NRK Meny
Normal

Vil ikke betale for taxi-musikk

Musikkbransjens organisasjon, Gramo, har fått medhold i at bilutleiere må betale penger for radiolytting. Nå krever de at taxinæringen også blar opp.

Drosjer

Gramo mener drosjer faller inn under definisjonen 'offentlig rom', og vil at drosjene skal betale for radiolytting.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Gramo, som eies av artistenes og plateselskapenes organisasjoner, har krav på penger fra leiebiler utstyrt med radio.

Det ble slått fast i en dom i Asker og Bærum tingrett i forrige uke, etter at Gramo gikk til søksmål mot de største bilutleieselskapene i landet.

Kundenes musikklytting i bilen ansett som offentlig fremføring av kringkastingsmeldinger, ifølge dommen.

Dermed må bilselskaper som Hertz, Europcar og Budget betale en årlig avgift fordi kundene har mulighet til å høre på musikk i bilene.

Gramo ser for seg et vederlag på 400 kroner per leiebil. Med 18.000 leiebiler i Norge betyr det 7,2 millioner kroner ekstra i året i inntekter til Gramo.

– Både leiebiler og taxi henvender seg til alle. Vi mener dermed avspilling av musikk i slike sammenhenger faller inn under lovens begrep «offentlig fremføring», sier Gramo-sjef Martin Grøndahl til Dagens Næringsliv (kun papir).

Gramo er autorisert til å hente inn vederlag for bruk av musikk i butikker, hoteller og serveringssteder. I fjor samlet Gramo inn 52, 5 millioner kroner på artister og plateselskapers fremføring utenom tradisjonell kringkasting.

– Hinsides

Nå mener Gramo-sjefen at drosjene også må belage seg på å betale penger til Gramo.

Det får Lars Hjelmeng, direktør i Norges Taxiforbund, til å reagere.

– Dette er helt hinsides. Over stokk og stein. Vi er en bransje som blir utsatt for de utroligste pålegg, mens piratsjåfører driver med svart milliardbedrift, sier Hjelmeng til DN.

Han mener at drosjer ikke kan sammenlignes utleiebiler, hoteller eller forretninger. I dag betaler også buss-selskapene for musikkbruk.

– De fleste drosjesentraler og sjåfører har ikke lov til å spille musikk med passasjerer i bilen med mindre disse ber om det. Vår oppgave er å transportere mennesker, ikke spille musikk, sier Lars Hjelmeng til avisen.

Tannleger må ikke betale

Det er fremdeles enkelte yrkesgrupper som ikke trenger å betale vederlag til Gramo. Tannleger må ikke betale avgift for radiolytting, men det må frisørene.

Tannlegeforeningen opplyser at de avklarte vederlagsplikten med Gramo i 2009.

–Så lenge man bare spiller for eget bruk, er ikke tannlegekontor nødt til å betale vederlag. Kun musikk eller radio som brukes i venteværelset eller på telefon har vært ansett som avgiftspliktig, sier Morten H. Rolstad, kommunikasjonssjef i Den norske tannlegeforening.

– Men det er greit med radiolytting når man arbeider i klinikken eller med administrative ting. Det er slik regelverket tolkes for øyeblikket, sier Rolstad til NRK.no.

Tannlegeforeningen har ingen sentral avtale med Gramo, men organisasjonen inngår avtaler med den enkelte virksomhet der dette er aktuelt, opplyser Rolstad.

De har heller ikke fått noen signaler fra Gramo om at de ønsker endringer i avtalen.

– Jeg ser ingen grunn til at man skal utvide vederlagsplikten for vår del. Spørsmålet er vel heller om plikten tolkes for strengt, og at den burde innskrenkes, sier Rolstad.