Se hifi-millionærens kunstsamling

Erling Neby ble styrtrik på radiosalg. Nå stiller millionæren ut sin private kunstsamling – full av geometriske figurer.

Video Se hifi-millionærens private kunstsamling

VIDEO: Etter et møte med moderne kunst i Paris på 70-tallet begynte forretningsmannen Erling Neby å kjøpe bilder. Nå stiller han ut samlingen på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo. Se Dagsrevyens reportasje.

– Finner jeg noe som sier «wow, det sitter», og jeg har mulighet til å erverve det, så skal jeg ha det. Om det da er en «feil» -isme spiller det ingen rolle, sier Neby til NRK.

Erling Neby har tjent 140 millioner kroner på å importere radioer til Norge. Siden tidlig 70-tall har hifi-millionæren også vært en ivrig kunstsamler.

Auguste Herbin

Ett av verkene fra utstillingen, av den franske kubisten Auguste Herbin.

Foto: hok.no
Direktør for Hennie-Onstad Kunstsenter Karin Hellandsjø

Karin Hellandsjø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Nå er hans private kunstsamling å se for allmennheten.

Satser på det konkrete

Neby fokuserer på konkret kunst, som kjennetegnes av enkle og abstrakte visuelle former.

I samlingen til kunstsamleren fra Trysil finnes klassikere som Jean Dewasne og Victor Vasarely.

– Neby har samlet stille og rolig, uten for mye oppmerksomhet. Han har ikke fulgt trendene, men forent teft med nysgjerrighet og tålmodighet i sin samlervirksomhet, sier Karin Hellandsjø, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Fuglemøkk på lerretet

Neby forteller at han har fått kritikk for den noe utradisjonelle måten han behandler samlingen sin på.

– Jeg tar med bildene ut, og lar dem konkurrere med den vakre naturen. Da kommer det sterkest frem, det disse kunstnere har forsøkt på: Å fjerne seg fra naturen. Jeg har fått mye kjeft fra konservatorer når det er funnet fuglemøkk på lerretene. Men det er mine bilder, sier Neby med et smil.

Utstillingen «Erling Nebys samling» ved Henie Onstad Kunstsenter åpner 19. mai, og står til 11. september.

Video Erling Neby fra 'Tingenes tilstand'

VIDEO: Erling Neby har også en omfattende samling hifi-utstyr. Her viser han fram en Transcriptors Hydraulic Reference-platespiller. Se innslag fra programserien 'Tingenes tilstand'. Første gang sendt 29. oktober 2008. Programleder Petter Schjerven.

Kulturstrøm

 • Verdens første forfatter var kvinne

  Enheduanna var prestinne og poet og levde i Mesopotamia for 4500 år siden. Forfatter Berit Hedemann og professor emeritus Jens Erland Braarvig snakker om hvordan historiens første forfatter har truffet dem med sine 4500 år gamle erotiske dikt. Hør samtalen her i Studio 2 på NRK P2.

  Mesopotamisk gudinne Nanna
 • Fikk Aschehougs barnebokpris

  Marianne Kaurin får Aschehougs pris for sitt forfatterskap. Forlaget sier at forfatteren bekrefter sin posisjon som en av våre aller mest lovende forfattere gjennom romanen hun kom med i høst; Syden. Prisen er på 30.000 kroner. Les NRKs Anne Cathrine Straumes anmeldelse av boka «Syden» her.

  Marianne Kaurin forfatterportrett
  Foto: Aschehoug forlag
 • Medlem av Salhuskvintetten er død

  Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Mjelde var siste gjenlevende fra den legendariske gruppen Salhuskvintetten, skriver Bergensavisen. Salhuskvintetten var veldig populære på Vestlandet, men solgte plater over hele landet.