I et brev til Riksarkivet understreker hun at hun mener materialet bør bli liggende der det er.

– For meg var det spesielt viktig at mine dokumenter ble sikret for ettertiden da det er en viktig del av norsk kulturhistorie, skriver Sæther i brevet til Riksarkivet.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Arkiver etter Vibeke Sæther

Her ser vi noe av arkivmaterialet NRK har fått låne av Riksarkivet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Sæther skriver videre at hun synes det er positivt at NRK ønsker å rydde opp i arkiveringsproblematikken og har planer om å digitalisere hele samlingen. Men hun peker på at NRK har plassmangel og at det derfor «er helt uforståelig for meg hvorfor bedriften vil ha mine hyllemeter med papirer tilbake til et overfylt lager».

Kjenner seg ikke igjen

Kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen, kjenner seg ikke igjen i Sæthers beskrivelse.

– Det er en kjent sak at NRK hadde litt tilfeldige rutiner for å ta vare på historien for mange år tilbake, men dette har det vært jobbet mye med. Spesielt viktig materiale blir også digitalisert slik at det er lettere tilgjengelig og dermed bedre sikret, sier Hansen.

Riksarkivet forteller at det ikke er første gang de har fått materiale fra NRK.

– Vi forsøker å nøste opp i dette nå. NRK har levert mange arkiver til oss opp gjennom årene, så det virket ikke så rart å få Vibeke Sæthers materiale, sier underdirektør i seksjon for avlevering i Riksarkivet, Stian Norli.

I slutten av måneden skal NRK og Riksarkivet møtes for å diskutere saken.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters