Munch-utstilling ga rekordoverskudd

Verdens største Munch-utstilling fikk dobbelt så mange besøkende som forventet. Det ga arrangørene syv millioner kroner i ekstrainntekter.

Omvisning i Nasjonalgalleriet i anledning Edvard Munchs 150

Jubileumsutstillingen Munch 150 trakk horder til museene, og besøkstallene har langt overgått forventningene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Munch-året nærmer seg slutten, og arrangørene Munch-museet og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design kan se tilbake på en særdeles vellykket jubileumsfeiring.

Jubileumsutstillingen Munch 150 trakk horder til museene, og besøkstallene har langt overgått forventningene. Hele 485.000 mennesker var innom utstillingene, en dobling i forhold til prognosene som var på 230.000-240.000 besøkende. Munch 150 ble dermed tidenes mest besøkte utstilling både i Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

Les kommentaren til NRKs Agnes Moxnes: En suksess som kunne vært større

– Det er omtrent like mange som besøkte Munch-utstillingen «Det moderne øye» i Paris i fjor. At vi i Oslo kan få til noe slikt uten den turisttilstrømning og sentrale plassering som Paris har, er fantastisk, sier Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff.

Syv millioner ekstra

Nå viser det seg at rekordbesøket også har generert et stort overskudd til Munch-museet og Nasjonalmuseet.

De mange besøkende har gitt museene hele syv millioner kroner ekstra i kassa. Pengene skal brukes til nye utstillinger, forteller prosjektleder for Munch-jubileet, Elsebet Kjerschow.

– Køer som dem vi hadde under denne utstillingen har vi aldri opplevd før. Vi er veldig stolte og fornøyde. Og glade for at så mange mennesker har kommet, sier hun til NRK.

For ett år siden var ikke forventningene til Munch-året særlig høye. Oslo kommune hadde fortsatt ikke avklart om det nye Munch-museet skulle bygges, og jubileet slet med å få finansieringen på plass. Men i løpet av året ble det nye Munch-museet Lambda vedtatt, sponsorene kom på plass, og Munchs «Skrik» ble solgt for 750 millioner kroner i New York.

Alt dette har hatt mye å si for interessen rundt utstillingen, mener professor i Kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Øivind Storm Bjerke.

– Dette var noe alle måtte se, sier han til NRK.

Interessen vil vokse ytterligere

Jubileet har også ført til en økning i besøkstallet ved Munch-museet. Til nå i år har cirka 200.000 besøkt Munch-museet, mot 120.000 i hele fjor.

Nå håper museumsledelsen at de klarer å fortsette å engasjere publikum.

– Internasjonalt er jeg ikke i tvil om at interessen for Munch bare kommer til å vokse. Jeg er spent på om interessen også kommer til å vokse ytterligere her hjemme. Det er selvfølgelig det som er målet. I Amsterdam, som har omtrent like mange innbyggere som Oslo, besøker innbyggerne Van Gogh-museet i gjennomsnitt hvert andre-tredje år. Oslos innbyggere besøker Munch-museet hvert 14. år. Vi skal jobbe for å ta igjen våre venner i Amsterdam, sier Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen til NTB.

Munch-året avsluttes torsdag

Munch-jubileet avsluttes torsdag med festforestilling i Elverum.

Edvard Munch ble født på gården Engelaug Østre i Løten 12. desember 1863. På denne dagen, 150 år etter, inviterer Munch 150 og Løten kommune til festforestilling og fødselsdagsfeiring i Terningen Arena i Elverum, nær Edvard Munchs fødested på Løten.

På scenen står blant andre Karl Ove Knausgård, Ungdomssymfonikerne med solist Birgitte Christensen og dirigent Rolf Gupta. Jo Strømgren Kompani gjester forestillingen med utdrag fra sin oppsetning «The Painter», der publikum gjennom store, livaktige dokker møter Edvard Munch som gammel, ung og barn.

Se et utvalg av bildene fra utstillingen her:

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter