Hopp til innhold

Munch-ranet blir film

Nordisk film satser på et internasjonalt publikum når de lager dokumentar om tyveriet av Skrik og Madonna.

Skrik og Madonna

Det skapte internasjonal mediestorm da Munchs malerier 'Skrik' og 'Madonna' ble stjålet fra Munch-museet 22. august 2004. Nå skal ranet bli dokumentar.

Foto: Munch-museet, Munch-museet / Richard Jeffries / handout / Scanpix

Den 22. august 2004 gikk alarmen på Munch-museet. To maskerte menn kom seg inn i museumslokalene og tok med seg maleriene «Skrik» og «Madonna». Ranerne kom seg unna, og da maleriene kom til rette igjen i fjor, hadde de fått stygge skader.

Forteller bildenes historie

Et perfekt utgangspunkt for en dokumentar, mener Stig Andersen, regissør og produsent i Nordisk Film.

- Rammehistorien for filmen vil være reparasjonen av de skadede bildene. Vi følger bildene tilbake til Munch-museet og opp på galleriveggen igjen, sier han.

- Når du har en slik ramme, med et spektakulært ran, er det et perfekt utgangspunkt for å fortelle historien om disse bildene. Vi vil fortelle hvordan de ble skapt, hvordan de har blitt utstilt forskjellige steder, og hva slags reaksjoner de har møtt.. I det hele tatt vil vi fortelle bildenes biografi, sier Andersen.

Satser internasjonalt

Han har fått tilskuddsmidler fra Norsk Filmfond og sendeavtale med NRK, men produsenten tenker stort.

- Dette skal være en internasjonal dokumentar. Med den enorme interessen for tyveriet av Skrik og Madonna, kan jeg ikke skjønne at dette ikke skal ha interesse på et internasjonalt marked. Særlig ikke hvis vi får til filmen slik vi drømmer om – og skal klare, sier Andersen.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.