Hopp til innhold

Sangen om den røde rubin på Norgesturne

I 1957 ble Agnar Mykles roman Sangen om den røde rubin forbudt på grunn av sitt pornografiske innhold. 53 år senere turnerer Riksteateret med historien.

Mattis Herman Nyquist og Line Verndal

Matiis Herman Nyquist og Line Verndal spiller sammen i Sangen om den røde rubin.

Foto: Pål Laukli / Tinagent

Agnar Mykle

Agnar Mykle

Foto: Scanpix / SCANPIX

En av etterkrigshistoriens mest kontroversielle norske tekster er klar for teaterscenen. Ingen norsk roman - selv ikke «Min kamp »- har blitt så mye omtalt i media som Agnar Mykles «Sangen om den røde rubin» (1956).

Utuktig bok

Agnar Mykle skrev « Sangen om den røde rubin », og ble stilt for retten for å ha skrevet en utuktig bok. Attpåtil ble han anklaget for å ha brukt sitt eget liv og utlevert tidligere partnere i romanen, som inneholdt seksuelle handlinger, noe utenfor det helt vanlige misjonærstillingaspektet.

Nå har Morten Borgersen dramatisert Mykles roman for Riksteateret . Med musikk av Anne Grete Preus og Kjetil Bjerkestrand, og koreografi av Ingunn Bjørnsgaard, håper Riksteateret at dette kan bli en av vårens store teaterbegivenheter.

Line Verndal, Mattis Herman Nyquist og Bjørn Skagestad har sentrale roller i stykket og etter urpremieren i Oslo 4. februar, skal forestillingen på turné til 50 steder over hele landet.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.