Nå braker det løs

Det blir en historisk inngang på tv-høsten med åpningen av det digitale bakkenettet og lanseringen av NRK3 og relanseringen av NRK2.

Aktørene i bakkenettet

Tv-revolusjon

 

- Dette er en stor tv-revolusjon . Det er minst like stort som da vi skiftet fra sort/hvitt-tv til farge-tv, og da Norge fikk flere kanaler, sier statssekretær i Kulturdepartementet Halvard Ingebrigtsen til NRK Kulturnytt.

Flatskjermer
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP

 

Bakgrunnen for det som nå skjer er at Stortinget vedtok å bygge ut  det digitale bakkenettet  siden dagens kringkastingsnett ikke har plass til flere kanaler. Digital teknologi utnytter frekvensene bedre og vil også kunne tilby en rekke tilleggstjenester og en forbedret billedkvalitet.

For å bruke det nye nettet må seerne anskaffe en dekoder. Stortinget har bestemt at prisen ikke skal overstige 1500 kroner. Har du kabel eller parabol er sannsynligheten stor for at du allerede har digitalt mottak. Her kan du lese mere om  den nye mediehverdagen .

 

NRK med nye kanaler

 

NRK benytter også anledningen til å lansere  NRK3 og å relansere  NRK2 som en rendyrket nyhets- og aktualitetskanal med flere og tydelige dokumentarflater.

Heinrich Stammler - Ølets frelser
Foto: NRK

 

- NRK2 i ny drakt vil gjøre at dokumentartilbudet til seerne øker vesentlig, særlig i beste sendetid, sier tv-sjef i NRK, Arne Helsingen. Her kan du ta en titt bak kulissene  og se hvordan kanal-oppussingen har foregått.

Innkjøper i NRK, Tore Tomter, trekker særlig fram dokumentarserien Why democracy? som en serie som fortjener særskilt oppmerksomhet.

- Med NRK2 har vi en unik mulighet til å rendyrke dokumentarsjangeren i beste sendetid og vise det ypperste som lages av dokumentarfilmer fra viktige regissører som kanskje ikke får den oppmerksomheten de fortjener, sier Tomter.

Heroes på NRK3
Foto: NBC

 

NRK3 blir et tydelig alternativ til de andre NRK-kanalene, med fokus på underholdning og opplevelse. Det blir gode serier, humor, musikk, men også 'smalere' dokumentarer og mere filmklubbfilm.

- Vår motivasjon er at dette vil bli et tilbud du ikke finner mye av andre steder, forteller Helsingen.

 

NRK Super

 

Og som om ikke dette var nok åpner NRKs barnekanal, NRK Super, den 1. desember. Kanalen vil sendes på NRK3 fra 07.00 til 19.00.

Sauen Shaun
Foto: Aardman

 

Du kan få vite mer om både tv-høsten  og alle de nye kanalene i  Nettmøte med tv-sjef Arne Helsingen førstkommende tirsdag klokken 11.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter