NRK Meny
Normal

DeVotchKa: How It Ends

USA gjenoppdager sine egne røtter, og en stille voksende klassiker har omsider kommet seg over havet.

Fra filmen Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine: Filmen som satte DeVotchKa på kartet

Foto: 20th Century Fox

Den ble spilt inn i ørkenen i Arizona for tre år siden, selvfinansiert og gitt ut på eget selskap. Uendelig turnering siden har langsomt og sikkert skaffet DeVotchKa en trofast fanskare i den alternative delen av amerikansk offentlighet – den delen som vanligvis omfavner band så forskjellige som Calexico og Gogol Bordello.

Og et eller annet sted midt i mellom der ligger DeVotchKa, med sin blanding av amerikansk folk, meksikansk mariachimusikk og østeuropeiske sigøynertradisjoner.

Prisnominasjoner

DeVotchKas gjennombrudd, om man kan ta så store ord i sin munn, kom i fjor, da to låter fra dette albumet ble brukt som filmmusikk til Oscarnominerte ”Little Miss Sunshine” – med påfølgende Grammynominasjon. Den lille hemmeligheten ble plutselig interessant for et større publikum – og vips! - blir platen nå gitt ut på nytt – i Europa. Og takk for det.

Røtter gjenfunnet

DeVotchKas særegne blanding av øst og vest, nord og sør representerer mer enn bare dem selv. De kommer ut av en bevegelse i amerikansk musikk det siste tiåret, ofte navngitt etter Uncle Tupelos plate fra 1990 – ”No Depression”, eller rett og slett alt.country – alternativ country.

DeVotchKa: How it ends

Senere har særlig Calexico tatt sjangeren videre over grensen til Mexico, og dermed understreket hva det handler om – å se bakover til USAs musikalske historie og gjøre den relevant for dagens verden. I dagens verden oppfører den poiltiske stormakten USA seg barbarisk, og har dermed skapt et behov hos mange amerikanere for å skaffe seg et ståsted, eller rett og slett en identitet.

I denne identiteten er det mer enn bare country og bluegrass som representerer historien. Folk så forskjellige som Natalie Merchant (den gamle vokalisten fra 10.000 Maniacs) og Bruce Springsteen har begge gått tilbake til den opprinnelige protestsangtradisjonen fra det amerikanske 1930-tallet for å finne inspirasjon og låter som kan si noe om Amerika i dag. Samtidig som Calexico og altså DeVotchKa viser at USA er et land av innvandrere. Og DeVotchKa gjør mer enn å føye seg inn i rekken – de er dypt originale.

Elsk Amerika

Det er dette Amerika trenger. I storbyene har de en levende latinobevegelse, som holder på å sette ny standard for salsaen. De har Gogol Bordello og Balkan Beat Box, som blander hard rock med sigøynermusikk. De har Calexico og Uncle Tupelos arvtagere Wilco, som fornyer countrymusikken.

Og de har DeVotchKa – som sammen med alle de nevnte sier klart fra, på sin egen lavmælte måte, at USA fremdeles er en smeltedigel, og fremdeles kommer til å være en betydelig kulturell kraft, om våpenindustrien og presidentfamilien aldri så mye lever sitt eget udemokratiske liv. Det er ingen grunn til å ikke elske Amerika.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).