NRK Meny
Normal

Fekk ikkje låne Munch-bilete

– Skuffande at Munchmuseet ikkje vil låne ut bilete til ei stor internasjonal utstilling, meiner direktøren for kunstmuseet Louisiana ved København, som fikk nei til å låne av museet i Oslo.

Munch

Munch-museet hadde ikkje ressursar til å låne ut bilete til Kunstmuseet Louisiana.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kunstmuseet Louisiana utanfor København har sett saman ei utstilling som viser påverknaden Munch hadde på pop-kunstneren Andy Warhol. Men da dei bad om å få låne bilete frå Munch-museet, var svaret negativt.

– Eg har hatt to-tre møte på Munch-museet, eg har hatt brevveksling med Munch-museet. Men eg fekk beskjed om at dei ikkje hadde dei naudsynte ressursane til å administrere eit utlån til Louisiana, seier museumsdirektør Poul Erik Tøjer ved kunstmuseet Louisiana utanfor København

Meir kostbart

Han er skuffa over at dei ikkje fekk låne bilete frå Munch-museet til utstillinga dei skal ha i sommar. Utstillinga "Warhol after Munch" viser korleis Edvard Munch påverka Andy Warhol.

Tøjer har fått lånt bilete andre stader, noko som har gjort utstillinga meir kostbar.

– Eg har løyst problemet på ein annan måte, men i prinsippet kunne eg ha lånt det heile frå Munch-museet, fordi dei har alt saman.

Ressursmangel

Munch-museet avslo å låne ut måleria på grunn av ressursmangel, sjølv om Louisiana tilbaud at dei kunne betale for ekstrakostnadene utlånet ville medføre.

– Vi har tilbode Munch-museet å betale ekstra pengar for ekstra konservatorhjelp, ved å gje tilbod om å finansiere ein ekstra konservator i samband med dette, fortel Tøjer.

Men førstekonservator Magne Bruteig ved Munch-museet avviser at avslaget berre handlar om pengar.

– Det hadde ikkje noko med økonomi å gjere, det er rett og slett eit kapasitetsproblem. Bileta kan ikkje sendast ut av museet for konservering andre stader enn her. Det vil vere for vanskeleg, og det gjer vi rett og slett ikkje. Og at det skulle kome folk hit ville også vere umogleg, fordi det er våre folk som driv med dette arbeidet, og vi har heller ikkje ekstra arbeidsplassar, seier Bruteig.

Mange førespurnader

Munch-museet syntest den danske utstillinga var svært interessant. Men det er mange som ber om å få låne bilete frå museet, og stadig fleire får no eit nei når dei spør.

– Vi får veldig mange førespurnader til ulike utstillingar, nesten kvar veke. Og mange skulle vi gjerne ha bidrege til, men nokre må vi seie nei til. Og no må vi eigentleg seie nei til litt fleire enn vi liker, fordi kapasiteten er veldig vanskeleg i samband med mellom anna flyttinga til Bjørvika.

Mona Pahle Bjerke

Mona Pahle Bjerke er kunstkritikar og kommentator i NRK.

Foto: Marianne Siebke / NRK

– Kritikkverdig

Munch-museet sitt nei til Louisiana er kritikkverdig, meiner kunstkritikar Mona Pahle Bjerke.

– Det er jo slik i kunstlivet som i resten av røynda, det er særs lurt å dele. Munch sine arbeid er nokre av dei heilt unike kunstskattane vi har i norske museer som faktisk kan åpne dørene for at vi igjen kan låne stor kunst. Det er óg rart at Munchmuseet ikkje nyttar denne unike sjansen til å vise sin kunstnar saman med Andy Warhol.

Munch by Warhol

Frå utstillinga «Munch by Warhol» på Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Ja til Vestfold

Men eit museum som fekk ja var Haugar Vestfold Kunstmuseum. Dei er også aktuelle med ei utstilling som viser korleis Munch påverka Warhol . Årsaka til at dei fekk ja, var at dei bad om å få låne færre bilete.

Biletegalleri: Så bilete frå Haugar-ustillinga her

– Ikkje uvener

I København trur likevel ikkje Poul Erik Tøjer at saka vil få konsekvensar for framtidige samarbeidsprosjekt.

– Nei, vi har eit musealt samarbeid, som går frå sak til sak, med mindre ein er direkte uvener, og det trur eg ikkje vi er.

Tøjer reknar difor med at han vil møte velvilje frå Munchmusset dersom han i framtida vil lage ei Munch-utstilling på Louisiana.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz