Hopp til innhold

Hanneli Mustaparta: – Har drømt om dette i mange år

Norske Hanneli Mustaparta jobber for verdenskjente designere som Calvin Klein og Christian Dior, og motemagasinet Vogue. Nå har hun laget en kolleksjon for den norske garnprodusenten Sandnes Garn.

Hanneli Mustaparta

SANDNES GARN: Hanneli Mustaparta har på seg en av genserene hun har designet for garnprodusenten.

Foto: Andreas Kleiberg

– Jeg er stolt over å være norsk. Jeg har jo vært mange år i utlandet, og det å komme hjem å gjøre dette gjør meg litt mer jordet, og det føles veldig bra, sier den norske motepersonligheten Hanneli Mustaparta.

– Jeg får gjøre noe i Norge som jeg har drømt om i mange år. Jeg har vært generelt opptatt av hvordan strikketøy bør sitte på kroppen.

Fra Dior til Sandnes Garn

Hun sitter på første rad når verdens elite av klesdesignere viser frem sine kolleksjoner. Hun jobber både foran og bak kamera som modell, fotograf, regissør og stylist.

FASHION-FRANCE-DIOR-PEOPLE

DIOR: Motehuset er et av de store motehusene Hanneli Mustaparta har jobbet for.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Hanneli Mustaparta var en av de aller første motebloggerne som slo gjennom. Hun var tidlig ute i utviklingen fra at moteredaktørene hadde all makt til at bloggerne ble invitert til å sitte på første rad på motevisningene. Mustaparta var blant de aller første som ble invitert.

– Hanneli Mustaparta er en av Norges absolutt største moteprofiler internasjonalt. Hun har tatt steget fra å være modell, via moteblogger til å bli en internasjonal it-girl som de aller heteste internasjonale motehusene har lyst til å leke med, sier motejournalist Marianne Jemtegård.

Har sluttet å blogge

Mustaparta startet sin karriere som modell i tenårene, men ble mer og mer interessert i å ta sine egne bilder og i å style klær. Så begynte hun å blogge, og ble oppdaget av bl.a. Anna Wintour som den gangen var sjefredaktør i amerikanske Vogue.

Nå har hun nesten sluttet å blogge.

– Det en naturlig evolusjon som har skjedd, for alt jeg gjorde på bloggen drømte jeg om å gjøre i stor skala, og det har jeg jo fått til. Da føles det litt bakvendt å skulle gjøre det som et enmannsshow i stedet for å gjøre det med et team på 30 – 40 stykker, og få til det jeg virkelig liker.

Hun mener bloggen ble et slags visittkort som viste hva hun kunne få til.

– Jeg vet hva jeg har fått til og, er veldig stolt av det. Og jeg vet jo at jeg ser ting på H&M og Zara fordi jeg fant det i en vintagebutikk. Plutselig blir det kopiert opp i tusentall i kjedebutikker.

Må strikke selv

Genserne hun har designet for Sandnes Garn kan ikke kjøpes i butikk. De må folk strikke selv. Hun ser dette som en mulighet til å profilere norsk garn og ull i utlandet.

– Det har vi absolutt muligheten til, og det er jo kanskje også litt av gulroten. Det er litt morsomt. Det er mange som spør: Hvor får jeg kjøpt genserne? Men de må du strikke selv, og folk blir veldig glade når de hører det.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP