NRK Meny
Normal

Munch-utstilling ga rekordoverskudd

Verdens største Munch-utstilling fikk dobbelt så mange besøkende som forventet. Det ga arrangørene syv millioner kroner i ekstrainntekter.

Omvisning i Nasjonalgalleriet i anledning Edvard Munchs 150

Jubileumsutstillingen Munch 150 trakk horder til museene, og besøkstallene har langt overgått forventningene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Munch-året nærmer seg slutten, og arrangørene Munch-museet og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design kan se tilbake på en særdeles vellykket jubileumsfeiring.

Jubileumsutstillingen Munch 150 trakk horder til museene, og besøkstallene har langt overgått forventningene. Hele 485.000 mennesker var innom utstillingene, en dobling i forhold til prognosene som var på 230.000-240.000 besøkende. Munch 150 ble dermed tidenes mest besøkte utstilling både i Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

Les kommentaren til NRKs Agnes Moxnes: En suksess som kunne vært større

– Det er omtrent like mange som besøkte Munch-utstillingen «Det moderne øye» i Paris i fjor. At vi i Oslo kan få til noe slikt uten den turisttilstrømning og sentrale plassering som Paris har, er fantastisk, sier Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff.

Syv millioner ekstra

Nå viser det seg at rekordbesøket også har generert et stort overskudd til Munch-museet og Nasjonalmuseet.

De mange besøkende har gitt museene hele syv millioner kroner ekstra i kassa. Pengene skal brukes til nye utstillinger, forteller prosjektleder for Munch-jubileet, Elsebet Kjerschow.

– Køer som dem vi hadde under denne utstillingen har vi aldri opplevd før. Vi er veldig stolte og fornøyde. Og glade for at så mange mennesker har kommet, sier hun til NRK.

For ett år siden var ikke forventningene til Munch-året særlig høye. Oslo kommune hadde fortsatt ikke avklart om det nye Munch-museet skulle bygges, og jubileet slet med å få finansieringen på plass. Men i løpet av året ble det nye Munch-museet Lambda vedtatt, sponsorene kom på plass, og Munchs «Skrik» ble solgt for 750 millioner kroner i New York.

Alt dette har hatt mye å si for interessen rundt utstillingen, mener professor i Kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Øivind Storm Bjerke.

– Dette var noe alle måtte se, sier han til NRK.

Interessen vil vokse ytterligere

Jubileet har også ført til en økning i besøkstallet ved Munch-museet. Til nå i år har cirka 200.000 besøkt Munch-museet, mot 120.000 i hele fjor.

Nå håper museumsledelsen at de klarer å fortsette å engasjere publikum.

– Internasjonalt er jeg ikke i tvil om at interessen for Munch bare kommer til å vokse. Jeg er spent på om interessen også kommer til å vokse ytterligere her hjemme. Det er selvfølgelig det som er målet. I Amsterdam, som har omtrent like mange innbyggere som Oslo, besøker innbyggerne Van Gogh-museet i gjennomsnitt hvert andre-tredje år. Oslos innbyggere besøker Munch-museet hvert 14. år. Vi skal jobbe for å ta igjen våre venner i Amsterdam, sier Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen til NTB.

Munch-året avsluttes torsdag

Munch-jubileet avsluttes torsdag med festforestilling i Elverum.

Edvard Munch ble født på gården Engelaug Østre i Løten 12. desember 1863. På denne dagen, 150 år etter, inviterer Munch 150 og Løten kommune til festforestilling og fødselsdagsfeiring i Terningen Arena i Elverum, nær Edvard Munchs fødested på Løten.

På scenen står blant andre Karl Ove Knausgård, Ungdomssymfonikerne med solist Birgitte Christensen og dirigent Rolf Gupta. Jo Strømgren Kompani gjester forestillingen med utdrag fra sin oppsetning «The Painter», der publikum gjennom store, livaktige dokker møter Edvard Munch som gammel, ung og barn.

Se et utvalg av bildene fra utstillingen her:

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP