Hopp til innhold

Premiere: Nærkamp

Spesialsending av Nærkamp: Alle episodene sendes søndag 3. november fra 21 til midnatt. Få med deg Victorias brutale møte med Forsvaret.

Nærkamp
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Hele serien kan også høres på nett – se lenger ned i saken.

Jentene som begynner på befalsskolen, er enten lesber med stramme hestehaler – eller sånne som aldri får noe – eller aldri får nok. Romanen Fittekvote har blitt hørespill.

Kvotering er fittekvote
Victoria har pene negler og rosa koffert. Og vil bli befal. Men for hver jente som tas opp på befalsskolen, ryker det ut en gutt som er bedre kvalifisert. Sier gutta. Blant gutta i Forsvaret heter kjønnskvotering ganske enkelt fittekvote.

Dette er tema i radiodramaserien Nærkamp som er basert på den prisbelønte romanen Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal.

Nærkamp, Emil Johnson, Kaia Varjord

Kaia Varjord spiller Victoria som ønsker å komme inn på befalsskolen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Kjønnskamp

- Jenter i Forsvaret? Inn blant griseprat og testosteron? Det er å be om bråk, og problemet dukker stadig opp i nyhetsbildet. I Radioteatret kan vi virkelig gå på innsiden av hva som skjer når en jente søker seg inn på befalsskolen, sier produsent Carl Henrik Grøndahl.

Radioteatret ønsker med Nærkamp å tematisere at Forsvaret også er en arena for kjønnskamp, og vise de utfordringene kvinner kan møte når de går inn i Forsvaret.

- Hver femte kvinne som slutter, gjør det på grunn av mobbing eller seksuell trakassering. Forsvaret er kanskje den siste mannsbastionen. Dette er en virkelighet norsk ungdom møter, og som få kjenner til, sier Grøndahl.

Det er første gang Radioteatret går tett inn på soldatlivet.

Nærkamp, Kaia Varjord

Victoria (Kaia Varjord) får et tøft møte med Forsvaret.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK


Fete ladegrep
Nærkamp er en tøff radiodramaserie i tre episoder, som nå har premiere i Radioteatret.

- En av utfordringene har vært å få det saftige militærlivet inn i et rent og tørt hørespillstudio. Høre fete ladegrep fra skuespillere som aldri har tatt i et gevær. Men det mestrer de suverent. Og Amandaprisvinner Kaia Varjord får virkelig prøvd seg i hovedrollen med søle og mannskit, sier Grøndahl.

Det er Axel Hellstenius som har skrevet serien for radio. Hilde Rolfsnes står for lyddesign og Morten Thomte regi.

Premiere på Nærkamp i NRK P2 søndag 13. oktober. Sending kl.15.03 med reprise mandag kl. 21.03. Alle episodene kan høres her på nett.

I første episode kjemper Victoria både med moren, kjæresten og selvrespekten. Kommer hun gjennom aspirantperioden helskinnet? Blir hun tatt opp på skolen?

Episode 1 En av gutta


Episode 2 Fittekvote


Episode 3 Full krig

Kulturstrøm

 • Ideen er knallsterk på papiret

  – Det er mange av elementene i installasjonene som har et stort uttrykkspotensial: Hun har objekter som kan danne interessante linjer og streker som utgangspunkt for flotte, romlige tegninger. Men problemene hennes oppstår i selve sammenstillingene av elementene, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om Silje Figenschou Thoresen sin utstilling på Nordnorsk Kunstenter i Solvær.

  Fra Utstillingen Er der ligeså mange træk, der viser fremover som bagud av Silje Figenschou Thoresen på Nordnorsk kunstnersenter
  Terningkast 3 Kunst

  «Hva skal vi med dette?»

  ANMELDELSE: «Er det ligeså mange træk der viser fremover som bagud» ved Nordnorsk Kunstnersenter