Hopp til innhold

DeVotchKa: How It Ends

USA gjenoppdager sine egne røtter, og en stille voksende klassiker har omsider kommet seg over havet.

Fra filmen Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine: Filmen som satte DeVotchKa på kartet

Foto: 20th Century Fox

Den ble spilt inn i ørkenen i Arizona for tre år siden, selvfinansiert og gitt ut på eget selskap. Uendelig turnering siden har langsomt og sikkert skaffet DeVotchKa en trofast fanskare i den alternative delen av amerikansk offentlighet – den delen som vanligvis omfavner band så forskjellige som Calexico og Gogol Bordello.

Og et eller annet sted midt i mellom der ligger DeVotchKa, med sin blanding av amerikansk folk, meksikansk mariachimusikk og østeuropeiske sigøynertradisjoner.

Prisnominasjoner

DeVotchKas gjennombrudd, om man kan ta så store ord i sin munn, kom i fjor, da to låter fra dette albumet ble brukt som filmmusikk til Oscarnominerte ”Little Miss Sunshine” – med påfølgende Grammynominasjon. Den lille hemmeligheten ble plutselig interessant for et større publikum – og vips! - blir platen nå gitt ut på nytt – i Europa. Og takk for det.

Røtter gjenfunnet

DeVotchKas særegne blanding av øst og vest, nord og sør representerer mer enn bare dem selv. De kommer ut av en bevegelse i amerikansk musikk det siste tiåret, ofte navngitt etter Uncle Tupelos plate fra 1990 – ”No Depression”, eller rett og slett alt.country – alternativ country.

DeVotchKa: How it ends

Senere har særlig Calexico tatt sjangeren videre over grensen til Mexico, og dermed understreket hva det handler om – å se bakover til USAs musikalske historie og gjøre den relevant for dagens verden. I dagens verden oppfører den poiltiske stormakten USA seg barbarisk, og har dermed skapt et behov hos mange amerikanere for å skaffe seg et ståsted, eller rett og slett en identitet.

I denne identiteten er det mer enn bare country og bluegrass som representerer historien. Folk så forskjellige som Natalie Merchant (den gamle vokalisten fra 10.000 Maniacs) og Bruce Springsteen har begge gått tilbake til den opprinnelige protestsangtradisjonen fra det amerikanske 1930-tallet for å finne inspirasjon og låter som kan si noe om Amerika i dag. Samtidig som Calexico og altså DeVotchKa viser at USA er et land av innvandrere. Og DeVotchKa gjør mer enn å føye seg inn i rekken – de er dypt originale.

Elsk Amerika

Det er dette Amerika trenger. I storbyene har de en levende latinobevegelse, som holder på å sette ny standard for salsaen. De har Gogol Bordello og Balkan Beat Box, som blander hard rock med sigøynermusikk. De har Calexico og Uncle Tupelos arvtagere Wilco, som fornyer countrymusikken.

Og de har DeVotchKa – som sammen med alle de nevnte sier klart fra, på sin egen lavmælte måte, at USA fremdeles er en smeltedigel, og fremdeles kommer til å være en betydelig kulturell kraft, om våpenindustrien og presidentfamilien aldri så mye lever sitt eget udemokratiske liv. Det er ingen grunn til å ikke elske Amerika.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)